Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Muziek met ballen dat hangt er deze week aan de kerstboom van Luminous Dash. Vijf muzikale toppers die het meer dan geplaagde jaar 2020 nog wat kleur geven. Deze week vervoegen Echoes Of Zoo, Crooked Steps, Hikkup, Kids With Buns en Suntapes onze Luminous Belge spotify lijst. Laat jullie volledig gaan want de danshonger is groot deze dagen.

Trek je beste loopsneakers aan en probeer de heren van Echoes Of Zoo bij te benen terwijl ze een vliegende start nemen richting open vlakte. Zoals op hun debuut zijn de Oosterse invloeden nooit veraf al gooit Vervaeck er met evenveel plezier een klein streepje americana en dikke streep rock-‘n-roll tegenaan. Uitblazen is er nauwelijks bij tot we vlak voor de eindmeet ons evenwicht dreigen te verliezen om net niet struikelend de veiligheid van ons nest bereiken. De repeatknop lonkt en voor we het weten zijn we vertrokken voor een nieuwe spurt. Heerlijk nummer Adrenaline Run, heerlijke band!

Het is al zomer in het hoofd van Crooked Steps en dat kunnen we in de donkerste dagen van het jaar enkel toejuichen. Op hun surfplank brengt het drietal een vrolijke vibe in de huiskamer waarbij je je even op Waikiki Beach waant. Nieuwe single Catherine is Crooked Steps ten voeten uit: catchy zanglijnen, een (te) brave garagerock ondertoon en retro blues invloeden. Deze specifieke sound heeft de Gentse band geen windeieren gelegd.

Met Cornerstone begint het vijftal van Hikkup redelijk rustig maar na een tijdje breekt het nummer op sublieme wijze open. Ook hier volgen diverse tempowissels mekaar op en worden we getrakteerd op smaakvolle gitaar- en pianosolo’s. De laatste single Hiccup is ook een klein meesterwerkje waarin de band een soort van futuristische post-jazz-rock brengt.

Muziek met een boodschap. Het vraagt moed om onrecht aan te kaarten in een lied, om thema’s waar we liever niet over spreken bespreekbaar te maken. Die moed tonen Marie en Amber, alias Kids With Buns, in hun allereerste single 1712. 1712 verwijst immers niet alleen naar de datum van vandaag, het is ook de hulplijn voor wie vragen heeft over geweld, misbruik en mishandeling. Het afgelopen jaar kreeg de hulplijn meer oproepen over seksueel geweld dan ooit. De meeste gaan over grensoverschrijdend gedrag tegen minderjarigen. In het gezin, op school, op publieke plekken, in relaties. Vaak blijven die ervaringen onder de radar van hulpverlening en justitie. Kids With Buns verbreken nu de stilte.

Susumu van Suntapes stimuleert de verbeeldingskracht van de luisteraar die tijdens deze diepe sessie wordt meegetrokken in een maalstroom van duistere schoonheid. De rustgevende signalen roepen scherpe, emotionele beelden op van verlaten industriële artefacten en restanten van de menselijke vernietigingsdrang. De mengeling van donker getinte elektronische pulsen wordt versterkt met flarden doffe beats en verfijnd pianowerk.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More