Home Belgisch RUMOURS + UNIVERSE Gent, Sint-Jacobskerk (14/03/2018)

RUMOURS + UNIVERSE Gent, Sint-Jacobskerk (14/03/2018)

by Didier Becu

Donderdagmorgen 15 maart. Wie gisteren in de Sint-Jacobskerk aanwezig was moet nog bekomen, want wat Kolonie, Live Fast Die Young en uiteraard de bands in Gent voor elkaar gekregen hebben grenst aan het hallucinante.

Toen een paar dagen voor het optreden werd aangekondigd dat het optreden van Rumours van de nieuwe Gentse concertzaal Kolonie naar de Sint-Jacobskerk zou verplaatst worden wisten we dat we iets speciaals zouden krijgen. Maar niet wat we gisteren zagen…

Noem het maar gerust een overwinning van de underground op alle vlakken. Ze zullen het wel gehoopt hebben de vier van Rumours, maar het niet luidop willen zeggen dat de kerk wel eens stampvol zou kunnen zitten, en dat was het geval. Neen, we wagen ons niet aan grapjes of de pastoors hier een bepaalde marketingstrategie in kunnen zien…

Eerst Universe. Een iewat schuchtere en vooral obscure artiest, want veel info vind je niet terug op het net. Een man en zijn machines zeg maar, en in de elektro-underground bekend door zijn Moodswing ep die op het Gentse Voxed Recordings van Gullfisk verscheen. Elektronica waarin de sfeer overheerst en perfect past in het huis van God. Een akoestiek die je omver blies, en we waren nog maar vertrokken…

Megamix, de plaat is uit en de kaarten zijn al lang verdeeld, maar dan wel in de gunstige zin. Zowel op onze pagina’s als op die van andere websites is het debuut (als je de Infant-tape niet mee rekent) de hemel in geprezen en het is opmerkelijk dat iedereen het over dat macabere kantje heeft. Een karaktertrek van de band die gisteren extra onderstreept werd.

Op de tonen van het instrumentale Megamix betraden de vier het podium. Frontfrouw Hannah Vandenbussche in een mantel met puntige kap, ze leek wel een duiveluitdrijfster, en dat was nog eens niet zo gek gevonden, want er zouden heel wat demonen uit haar jonge lichaam gegooid worden die ze als een kopstoot aan haar fans verkocht.

Een show waarover was nagedacht en vrij vlug veranderende in een belevenis, een evenement. Achteraan het podium werden overal lichtstralen op de kerkmuren en het altaar gekatapulteerd, en boven de vier een gigantische gekruisigde Jezus die zag dat het goed was.

Er zit heel wat power achter de elektronica van Hannah, Stefanie, Jonas  en Pieter-Jan. Iedere beat kruipt door je huid, terwijl Hannahs stem voortdurend voor kippenvel zorgt. Het mag duidelijk zijn dat het diep zit. Bij Surface dachten we eventjes dat Hannah in tranen zou uitbarsten, of hoe muziek een catharsis wordt.

De band was duidelijk aangedaan door het feit dat ze dit hadden gepresteerd en gingen door tot op het uiterste. Soms bloedstollend mooie pop (Pew Pew of Ibiza), maar Rumours blaakt vooral van duisternis, zelfs de tropische synthklanken hebben een verbintenis aangegaan met de zwarte schaduw van het leven.

Achteraf hoorde je van de mensen alleen maar superlatieven. Rumours had zijn fans achtergelaten met een wow!-gevoel, zo veel was duidelijk. Als we schrijven dat dit optreden een hoogtepunt was, lijkt het wel alsof Rumours zichzelf hiermee nooit zal kunnen overtreffen, dus doen we dat niet…maar wat Rumours in Gent toonde was van een waanzinnig hoog niveau. Een optreden op de juiste plek, dit was goddelijk.

Hier zijn de komende Rumours-data en zo net werd bekend gemaakt dat ze op 2 mei bij onze vrienden van Kontzert in De Charlatan staan.

15/03 Antwerpen, Trix na Madensuyu
18/03 Brussel, VK Bang! Festival
24/03 Kortrijk, De Kreun Jakhals
13/04 Brugge, Comma
21/04 Aalst, Cosa Nostra op (jawel) Luminous Fest V

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More