Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een terrasbezoek gecombineerd met live muziek van onze Belgische artiesten daar moeten we jammer genoeg nog eventjes op wachten. Maar het wachten zal meer dan beloond worden want wekelijks komen er geweldige nieuwe releases uit waarvan sommige in onze Luminous Belge Spotify lijst belanden. Deze week zijn dit Amenra, Anemic Cinema, Stuff, The Guru Guru en Goldbearn.

De Evenmens van Amenra (we zijn maar even mens) gaat over het vinden van een antwoord, in het stellen van de vraag. De eeuwige zoektocht van de mens naar zijn plaats in en op deze wereld. Een lijdensweg met flarden van schoonheid en geluk en dit alles in relatie tot de medemens. De song is, zoals we van Amenra gewoon zijn, zwaar duister en pakkend. 

Poèt Maudit van Anemic Cinema moet het hebben van een eerder filmische openingsscène met veel “plump and circumstance” die pas ruim in de helft van het nummer uitmondt in een energieke jongleer act. Borden vliegen in het rond, de messenwerper durft al eens wat minder accuraat te mikken en de clowns stuntelen zich een breuk. Nog een geluk dat er geen doden gevallen zijn!

OB499 van STUFF. kunnen we een klein meesterwerk noemen. Wat de heren hier opbouwen is indrukwekkend. Met donkere akkoorden, vreemde soundscapes, een groovy bas en bezwerende ritmes krijgen ze ons in een bijzondere trance. T(h)reats is een album om duimen en vingers bij af te likken. STUFF. laat horen dat ze subtiele nummers kunnen maken zonder de groove uit het oog te verliezen. Kunst en muziek zijn een traktatie in deze vreemde en onzekere tijden. Deze plaat is een heel mooie traktatie.

De ep die de toepasselijke titel It’s A (Doggy Dog) World meekreeg komt uit op 25 juni en met (In) Snakes & Ladders (Stakes Don’t Matter) krijgen we nu al een eerste voorsmaakje. Toen de band startte met het opnemen van demo’s kwam Jan Jambon vaak in het nieuws. De Slovaak Jozef Chovanec was net overleden na politiegeweld en de minister wist eerst van niets, en toen weer wel. Bijna werd het nummer Jean Flesh (Janneke Hesp had ook gekund) genoemd, naar de denkwijze en de volledige ontkenning die omgingen in het hoofd van onze minister. Het start iets minder gejaagd dan we van The Guru Guru gewend zijn maar algauw schakelt de band een versnelling hoger en leveren ze een prima rocksong af, een joekel van een rocksong zo blijkt!

Elk nummer van Goldbearn is zorgvuldig opgebouwd en ondanks het repetitieve karakter is er geen moment waarop het langdradig of monotoon wordt. Deze man voelt de timing perfect aan, weet de valkuilen te vermijden en boeit tot het einde van deze muzikale trip. Hoewel de sound internationaal is, is deze ook op en top Belgisch. Meermaals hoorden we echo’s van new beat en EBM doorklinken, zonder belegen te klinken weliswaar. Zo horen we in het nummer Akatombe de geest van Front 242 rondwaren. Deze uitbundige muziek is de soundtrack voor de nieuwe roaring twenties, voor de herwonnen vrijheid die voor de deur staat.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More