Home nieuws Gaat Nick Cave op pensioen?

Gaat Nick Cave op pensioen?

by Nel Mertens

Hoewel hij nooit onze lippen raakte, zoent hij ons zwart. Met ieder woord, iedere noot. Een wereldwijd icoon uit Australië, dat zowat elk thema weet om te denken tot poëzie met teksten over een klarinet, wilde rozen, drugs, boten, seks, pijn en de dood, tot verjaardagsliedjes over blaffende honden. En o ja. Over de liefde. Laten we vooral de liefde niet vergeten.

Wereldwijd wist hij donkere en ook minder donkere zielen te veroveren met bloedrake albums als Murder Ballads, Henry’s Dream, Dig Lazarus Dig!!!, Push The Sky Away en Skeleton Tree.

Nick Cave wordt 65 en weet al jaren lang ruwe emoties bloot te leggen, ooit met The Birthday Party, omringd door topmuzikanten als zijn Bad Seeds, in een korte passage met Grinderman, samen met andere artiesten als Kylie Minogue of Marianne Faithfull of alleen aan zijn piano. De man die fragiliteit kan grommen. Hij is die ene die we ooit in een kleine club in Londen konden zien. Lang geleden. Want tegenwoordig lopen enkel sportpaleizen nog vol voor hem. En toch weet hij ook op zo’n plekken intens de band aan te gaan met zijn publiek.

Hoewel hij over alles in zijn doorleefde leven lijkt te zingen en enkele jaren geleden ook met zijn publiek aan tafel ging zitten filosoferen, acteert maar ook filmscenario’s, romans en soundtracks schrijft, blijft hij in mysterie gehuld.

Wat geen geheim meer is, is zijn leeftijd. Mr. Cave staat aan de vooravond van de pensioenleeftijd. Dat hij op pensioen zou gaan, is maar een hersenspinsel van de pers wellicht. Een gegronde angst. Een gedachte. Een verzinsel. Fake news dus ronduit. In ons hoofd gaan bezielde artiesten als Nick Cave namelijk niet met pensioen. Nooit.

Kurt Overbergh (AB)

Maar die 65 jaar die er aan komt op 22/9, is wel het ideale moment om de gelauwerde artiest extra in de kijker te zetten. In Cc Strombeek (in Grimbergen) is Kurt Overbergh (AB) te gast om aan de vooravond van Caves verjaardag, 21 september, al zijn verhalen en weetjes over de man te delen. De lezing I Just Don’t Understand Nick Cave wordt vast even boeiend als Nick Cave zelf!

Wat kan je verwachten? Een monoloog die vertrekt vanuit een handvol persoonlijke verhalen uit het leven van Kurt Overbergh. Vaak nietig. Soms grappig. Dan weer openhartig. Om de één of andere bizarre reden – en gelukkig maar voor de Cave-fans – belandt elk verhaal keer op keer bij De Heer Nicholas Edward Cave.
I Just Don’t Understand Nick Cave is tevens een verhaal over de foxtrot die ‘Stagger Lee is’, Nicky Danger (zoals Cave zich in de jaren ’70 noemde), cum shots en vaginale winden, Murder Ballads, Nabokovs controversiële roman Lolita, Peaky Blinders, seriemoordenaar Ted Bundy, erotigraphomania, de schizofrene kattentekenaar Louis Wain, een 150 miljoen jaar oude brachiosaurus én lieveheersbeestjes.

I Just Don’t Understand Nick Cave is bovendien overladen met muziek. Véél muziek. En van beelden. Véél beelden. En bevat zelfs – zet je schrap – een ‘samenzang-moment’.

Tickets kosten 12 euro en kan je bestellen via deze link. Kurt trekt met zijn voorstelling naar verschillende culturele centra. Zo kan je hem ook aan het werk zien in Merksem, Kluisbergen, Stekene, Herentals, Izegem en Kalken.

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More