Home Grensverleggers Uitheems Geduister #165

Uitheems Geduister #165

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We hebben niemand nodig om ons het licht te brengen. Zit gewoon samen in het donker, met het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Non-Alignment Pact, NNHMN, Eye Of Melian, Cruciatus Infernalis, Violent Vickie, Crimson Brûlée, Impulse Control Disorder, Iamnoone, Elk Tooth en Sys Machine.

NNHMN
Hun laatst verschenen mini-album Tomorrow’s Heroine is nog niet koud gedraaid of we krijgen alvast nog een stomende videoclip bij één van de tracks. Bij het nummer Magic Man laten ze in de beelden ergens tussen Berlin Calling, Trainspotting, Sonic Youth en de rave-cultuur uit de jaren 90 een vreemde liefde zien in een droom. Het Berlijnse duo NNHMN is enorm enthousiast over deze videoclip, omdat het de eerste is die door hen is gemaakt en niet mét hen. Ze verzamelden een groep mensen uit Berlijn om samen met hen in 24 uur deze clip te maken. Van A tot Z. Van make-up tot kleding, filmen… Of ze het nog een keer zien zitten? Daar zijn ze nog niet zo zeker van. Maar deze is alvast eentje geworden om trots op te zijn. Met de ijl emotieloze stem en het contrast met de intense beats en prikkelende beats klinkt Magic Man magisch. De beelden van de knap diverse, unieke individuen in de clip benadrukken het zwoel unieke karakter van wat NNHMN betekent in hun muzikale creaties.

Tomorrow’s Heroine is digitaal en op vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp / Website

NON-ALIGNMENT PACT
Het donkergezielde viertal uit Nijmegen (NL) slaat de nagel op de kop met de titel van hun nieuwe single. Want is het niet zo dat we de laatste twee jaar gedwongen werden om affectie vanuit een nieuw perspectief te zien? Te herdefiniëren bijna… Noodgedwongen naar alternatieven moesten zoeken voor die écht tastbare affectie. En nee, affectie uit zich niet enkel fysiek. Maar laten we eerlijk zijn, iedereen kent de term huidhonger ondertussen wel. Hoewel het misschien niet enkel een verandering van de laatste 2 jaar – onder invloed van pandemische toestanden – is, maar misschien al jaren aan de gang is met de toenemende invloed van sociale media en er ondertussen zoiets ontstond als digitale affectie?
Denise Siroen, Ger Hermsen, Marcus Fressman en Martijn Huijgen van Non-Alignment Pact geven betekenis met hun nieuwste track Affection In New Perspective.

Life is short
We’re on islands anyway
To stay
Isolated

Time is now
Connections to connect
It’s frail
Shallow hearted

De samenzang klinkt knap en geeft de track een bepaalde fragiliteit, hoewel drums en snaren stevig door klinken. Een erg mooi nummer van deze noorderburen, wiens hart ook in dit nieuwe nummer in postpunkritme klopt.
“Time is now…” De zin blijft hangen… het is altijd nu tijd. Het is nu altijd tijd.

Facebook / Website / Bandcamp

EYE OF MELIAN
Wie bekend is met Delain en Within Temptation, kent de Nederlandse muzikant en songwriter Martijn Westerholt wel. Eye Of Melian is zijn nieuwste project dat ons meeneemt in een muzikaal fantasysfeertje. Naast Westerholt, bestaat  Eye Of Melian uit de Finse zangeres Johanna Kurkela (Auri, Alta Mullan Road), de Finse orkestarrangeur en producer Mikko P. Mustonen en de Amerikaanse dichter en vocaliste Robin La Joy, die het grootste deel van de teksten aanleverde. Met The Bell brengt Eye of Melian zijn debuutsingle uit. Een erg filmisch geluid, dat magisch klinkt en dat toch wel sterk aan de eerste Within Temptation-nummers doet denken qua sfeer, hoewel deze debuutsingel muzikaal veel sterker uitgewerkt is dan de eerste tracks die Within Temptation uit bracht. Dat Kurkela’s stem prachtig is en het arrangement van Mustonen een klassiek magische touch merk je meteen, als ze je met dit eerste nummer meenemen doorheen een dromerig landschap van een buitenaards rijk.

Het debuutalbum van Eye of Melian verschijnt in 2022.

Website / Facebook

CRUCIATUS INFERNALIS
De Zwitserse H. Daemonenwacht zicht achter het black en death metalproject Cruciatus Infernalis. Hij bracht deze week zijn album Untot uit, dat het plot volgt van zijn voorganger Ritual en gaat over de teleurstellende toekomst van de wereld. Rauwe Duitstalige death metal, gekruid met symfonische synths en keyboard sounds. We zijn niet altijd even grote fan van death metal omdat daarbij vaak rechtdoor naar het einde toe geramd wordt. Een verademing om te merken dat er nog genoeg bands zijn die daar symfonische elementen in verweven! Wij zijn alvast verknocht aan onder andere het welgesmaakte Seelenlosen.

Untot is digitaal en op cd verschenen bij Kvlt und Kaos Productions.

Website / Bandcamp / Facebook

VIOLENT VICKIE
Na haar tournee door Mexico lanceerde de dark synth riot artieste uit L.A., Violent Vickie, net haar nieuwe track Get To Me (Fragrance Remix). De Franse producer en remix-artiest Fragnance ging aan de slag met wat Vickie haar ‘sad girl’-song noemt en maakte van Get To Me een dance remix in gothsfeer. Get To Me (Fragrance Remix) is digitaal verschenen en zal vanaf februari 2022 terug te vinden zijn op het aankomende remixalbum Division.

