Home nieuws Uitheems Geduister #145

Uitheems Geduister #145

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het Uitheems Geduister van deze week met triest nieuws van London After Midnight en muziek van Nino Sable, Diane Wang, Aesthetic Perfection, Lily Mahone, Unitcode:Machine, Batavia, Gran Bankrott, FleischKrieg en Malacoda. Je tweede vaccin nog niet gekregen? Pak dit dan maar al eens goed vast!

LONDON AFTER MIDNIGHT
Diepbedroefd laat Sean Brennan – zanger van de Amerikaanse gothrockband London After Midnight – weten dat ze heel onverwachts afscheid moesten nemen van hun toetsenist Tamlyn. De band speelde vaak met gastmuzikanten, maar Tamlyn werd toch als één van de vaste bandleden beschouwd. Hij speelde keyboard bij London After Midnight van 1990 tot 2007.
Over de oorzaak van zijn plotse overlijden is nog niets gekend.

Facebook

NINO SABLE & DIANE WANG
Nino Sable leverde deze maand Taraxon af. Een single binnen zijn project ‘iedere laatste zondag van de maand een nieuw nummer uitbrengen’, waarvoor hij deze keer Diane Wang, actief bij zijn band Aeon Sable, maar ook zangeres en toetseniste van de Duitse darkwave-/ gothrockband La Scaltra, vroeg om de tekst te schrijven. Taraxon is één van de meest begeesterende, behekste tracks die Sable liet horen. Met tribale ritmes en de mystiek rituele sound, klinken zijn galmende woorden nog zo imposant. Instrumenten huilen door een donkere nacht, alsof de wind loeit door je ziel.
Taraxon is digitaal verschenen.

Nino Sable / Diane Wang Bandcamp

AESTHETIC PERFECTION
Na Happy Face houdt Aesthetic Perfection de glimlach hoog met A New Drug, nummer 7 van de 12 maandelijkse tracks van het soloproject uit L.A. van Daniël Graves.
“Het enige wat ik ooit in het leven wilde, was gelukkig zijn; om geaccepteerd en geliefd te worden om wie ik ben en niets meer. Mijn verlammende angst en existentieel onbehagen hebben me op een lange weg van middelenmisbruik en zelfvernietiging gebracht. Tegenwoordig verlang ik naar iets anders dan een fles om troost in te vinden. Ik wil een nieuw medicijn”, laat Graves weten.

“I want to be happy, I want to be loved, I want to feel something, I want a new drug.”

Bijna emotieloos kreunt hij dezelfde vijf lijnen repetitief tegen het stroef mechanische kader, dat van de nodige diepsombere beats voorzien is. Als een opwindende trip is het een track waarin de intensiteit alleen maar toeneemt! Knappe opbouw, alweer.

Facebook Website Merchandise / Bandcamp

LILY MAHONE
Ook al klinkt ze nog niet vertrouwd in de oren, Lily Mahone is ons toch niet vreemd. Het is namelijk het nieuwe soloproject van Aeleth Kaven (La Scaltra). Met dit nieuwe dark dance project bracht ze deze week haar eerste single Mary’s Heart uit. Eén ding is zeker als we op deze track mogen afgaan, klopt Maria’s hart hevig intens. Met pittige sprongetjes en onregelmatigheden in het getik, terwijl het gevuld is met koude, bittere verwrongenheid, die in alle schoonheid vertolkt wordt door de melancholische stem van Aeleth. “And every heartbeat is my drum!”
De track beluisteren kan via deze link.

