Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Ann Cnockaert

Nieuwe muziek in Luminous Belge. Ook deze week hebben we een paar nieuwe tracks toegevoegd aan ons Spotify-lijstje.
Mitraille’s Laundry Tonight, een verrassende krautrock-achtige track met funky gitaartjes. Jaune Toujours brengt een dansbaar nummer dat hun voorliefde voor groove en slowfunk laat horen. Renata Louisa verkent verlies in I see you, met een r&b-beat en kalme, reflectieve zang. Walfang duikt diep in melancholie en zelfvernietiging met een zware, intense track die aan Tool en Alice In Chains doet denken.

Het Antwerpse trio Mitraille toont met hun nieuwe single Laundry Tonight een verrassende (andere) kant.  Laundry Tonight is niet alleen meezingbaar, perfect geschikt als meefluiter, maar tevens wagen de drie zich aan een krautrock-achtige beat met (jawel!) funky gitaartjes. Niet dat Mitraille onmiddellijk als Chic of zo klinkt, wel iets dat lijkt als Neu! gezien door een David Byrne-bril. Of zoiets toch, in ieder geval wel tamelijk fantastisch.

Het trio stelt hun gloednieuwe album voor op 4 oktober in de Cabron in Antwerpen met Haemers en The Protos. Een paar maanden later volgt een 11-daagse tournee door Europa.

Jaune Toujours is er na enkele jaren stilte terug met hun zevende album, dat op 20 september verschijnt. Zoals altijd heeft de band een kleurrijke en swingende cocktail van verschillende muziekstijlen samengesteld. Met het eerder uitgebrachte nummer Dimanche kregen we al een voorproefje van hun aanstekelijke sound, en nu is er nog een nieuw dansbaar nummer uitgebracht. In deze track laat de band duidelijk hun voorliefde voor groove en slowfunk horen, met een funky bas, speelse accordeontonen, stomende blazers, en een groovy ritme. De tekst van het refrein is geïnspireerd door een kinderrijmpje uit de expo Where Do The Children Play van Francis Alÿs, waarbij frontman Piet Maris zowel in het Engels als Frans zingt. De backings van zijn partner Sarah en dochter Lula voegen een extra vleugje charme toe aan het geheel.

Wat doet het toch goed om weer ondergedompeld te worden in de wondere wereld van Jaune Toujours waar geen muzikale grenzen zijn. Op 2 oktober stelt de band de nieuwe plaat voor in de Brusselse Ancienne Belgique, iets zegt ons dat dit een stevig feestje gaat worden.

Renata Louisa neemt ons met haar nieuwe single I see you mee in een intieme reflectie op verlies en de impact daarvan op het dagelijkse leven. Waar haar eerdere werk een gevoelige, jazzy zangstijl met akoestische instrumenten combineerde, horen we nu een r&b-beat en een subtiele slidegitaar. Het nummer gaat over het begin en einde van relaties en hoe de herinneringen aan iemand tastbaar blijven, zelfs wanneer die persoon er niet meer is. Louisa’s zang klinkt niet verdrietig, maar als een rustige observatie van deze gevoelens, wat het nummer bijzonder krachtig maakt.

Met I see you laat Renata Louisa ons voelen dat er, ondanks de pijn van verlies, altijd een nieuwe dag komt. Haar muziek omarmt zware emoties, maar biedt ook lichtheid en troost. Dit gevoel zal ook te horen zijn op haar aankomende album Mother, dat deze herfst verschijnt. Het belooft een verzameling prachtige liedjes te worden, perfect om de koude wintermaanden door te komen met de warmte van Louisa’s stem.

Na No Season krijgen we van de noiserockers van Walfang uit Sint-Niklaas een tweede single van hun aankomende album Trigger The Short-Fused te horen. Ook nu weer triggeren Burny Roose (bas, zang), Odiel Oosterlinck (gitaar, backings), Taco Bals (gitaar) en Charlie Buyse (drums) de ‘kortzichtigen’ om uit hun kortsluitende leef- en denkomgeving te stappen.

Probably Sand daagt uit om even los te laten, wat minder empathisch te zijn, het doemdenken te lossen en zo in totale apathie te verglijden en je dus eens niét te bekommeren om de consequenties van je daden. Een nummer dat zich lanceert op nieuw terrein voor de band, met duistere thema’s als nonchalance, wanhoop en zelfvernietiging.

Wanneer de bas de track zacht opent, flitsen namen als Tool maar ook Alice In Chains voorbij, waarna er meteen een muur van vervormde gitaren en stevige drums opgetrokken wordt. Een zelfzekere zanglijn vult zich met melancholie in een daadkrachtig, rauw klinkend nummer.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More