Home nieuws Uitheems Geduister #196

Uitheems Geduister #196

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Er is niet genoeg duisternis in de wereld om het licht van een kaars te doven. Wij doen er dus een schepje bovenop met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Sea Of Sin, Zoot Woman, Regressive Left, Ruled By Raptors, Kevorkian Death Cycle, Flesia, Korpituli, Sever The Servants, Asgrauw en nieuws voor Joe Strummer-fans (The Clash / The Mescaleros).

SEA OF SIN & ZOOT WOMAN
Enkele weken geleden kregen we van het Duitse synthpopduo Sea Of Sin de single Synchronize. Een hoopvolle nieuwe track van Klaus Schill (synths, gitaar, productie) en Frank Zwicker (zang, tekst). Deze week nam Zoot Woman de track onder handen en bracht een knappe remix uit.
Zoot Woman is het project van Adam en Johnny Blake en zij leverden met hun remix een pakkende en hymnische electropopmelodie af die gemakkelijk een van de zomerhits van 2022 zou kunnen worden in Duitsland.

Deze remix van Synchronyze is digitaal verschenen.

Zoot Woman / Sea Of Sin Bandcamp

REGRESSIVE LEFT
Vier straffe, erg dansbare, donkere electrotracks vinden we op debuutep van Regressive Left. Het dance-punk-trio liet zich inspireren door een uitspraak van Stewart Lee: “’De vos heeft zijn hol. De bij heeft zijn bijenkorf. De hermelijn… zijn hermelijn. Maar alleen de mens kiest ervoor om zijn nest te maken in een investeringsmogelijkheid.” Bijtende uitspraken als deze waren de brandstof voor de band om de vier nummers op On The Wrong Side Of History te schrijven, want in donkere, verontrustende tijden is misschien de meest onmiddellijk bevredigende troost die men kan zoeken een geestige diagnose van de situatie. Het drietal ziet het dan ook als hun plicht om onwrikbaar de kwalen van de samenleving te melden door middel van hun dynamische en glitchende muziek.
Een politieke groep dus en elke track zit vol sociaal kritische noten, maar de nummers zelf worden gekenmerkt door een behoefte om plezier te hebben, om een ​​soort van troost en ontsnapping te vinden.
Op muzikaal vlak zijn ze vooral geïnspireerd door de bloeiende postpunk-, funk- en discoscenes van New York en laten ze een grimmig en dansbaar geluid horen met hoekige gitaarkrassen, vuile synthbaslijnen, terwijl de zang wordt achtervolgd door bruisende drums.

De ep staat ondertussen op nr. 11 in de UK Vinyl Charts. On The Wrong Side Of History is digitaal en op vinyl verschenen bij Fuzz Club Records en Bad Vibrations Records.

Facebook / Bandcamp

RULED BY RAPTORS
In 2018 werd Ruled By Raptors opgericht in Newcastle (UK). Het viertal brengt verkwikkende en pijnlijk oprechte posthardcore met een progrock-touch.
Chris Bradley (zang, gitaar), Matthew Dewar (gitaar, zang), Nick Oliver (bas) en Will Robson (drums) brachten net hun nieuwe ep Silent Sound uit en zet de track Cleftones in de picture met een videoclip. Het geluid van de stilte heeft nooit eerder zo krachtig geklonken…
In 2019 debuuteerden ze met de ep Ourobouros, die goed onthaald werd in de Britse underground. Terwijl de wereld pauzeerde tijdens de covid-pandemie, begon het werk aan hun volgende release, die zwaarder en besmettelijker klinkt dan hun vorige.
“Je kunt alleen schrijven over wat je weet. Ik schrijf meestal vrij letterlijk, maar deze keer wilde ik meer beschrijvend te werk gaan en metaforen gebruiken, omdat ik vond dat dit meer bij de inhoud van de nummers paste. De naam Silent Sound is iets waarvan we allemaal dachten dat het redelijk geschikt was voor zowel de mentale gezondheid als de politieke aspecten van de ep”, legt frontman Bradley uit.

De ep is digitaal verschenen.

Facebook / Spotify / Bandcamp

KEVORKIAN DEATH CYCLE
De industrialband Kevorkian Death Cycle herleeft na een zevenjarige slaap met de release van Collection:Injection 01, de eerste ep in een driedelige reeks releases die hun klassieke anthologiealbum uit 1996, Collection For Injection, heruitvindt. Het album was het hoogtepunt van een bijzonder experimentele en verkennende periode van vier jaar voor de band, met nummers als Veal en Send Me The Machine als hoogtepunten, vanwege de chaotische, razende beats en de sombere, dystopische inhoud.
Het huidige postcovidlandschap inspireerde oprichters, Ryan Gribbin en Roger Jarvis, om de rauwheid op het album toen, opnieuw te bekijken door een moderne lens. De thema’s van een samenleving die diep gebroken is door geweld, gezondheidscrises, politiek extremisme, verdeeldheid, religieus fascisme en haat, zijn vandaag nl. nog net zo relevant als dertig jaar geleden.
En ze begonnen met vier moderne versies op deze eerste ep: Man Made, Send Me the Machine, Spring Heel Jack en Veal werden in een hedendaags jasje gegoten.