Facebook

UNITCODE:MACHINE
Met zijn Unitcode:Machine maakt Eric K sinds 2000 emotioneel meeslepende muziek, met elementen van EBM met industrial, synthpop enz. Op die manier tracht hij elektronische muziek vanuit zijn unieke perspectief te benaderen. Het nieuwe Unitcode:Machine-album Themes For A Collapsing Empire verschijnt op 6 augustus. We kregen enkele weken terug daaruit al Fight te horen, dat verscheurend hard tegen onze huid aanklopte. Deze week – alsof het een promosong is – komt Buy Me Now tegen ons aan schuren, met melodische synthlijnen, ruwe beats in een gruizige industrialsfeer. Te verleidelijk om niet op dit aanbod in te gaan…

Facebook Bandcamp

BATAVIA
De partners Cripps uit Jacksonville (VS) trokken onze aandacht meteen met hun single Azafran. En die vind je vanaf nu ook terug op het pas verschenen, eerste volledige album van hun gothic-industrial-project Batavia: Mythos. Een treffende titel, want de tracks ademen één voor één mythe en folklore uit. Een conceptueel album, een verkenning van verloren gegane verhalen uit de geschiedenis uit binnen- en buitenland. Van The Bell Witch en Red Headed Hitchhiker tot het beruchte Buzzer-radiosignaal van Moskou.
Bedenk de sfeer van je verjaardagsfeest waarop je zowel Nick Cave & The Bad Seeds, Siouxie & The Banshees én Skinny Puppy op bezoek hebt. Het resultaat is een collage van invloeden, variërend van postpunk, goth rock, noise rock, industrial en EBM, waarbij geen enkel nummer stevig in één enkel genre staat maar wel stevig klinkt.
Mythos is digitaal verschenen bij het label Tigersquawk.

Facebook Bandcamp

GRAN BANKROTT
Onvoorspelbare Weense groovy punk, groeiende mutaties van discodeuntjes in minimalisme. Gran Bankrott staat bol van de tegenstellingen, maar doet je dansen in je stoel met een mix van new wave, postpunk en pop. Binnen een klein jaartje verschijnen Die Singles: een mini-album met zes singles en zes video’s.
Na Tanzbein, Kapital Egal en Woanders is Butter de vierde single die we er van te horen krijgen.

“The city feels soft and oily. Movement becomes torture. Let the others work.
We lie there, the window wide open,… everything is out of butter.”

Een experimentele intro deint zichzelf uit met zoemende sounds in een intiem warme bassound. Uitdagende jugle ritmes, rockgitaren, funky toetsen, maar ook dub-elementen versmelten als boter met de synthgedreven donkere newwavestijl.
Die Singles verschijnen in de lente van 2022 bij Numavi Records. De release gaat samen met een tentoonstelling, gecureerd door David Visnjic.

Facebook

FLEISCHKRIEG
In 2019 begon Richard Cranor  zijn industrial- /rock-/metalproject Fleischkrieg en brengt een mix van ebm, industrial en electro met wat zwaarte erin.
Reach is de nieuw uitgebrachte single en komt met een videoclip. Bevriend foth-/industrialartiest Nuda werkte mee aan deze track. “Ons begrip van de grotere ecologie van geest en materie is ontoereikend om aan te pakken wat er werkelijk in onze realiteit gebeurt. Ik denk dat wij mensen nog veel te leren hebben over wat er werkelijk aan de hand is in het grotere geheel der dingen”, filosofeert Cranor.
Grote gedachten, klank bijgezet met harde gitaren, sfeervolle synths en dystopische zang. Vooral instrumentaal zeer sterk!
Reach verschijnt binnenkort op het album Herzblut, met als rode draad hoe we altijd wel een soort oorlog te voeren hebben voor ons fysieke, mentale en emotionele overleven. Elke dag is als een oorlog voor het vlees…

Facebook

MALACODA
De Canadese gothic en powermetalband Malacoda bracht deze week hun eerste single uit van hun volgende release. Powerdrums, knappe meerlagige melodische zanglijnen maar toch ook vooral de harde riffs zorgen wel dat we even onder de indruk zijn van Malacoda. Fijn dus dat hun tweede ep The Strain eraan komt op 16 juli. Deze week kregen we alvast de titeltrack van meer dan 7 minuten als voorproefje voorgeschoteld, waarin een knap gevarieerde opbouw zorgt dat je met volle aandacht blijft luisteren. “Er zit echt een balans tussen donkere agressie en schoonheid in deze liedjes”, stelt  frontman Lucas Di Mascio. “Dat is de consistente toon geweest in deze vier nummers, het donker houden maar wat teder laten, zodat vlekken er door schijnen…”

Website / Facebook / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More