Home Grensverleggers Uitheems Geduister #116

Uitheems Geduister #116

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Laat al het donkerste sterrenstof toe als verwennerij, nog vóór de versufte dageraad, zodat het jouw week warm maakt… Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van The Secret French Postcards, Demonstealer, Gran Bankrott, Dalhia, Paar, Supernova 1006, The Sea At Midnight, Vexillary, Frau Fleischer, Night Terror en een aankomend concertstream van Peter Hook & The Light.

THE SECRET FRENCH POSTCARDS
Geen kerstkaartje uit Frankrijk, maar een nieuw album van het Zweedse postpunktrio The Secret French Postcards, want Olli Ohlander, Fredrik Ringvall en Pedro Code brachten net hun album Colours uit. De release bracht ook een videoclip bij het nummer The Dream Is Gone. Bleke romantiek in klassieke duisternis krijgt ook hier weer klank met hun diepheldere vocals, koude baslijnen, pittige gitaren en meeslepende synths.

Colours is digitaal, op rode en zwarte vinyl en op cd verkrijgbaar bij het label Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp

DEMONSTEALER
Demonstealer is het deathmetalproject van Sahil Makhija uit Mumbai (India), die net zijn ep And This Too Shall Pass op de wereld losliet. Furieus ontmoeten strakke grooves de zoet melodieuze riffs in zinderende zwartgeblakerde death metal. Angstaanjagend donker, met rauwe kracht. Vier tracks die fans van In-Flames, Behemoth en Kataklysm wel zullen kunnen smaken.

Bij de release verscheen meteen ook de videoclip bij de track From Flesh To Ashes, waarbij Makhija uitlegt: “Het nummer stelt onze sterfelijkheid, onze domheid en onze vervallen soort in vraag. Het gaat over alleen sterven en is geïnspireerd door de verhalen van mensen die dierbaren verloren aan de pandemie. Het onvermogen om tijd door te brengen met vrienden en familie tijdens hun laatste momenten, geen kans om voor de doden te rouwen, geen begrafenissen en geen afscheid. Gewoon de sombere visie van onze tijd.”

And This Too Shall Pass is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook / Merch

GRAN BANKROTT
“Als aangroeiende, verwrongen minimalistische beesten, gemuteerde discomelodieën brengt Gran Bankrott onvoorspelbare Weense groovy punk”, meldt de band. Maar ook wel in een postpunkfeertje. We lezen mee in hun dagboek van 8 december: “I have found something. A song from a former self. Change a few words here and there. Rewrite the music a bit. Record it. Done.” Zo simpel is het soms, maar hun nieuwe single Woanders klinkt wel heerlijk.

Facebook / Website

DALHIA
De vrij recente Franse band Dahlia werd in 2018 door zangeres en componiste Rachel Geffroy opgericht. Wanneer drummer Simon Vouland een jaar later bij het project aansluit, verkennen ze samen de donkere en spelonkachtige nuances van elektronica en psychedelische muziek. Wat Dahlia die bijzondere toets geeft, is dat ze de bijzondere mix tussen cold wave en hiphop aandurven, waarmee ze de titel van Beste Nieuwkomers in de wacht sleepten bij Printemps De Bourges 2020 (FR) en TMW (ES).

Hun debuutep Hide My Face is onlangs digitaal en op cd verschenen bij het label Banshies Records, met tracks als macabere dansen waarin pop en hypnotiserende melancholie worden gemarteld met ritmes.

Dé ontdekking van deze week is hun nummer Sublimation, waarbij net een videoclip verscheen. Sublimatie is van oorsprong een freudiaans psychoanalytisch concept. De titel ‘sublimatie’ roept zowel mentaal en fysiek ziek zijn als het verlangen op om zichzelf eruit te halen door artistieke creatie. Deze track heeft in elk geval een helende werking omdat -dansend door je keuken- het fenomeen ‘lockdown’ spontaan even uit je gedachten verdwijnt.

