Home Live POTHAMUS + ALKERDEEL + ENDLINGR + MODDER Gent, Bar Bricolage (12/05/2022)

POTHAMUS + ALKERDEEL + ENDLINGR + MODDER Gent, Bar Bricolage (12/05/2022)

by Liesbet Willems

Er stond op donderdag 12 mei een heerlijke uitstap in Gent in onze planning: een vettig avondje sludge / psychedelic / doom. De avond was er een om duimen en vingers af te likken. Bedankt Scratch+Snuff en Consouling Sounds.

De band die geprogrammeerd stond als opener, Eleanora, kon blijkbaar niet komen. Jammer, we hadden graag eens geproefd. Dat zal voor een andere keer zijn.

De feitelijke opener van de avond werd Modder. Sludge en instrumentaal. We vonden slechts 5 nummers op Spotify, dus we kenden meteen hun playlist. Onder onze vrienden was er al wat verwarring vooraf, was het nu Mother, nee, Modder? “Ah ja, die gasten hebben een plaat uit, en die werd meteen uitverkocht. Nee dat was Mother. Allee, we zien wel. Ze zijn er.”

Van zodra de kerels zich opgesteld hadden in de toen nog halfvolle zaal, trokken ze de aandacht. Een frontman met grijze baard en strak achterover gekamd grijs haar, iemand met heel veel krullen, een andere met lang haar en vette tattoos. Wij meteen aandachtig. Rock is ook imago.

Tijdens hun eerste aanval op het publiek liep de zaal meteen vol. Modder is werkelijk geweldig. Geen seconde kregen we het gevoel dat er iets ontbrak, zoals soms kan met instrumentale bands. We werden opgezweept om te dansen en te springen, alle punten van de jury. Hun songs staan er, alle 5. Deze band willen we graag op nog meer festivals zien.

En ja, het klopte over de plaat. Die was meteen uitverkocht.

Setlist (niet in volgorde):

Mount Frequency
Wax Rituals
Spasm
Mudslinger
When Your Bones Weren’t Meant To Be

Ach, daar zijn ze, E n d l i n g r. Ze gaan ons opnieuw meenemen op hun muzikale roadtrip. Een tijd terug stonden ze ook samen met Pothamus geprogrammeerd, niet zo ver hier vandaan. Muziek voor kenners.

Net als Modder, doen ze het zonder zanglijnen. De stemmen hoor je in je hoofd, elke weg die ze inslaan. Ze stuwen ons bij momenten over zachte weilanden, met rustig ingetogen geluiden en samples, om dan plots een lawine van geluid over ons te storten. Deze band kent de knepen van het vak. Zij staan aan het roer. Wij worden meegedragen.

Het plezierde ons dat het publiek dat zonet met die vettige eerste band als uitgelaten apen stond te springen, nu zo mooi genoot van E n d l i n g r.

Setlist:

Rauchblau
Ponzi Pyramids
Shadow People
Tra
Crest

Opgelet! Gevaar! Alkerdeel, de band die zich noemt naar een beerkar (Meetjeslands dialect), bereiden het podium voor op wat ze van plan zijn met ons. Kleurrijke zaallichtjes moeten onherroepelijk uit. Ze willen enkel wat beperkte witte lichtjes die ze op hun versterkers nog eens brutaal aanvullen met draagbare TL-lampen.

Het wordt weer oorlog. Even vrezen we dat ze opnieuw onder de rode verf zullen verschijnen, we staan namelijk vooraan en die keer op Alcatraz deelden we in de verf. Maar de opluchting dat ze “normaal” opkwamen, duurde niet lang.

De eerste porren voelden we al in onze rug. Niet dat ons dat wat kan schelen, toegegeven. We vinden het fantastisch zo. Alkerdeel is Alkerdeel! Zo zijn er geen twee. Een oplawaai van gitaargebeuk, basvibraties die tsunami’s veroorzaken en een drummer die een bos drumsticks verbruikt per concert. En dan hebben we nog niets verteld over die gek met de micro. Vermoedelijk moet die zalf aan zijn stembanden smeren, om de volgende morgen bij de bakker pistolets te kunnen bestellen.

Alkerdeel is geniaal hard en snel. Retestrak (we bedoelen hun muziek) en altijd zeer geestig. Aan de merchandise hebben we ons opnieuw laten verleiden tot de aankoop van een hoogstwaarschijnlijk veel te kleine shirt. Want met Alkerdeel mag dat.

Setlist:

Vier
Regardez Ses Yeux III
Zop
Dyodyo Asema
Trok

De avond werd afgesloten met de Mechelaars van Pothamus. Voor die enkelingen die nog nooit van hen gehoord hebben: Pothamus leek hen een passende naam voor een beest dat schippert tussen kabbelen, stromen en kolken.

Hielp dit iets? Neen? Ontdek ze dan eens op Spotify, ontspan je en speel alles lekker luid af. Bestel daarna meteen hun plaat want je zal die heel graag aan je collectie toevoegen. En weet, live is dit nog 1000x intenser.

Pothamus hypnotiseert je van bij de aanvang met tribale drumritmes, nooit te snel of te traag, altijd zeer aanwezig. Met opbouwende ondersteuning van gitaar en bas waan je je algauw in een andere dimensie. Bemerk dat we zeggen dat de gitaar en de bas de drums ondersteunen. Weinig bands slagen hierin, maar Pothamus is heerser. En de momenten met zang maken het geheel sacraal.

Toen we even in de zaal spiedden, zagen we het publiek als in een trance, het hoofd bangend, met gesloten ogen. Onvoorstelbaar hoe snel het gaat voor deze jongens. Overal oogsten ze lof en ondanks alles blijven ze met de (soms) blote voeten op de grond. Steeds bereikbaar voor een babbel, vriendelijk en attent.

Het is tijdens zo een babbel dat ze met veel trots bekendmaakten dat ze op vrijdag 27 mei 2022 in Gent op het Dunk! Fest zullen spelen. Wij konden ons enthousiasme net intomen.

Setlist:

Orath
Viso
Heravis II
Zonder Titel
Raya

https://www.facebook.com/modder666

https://www.facebook.com/alkerdeel

https://www.facebook.com/Pothamus

https://www.facebook.com/endlingr

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More