Facebook / Website

CRIMSON BRÛLÉE
Crimson Brûlée uit New York geeft ons een unieke remix van darkwave en goth postpunk. Qua stijl doet het denken aan wat The Awakening sonisch neerzet. Hier horen we wel vrouwelijke ahaa-backing vocals, wat The Awakening achterwege laat. Gelukkig maar, want we zijn er niet helemaal van overtuigd of deze nu net een meerwaarde zijn of helemaal niet. Heel vaak hadden we het gevoel dat dit niet iets ‘too much’ was…
Los van die overheersende backings is de nieuwe single I Came Back To You wel een erg dansbaar catchy nummer. Het nummer vind je terug op hun pas verschenen debuutep Tragica, dat gaat over verloren liefde, verlossing en het niet aanvaarden van het onvermijdelijke. Woorden voor de gewonde harten van de wereld…

Tragica is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

IMPULSE CONTROL DISORDER
Impulse Control Disorder brengt een bijzonder album uit. Eentje dat het daglicht nauwelijks zag, want de band begon er 20 jaar geleden aan te schrijven, lag toen jaren onder het stof en werd opgenomen tijdens de lockdownperiode dit jaar. Met het resultaat van 20 jaar rijping, werd Retroject een eerste volledig album met een knappe mix van EBM, electro en industrial van dit Amerikaanse industrialproject. De nummers klinken nostalgisch en wat gedateerd, maar dat is gewoon omdat ze dat ook zijn, doordat de meeste dus in 2001 reeds geschreven werden. Maar wij horen vooral kwalitatieve industrialtracks, waarin een sterk eigen stijl geborgen zit. Met tracks over de persoonlijke strijd met zelftwijfel, verloren liefde, afwijzing, omgaan met de hel van de moderne wereld en spookverhalen.

Retroject is digitaal en op cd verschenen.

Bandcamp

IAMNOONE
I am no one, maar misschien zit er in iedereen wel een niemand… Philippe Marlat en Seth zijn al enkele jaren verbonden als darkwaveduo en beschrijven hun band in dit project erg knap:

I – de ene entiteit die we worden door muziek
AM – we voelen, dus we zijn
NO ONE – niemand, maar ook niemand in het bijzonder

De Italiaanse darkwavers hebben hun tweede lp Dead Season de wereld in gestuurd.
“De laatste jaren waren als een Dead Season voor de meesten van ons. We ontdekten dat dingen die we als belangrijk beschouwden, dat plots niet meer waren. Of dingen die we als vanzelfsprekend achtten, zoals een hand geven, knuffelen en kussen, allemaal verloren gingen voor een onvoorzienbare lange periode. Dat alles deed ons muziek ook anders beleven: ooit deden we het samen, nu apart. Ooit speelden, luisterden, dansten we in dezelfde kamer en nu vertrouwden we onze notities toe aan digitale wolken, als boodschappen in een fles, trouw aan de zee. In de hoop dat wie ze ook vindt, onze geheime boodschappen zal begrijpen.
Deze nummers schreeuwen de wanhoop en frustratie uit van deze periode, maar ook de kracht om niet te breken in deze extreme omstandigheden, de liefde en de hoop om straks terug te keren naar een leven waarin we opnieuw vooruit kunnen kijken”, leggen Seth en Philippe uit. Mooi! Net als de 12 prachtige tracks die ze vanuit deze gedachten creëerden.

Dead Season is digitaal op cd en op vinyl verschenen bij Cold Transmission Records.

Facebook / Bandcamp

ELK TOOTH
De neofolkact Elk Tooth brengt tracks over verlies en vreugde met hun nieuwe album Never Give All The Heart. Een sonisch onderzoek naar gevoelens van gevoelens van verlies, wantrouwen, hopeloosheid en uiteindelijk ook feest. Met delicaat getokkelde gitaren, percussieve elementen, betoverende synths en ingetogen zang die samen komen in een donkere ketel van melancholie, zullen ze fans van bv. Of The Want And The Moon, Current 93 en Death In June zeker kunnen bekoren.
De ingetogen donkere stem van Todd Paulson (van de atmosferische black metalband Canis Dirus), in een akoestisch folkarrangement laat ons mystiek wegdromen in hoopvolle ongerustheid…

Never Give All The Heart is digitaal en op vinyl verschenen bij Steinklang Industries.

Facebook / Bandcamp

SYS MACHINE
Enkele weken terug mochten we het nieuwe sideproject van Dave McAnally van Derision Cult ontdekken. Met zijn project Sys Machine werd tien een Assemblage 23 remix uitgebracht. Nu is hij er met zijn volledige album Graceful Isolation, waarop hij zijn stem weelderig laat klinken in electro/industrialsferen. Niemand van de bandleden waren voor het tot stand komen van dit album in dezelfde ruimte. Het album werd een eclectische mix van donkere gothsounds, waarop Dave reflecteert op tijden van isolatie en vooruit kijken: “Begin 2021 nam ik de beslissing om te stoppen met drinken na 25 jaar behoorlijk hard te hebben gewerkt. Ik heb geen dieptepunten of iets levensvernietigends dat ertoe heeft geleid. Gewoon een algemeen gevoel dat het tijd was om ermee te stoppen en verder te gaan met andere dingen. Nadat ik een paar maanden nuchter was en soberder ging leven, zag ik dat het leven eigenlijk beter was en dat alle dingen waar ik me zorgen over maakte gewoon nooit meer gebeurden. Ik schreef dit nummer als een soort brief aan mijzelf, mijn drinkende ik. Als iemand daarbuiten in de schoenen staat waarin ik stond, raad ik Alan Karrs boek over hoe te stoppen met drinken ten zeerste aan. Het werkte heel goed voor mij en een paar van mijn vrienden.”

Graceful Isolation is digitaal en op cd verschenen.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More