Collection:Injection 01 is beschikbaar op alle digitale platforms.

Bandcamp / Facebook

FLESIA
Vorig jaar brachten ze hun debuutalbum Trost uit, waarmee de blackmetalband Flesia uit Leipzig (DE) een verfrissend directe sound lied horen: gitaar, bas, drums en zang leveren dreunende blackmetal op. De ep die er nu op volgt, gaat door in dezelfde lijn, maar dan donkerder en vuiler. De tracks klinken bombastisch zwaar en gitaar en bas samen creëren een ondraaglijk stevige muur. Op Essenz I hameren drie tracks als een ruwe knuppel, afgewisseld met onverwachtse golven van (relatieve) stilte.

De ep Essenz I is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

KORPITULI
Met zijn blackmetal soloproject bracht de Finse Korpituli zijn nieuwe album As Infinite Shadows Of The Nightsky uit. Iets meer agressief en grimmig dan zijn debuutalbum The Ancient Spells Of The Past, dat vorig jaar verscheen. Een nostalgisch blackmetalgeluid, voorzien van melodische zwoele en hypnotiserend dromerige passages zorgen voor filmisch begeesterende nummers.

“Mythische nachtvuren branden in de nachtelijke hemel terwijl de uitgestrekte schaduwen van oneindigheid ons omhelzen, we horen het eindeloze gefluister weergalmen te midden van de wazige rook van nostalgie die aan onze voeten blijft hangen… We voelen het verloren verdriet van eeuwen, waar nooit over gesproken werd. De heksen verzamelen zich om ons heen in hun eeuwenoude cirkel, een oerbetovering wordt uitgesproken en laat geen zonsopgang meer toe”, is de omschrijving die we van Korpituli’s nieuwe album toegezonden kregen. En dat is zeker een verhaal dat bij deze soundstracks past!

As Infinite Shadows Of The Nightsky is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij Korpituli Productions.

Bandcamp / Facebook

SEVER THE SERVANTS
Het Noorse darkwaveduo Sever The Servants liet een vrij apocalyptische debuutlp op de wereld los, voorzien van een gezonde dosis sociopolitieke kritieken. Het gaat hier om het nieuwe project van Hide Tepes (Carrion) en Mike Nolan (Hitchcock Guillotine & Long After Midnight).
Van de kritiek op het “rechtse hivemind”-thema tot de dingen die ons langzaam van dag tot dag doden, elk van de zes nummers van het album vertegenwoordigt de vrijheid om te verkennen, om ‘out of the box’ te denken, te komen, te leven.
Synths jammeren en huilen naast de zang in instrumentaal geëxperimenteer met vervorming, dreiging en vuile drums. Een prachtig debuut om te ontdekken!

Sever The Servants is digitaal en op cd verschenen bij het label Produkt 42.

Facebook / Bandcamp

ASGRAUW
We zijn wel fan van de metalsound die van bij onze Noorderburen overwaait en dan zeker als het gaat over nieuw werk van de band Asgrauw. Verschroeiend, tot er niets meer overblijft dan as… zo klinkt het geluid van de Nederlandse blackmetalband die zijn voorliefde voor de Scandinavische metal uit de jaren 90 niet verbergt, maar toch een eigenzinnige sound binnen de metalscene neerzet.

En dat laten ze ook horen in Versplinterd Hout waarin ijzige riffs en een hatelijk wanhopige zang een melodieuze keyboardsfeer ontmoet. Een knap element is dat ze de track laten uitdoven met ‘spoken word’ tijdens de laatste riffs en drumslagen.

Versplinterd Hout is digitaal beschikbaar en zal je terugvinden op hun vijfde album Façade dat op 7 oktober verschijnt bij Death Prayer Records.

Facebook / Bandcamp

JOE STRUMMER
Een nieuwe boxset muziek van wijlen Joe Strummer en The Mescaleros (zijn band na The Clash) ziet binnenkort het licht: Joe Strummer 002: The Mescaleros Years. Daarop vind je geremasterde versies van de drie studio-albums van de band: Rock Art And The X-Ray Style (1999), Global A Go-Go (2001) en Streetcore (2003). Daarnaast krijgen we ook nog 15 nooit eerder uitgegeven nummers, die geremasterd werden door Paul Hicks. Daaruit kregen we nu al The Road To Rock ‘N’ Roll te horen als voorsmaakje.

Joe Strummer 002: The Mescaleros Years verschijnt digitaal en in een cd boxset bij Dark House Records op 16/9 en kan je reeds voorbestellen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More