Facebook / Bandcamp

PAAR
Ly Nguyen, Rico Sperl en Matthias Zimmermann uit München (D) vormen samen de newwave-/ postpunkband Paar. Ze brachten in maart hun debuutalbum Die Notwendigkeit Der Notwendigkeit uit, waarvan ze deze week de track Beauty Needs Witness uitlichten met een nieuwe videoclip. Een moderne en toch licht nostalgisch golvende sound waarvoor ze gingen lenen in de weelde van het verleden.

Die Notwendigkeit Der Notwendigkeit  is digitaal en op vinyl verschenen bij het label Grzegorzkirecords.

Website / Bandcamp / Soundcloud / Instagram / Facebook

SUPERNOVA 1006
Een hoogenergetisch post-, synthpunknummer kregen we deze week van Supernova 1006 te horen. Het Russische duo brengt zijn album History Of Supernova 1006 uit in januari 2021 bij het label Serpient Records, maar laat zijn single We Can Fade Away al klinken. Hun opzwepende beats en opwindende noisy electro zouden ons meteen de dansvloer op jagen. Ook al zit het risico erin dat we vervagen, hier worden wij enorm vrolijk van!

Bandcamp / Facebook

THE SEA AT MIDNIGHT
The Sea At Midnight is het darkwave-, postpunkproject van Vincent Grant uit L.A. (VS). In verschillende bands spelen, zorgde er voor dat hij enkele jaren pendelde tussen New York en L.A.. Hij combineerde dit met verschillende jobs en worstelde met alcoholisme en drugsverslaving, waar hij uiteindelijk van genas. Hij settelde zich ondertussen in L.A., waar hij zijn levenslange depressie probeert aan te pakken.

Deze week verscheen een nieuwe videoclip bij Anything About You. Je kan de videoclip, van de hand van de Canadese artiest Zach Adam Fish, bekijken via deze link naar Facebook. Het is een track van het pas verschenen, zelfgetitelde debuutalbum van The See At Midnight, die ook op het laatste compilatie-album Zeitgeist No. 15 van het label Cold Transmission verscheen.

“Muzikaal ontspruiten de nummers vanuit mijn liefde voor de vroege postpunkpioniers, maar ik benader elke track apart, zodat die de kans krijgt om zichzelf verder uit te drukken in mijn ‘The Sea Of Midnight-sound’. Inhoudelijk zijn de nummers erg persoonlijk als ze gaan over omgaan met alcohol- en drugsverslaving en depressie”, zegt Grant over zijn eerste album.         

Het debuutalbum The Sea At Midnight is begin december digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

VEXILLARY
Vexillary is het EBM-project van de in New York gevestigde producer Reza Seirafi. Zijn uiteenlopend werk is bezaaid met een onderstroom van somberheid en gevormd door zijn unieke wetenschappelijke benadering bij de productie. Als chemicus en parfumeur was Reza gefascineerd door de geheime banden tussen niet-verwante chemische ingrediënten die evenwichtige, buitenaardse geuren creëren. Reza’s muziekproductieproces volgt dezelfde filosofie, aangezien hij op magische wijze niet-gerelateerde muzikale delen combineert om zijn eigen merk van decadente industriële en technomuziek te creëren.

The Geneticist, het weelderige darkwave-slotnummer van Vexillary’s nieuwste ep SurViolence, kreeg deze week de videoclip die het verdient. Zowel het lied als de video onderzoeken het verband tussen wetenschap en spiritualiteit en hoe ze elkaar beïnvloeden. Het duistere, bovennatuurlijke thema vind je terug in de dreigende tekst van het lied: “Chimera wacht op het topje van zijn handen, een knip van zijn vingers en het beest verovert jouw land.” En ook de clip presenteert ons science fiction die klinkt als een techno-hypnose.

