Home Belgisch BELTOON: ZONEN MET VADERS.

BELTOON: ZONEN MET VADERS.

by Nel Mertens

Laat ons even het kadertje kleuren… Met Ogen Voor Een Andere Blik als titel voor hun nieuwe plaat, vangen Zonen Met Vaders meteen alle aandacht. Hun debuut verschijnt op 10 januari 2020 (10012020), maar Mr. Buiten De Lijntjes wandelde vandaag als eerste single alvast binnen.

Is dit pop uit de Vlaamse ondergrond of moderne Nederlandstalige kleinkunst? “Da gade gij nie bepalen”, laat het zevental alvast weten. De band nodigt ons gracieus uit om – als we dan toch willen dansen – dit te doen met de zeis. Maar nooit te lang. Deze gloednieuwe band blijkt een frisse eigenzinnigheid uit te ademen en dat doen ze vooral met woorden. Woorden die triggeren, onduidelijkheid scheppen en je toch stevig laten aanvoelen dat ze niet zómaar werden uitgezongen.

De grauwe elektronicasound, gevuld met een repetitief ritme en rebels traag uitlokkende gitaarsneren die uitbarsten in een grimmig koud spel met de kille stem van ML. Een hap adem tussendoor en het nummer buigt even om naar een stukje in Eefje De Visser-stijl. Warme rust. Maar lang mag het niet duren, want al snel wordt dit opgeslorpt in een apocalyptisch klinkende draaikolk. Dit is geen ondergrondpop. Noch kleinkunst. Dit is geniaal.

Mr. Buiten De Lijntjes bracht zeven muzikanten samen die op donderdagavonden, na hun jobs, ergens aan de Nieuwe Vaart in Gent hun spinselspelen bouwen. 

Ze stellen zichzelf voor als de heren FS (het producerend venijn), KD (drums), TW (bas), een andere TW (orgel), JB (gitaar), NvH en TVG (klaroenstoten) en dame ML (de onderkoelde vocalen met Nederlandse roots).

Het bestaan van de heer die het niet zo nauw neemt met de lijntjes zelf, wordt ook geschetst door dit bijzondere ensemble, hoewel het meer verwarring brengt dan duidelijkheid en toch duidt zonder uitleg…: “Op een dag wordt een man uit de gevallen adel wakker. Helemaal wakker. In een vreemd bed met bloeiende blauwe bloemen. Hij besluit een nieuwe bril aan te schaffen omdat hij de dingen op een fijne en edele manier wil herbekijken. Vroeger leek het alsof hij alsof deed. Nu is alles reëler dan dat kan. Hij sluit een pact met de dood, wat eigenlijk niets meer is dan zeer grondige afspraken met het leven.”

Moesten we jou zijn, we zouden naar de releaseparty gaan op 25/1/2020 in De Minard in Gent… maar “da gaan wij ni bepalen”, natuurlijk.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More