De ep SurViolence is in juli digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FRAU FLEISCHER
Nog niet gehoord van Frau Fleischer? Volkomen normaal, want het is een gloednieuw industrial metalproject uit Nice (FR) waarvan de bandleden misschien wel een belletje doen rinkelen. Gabriel Daimon (zang), Greg Lambert (gitaar / Notheist , ex-Zuul FX, L’exoconference d’Alexandre Astier) en Franz Schultz (drums en zang / SCHULTZ, The Trash Gentlemen) lieten dit muzikale kind geboren worden in volle coronacrisis en doopten het Frau Fleisher of ‘de slagersvrouw’. Een vreemde naam voor een project dat net zoveel is. Maar dat plaatsen ze graag in de huidige context: “De huidige crisis heeft ons allemaal van concerten en werk beroofd, waarbij we allemaal moeten zien hoe we verveling kunnen overwinnen. Dus baarden we een project waar we een paar maanden eerder niet aan zouden hebben gedacht. Frau Fleischer is een kind uit deze moeilijke periode, een kind dat is geboren in de periode tussen de opsluitingen…”

Ondertussen is hun eerste single een feit. Sacrifice laat een sterk gejaagde drummachine en scheurende gitaren horen. Een grimmig sfeertje toch wel!
Sacrifice is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook / Website

NIGHT TERROR
Een knap staaltje electro-goth brengt het Amerikaanse Night Terror, met zijn album Freak On The Inside. Warm duister klinken rustige zanglijnen gecombineerd met een industriële sound en laten de donkere delen van het leven van bezieler Jeff Heveron horen, die voor dit project al 33 jaar bassist in punk- of metalbands was.

“Wat ik echt investeerde in dit album, was 1800 uur liefde en passie, pijn en verdriet, herinneringen aan een oud leven en woede jegens degenen die de fundamentele mensenrechten niet lijken te respecteren. Alles wat ik had, ging in dit album, maar het is nog maar het begin. Ik heb tijdens dit proces zoveel over mezelf en de muziekstijlen geleerd. Ik ben niet van plan hier te stoppen. Ik heb zoveel meer muziek om terug te geven aan de artiesten die me jarenlang hebben geïnspireerd. De titel van het album is gebaseerd op mijn medische aandoening die primaire ciliaire dyskinesie en dextrocardie wordt genoemd. Ik ben echt een freak van binnen”, legt Heveron uit.

Freak On The Inside is digitaal verschenen bij het label Tigersqwak Records.

Facebook / Bandcamp / Website

Concertstream PETER HOOK & THE LIGHT
Op vrijdag 15 januari 2021 presenteren Peter Hook & The Light een nooit eerder vertoond concert van hun show in Mexico City tijdens hun wereldtournee van 2014. Het uitverkochte concert in het Jose Cuervo Salon dateert van 2/11/2014, ook wel bekend als de ‘Dag van de Doden’ in Mexico.

Met Hooky en zijn band die de tee klassieke Joy Division-albums volledig spelen, is Live in Mexico City een eenmalig, wereldwijd streamingevenement dat ook enkele niet-album singles en B-kantjes als onderdeel in de set van 2 uur en 25 nummers brengt. Geheel volgens de traditie van Dia De Los Muertes in Mexico, biedt het podium een ​​speciaal eerbetoon of ‘ofrenda’ aan Hooky’s overleden Joy Division-bandmaat, Ian Curtis.

Alle opbrengsten van deze concertstroom gaan naar de ondersteuning van Peter Hook & The Lights touringcrew om hen door de coronaviruspandemie heen te helpen.

Het volledige concert wordt gestreamd naar fans over de hele wereld in vijf verschillende tijdzones. Er zijn geen beperkingen voor welke stream je kunt bekijken, dus kies de stream die het beste bij je past. Zodra een stream is gekocht, zijn details over hoe je toegang krijgt tot de show beschikbaar in de DICE-app en worden ze 30 minuten voordat de stream begint per e-mail verzonden.

Een ticket kan je kopen via Dice. Meer info vind je hier.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More