Home Belgisch POLDOORE+BOOGIE BELGIQUE Brussel, AB Club (17/05/2019).

POLDOORE+BOOGIE BELGIQUE Brussel, AB Club (17/05/2019).

by SANDRA REGENT

Poldoore én Boogie Belgique op eenzelfde avond in de AB Club? Dat kan niet anders dan een feestje worden, dachten wij. We gingen dan ook gretig op de eerste rij staan om niks te moeten missen en ondergedompeld te worden in chille beats.

(c) Boogie Belgique – Poldoore – Cold Busted

Thomas Schillebeeckx alias Poldoore mocht de spits afbijten. Na debuutalbum The Day Off in 2013 en enkele opgemerkte passages op festivals als Dour en Tomorrowland, verscheen in 2016 opvolger The Day After. Daarna volgden enkele singles waarvoor hij samenwerkte met enkele gerenommeerde artiesten waaronder Selah Sue en Gramatik. Daarna bleef het even stil maar de beatmaster is ondertussen terug met een nieuwe cd met de kleurrijke titel Mosaic. Just Like Melody werd onlangs als eerste single gedropt.

Live wordt hij ondersteund door multi-instrumentalist Reindert Spanhove die vanavond voor de gelegenheid zijn saxofoon en een digitaal blaasinstrument had meegebracht. In een donkere, lichtjes mysterieuze setting wordt de liveset weloverwogen rustig opgebouwd met een lome beat begeleid door enkele sprankelende harpgeluiden tot een explosieve saxsolo en dreunende basgeluiden die door merg en been gaan. Het ene nummer na het andere vloeit naadloos in mekaar en er hangt een magische vibe in de AB die tot een echte dance club wordt omgetoverd. Het tempo wordt nog maar eens verhoogd als de opzwepende drum ‘n’ bass geluiden losbarsten en vakkundig gemixt worden in de recente single Just Like A Melody.

Foto: (c) Sandra Regent – AB-Poldoore

Voor praatjes en verhaaltjes moet je niet bij de Leuvenaar zijn. De muziek spreekt voor zich. Er wordt ons een kleine rustpauze gegund met enkele lazy loungetracks en opnieuw een knap staaltje sax waarvan ons nekvel komt recht te staan. Genoeg geluierd, we vliegen er opnieuw in met trip hop, dub en hip hop gemixt met chille, soulvolle beats zoals alleen Poldoore die kan maken. A Brand New Day is er zo eentje. Als de eerste tonen van de legendarische baseline van die klassieke Peoples Choice-hit Do It Anyway You Wanna weerklinken wordt het publiek uitzinnig. De samenwerking met ASM en Balkan Bump is ronduit fantastisch. Voldoende afwisseling in de set zorgt ervoor dat we ons geen moment vervelen. Er heerst een broeierige sfeer en de coolste dancemoves worden bovengehaald in een oververhitte AB Club. Als dan ook nog eens heerlijk lang uitgesponnen versies van de hits Unconditional en I Do uit de boxen galmen, is er geen houden meer aan. Zwetende lichamen die zich in trance volledig laten gaan. Er bestaat geen mooier zicht! Een schitterende versie van Lauren Hill’s Doo Wop in een typisch Poldoore-jasje is de kers op de taart! Als na een klein anderhalf uur de set te einde komt blijkt aan het laaiende applaus nog maar eens hoe waanzinnig populair Poldoore bij de fans is. Dit was puur genieten, voor ons kan de avond al niet meer stuk. En dan te bedenken dat het binnen een goed halfuur opnieuw partytime is met Boogie Belgique.

Wat ons opvalt tijdens de pauze tussen de twee sets, is de wissel van publiek. Beide artiesten hebben duidelijk hun eigen fanbase die in groten getallen zijn opgedaagd. Het wordt drummen voor een plekje vooraan. Ongetwijfeld omdat in tegenstelling tot Poldoore waarbij het vooral om de muzikale beleving gaat, Boogie Belgique ook een visueel spektakel meebrengt. Hij mikt meer op een totaalbeleving van muziek én beeld.

(c) Sandra Regent – AB – Boogie Belgique

Antwerps producer Oswald Cromheecke alias Boogie Belgique liet zich inspireren door Fat Freddy’s Drop, triphopproducer Bonobo en elektroswingpionier Parov Stelar. De band beschrijft zichzelf dan ook als “a fusion of old and new, vintage yet innovative”. Cromheecke brengt dan ook een mix van elektroswing en pop, soul, hiphop en jazz, muziek en beeld. Hij is reeds aan zijn zesde album op het Amerikaanse label Cold Busted toe. Live op het podium worden hij en zijn laptop vergezeld van gitaar, trompet, sax, klarinet, drums en keyboard/piano.

Donkere wolken en stevige stortbuien in de visuals op de achtergrond onder aanzwellende elektronische geluiden zetten de toon van het eerste deel van de set. Die is gewijd aan de nieuwe ep Prelude To Machine dat vanavond in première wordt voorgesteld. De sound is lichtjes gewijzigd. De vintage samples en elektroswing invloeden blijven, maar de pulserende beats zijn iets rauwer en industriëler. We voelen ze bonzen in onze borstkas terwijl de zwart-wit beelden van in sync pompende machines op de achtergrond voor de perfecte setting zorgen. Ook de Titanic vaart voorbij op jazzy deuntjes en harmonieuze Aziatische klanken sijpelen subtiel in met alweer met knappe beelden van Japanse tekens en gebouwen op de achtergrond. De nieuwe nummers zijn iets minder dansbaar dan het ‘oudere’ werk maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het orchestrale arrangement en de stijlvolle beelden. Een streling voor oog en oor.

De band krijgt met aanhoudende technische problemen te kampen die de sfeer enigszins verknoeien en de interactie tussen de muzikanten verbreekt. Cromheecke verontschuldigt zich meerdere keren en ze lijken een beetje wanhopig te worden daar op het podium. Dat is buiten het trouwe publiek gerekend dat de muzikanten aanmoedigt en een hart onder riem steekt met bemoedigende kreten, gefluit en applaus. Dankbaar en met een tweede adem trakteert de band ons op een hemelse mix van pop, soul, brass en electroswing en toveren de AB Club om tot een heuse dance hall. Onze schouders, heupen, voeten maken overuren. Als dan ook nog eens een frêle, fonkelende verschijning met een zwoele, betoverende retrostem achter de micro plaatsneemt is het plaatje compleet. We worden meegevoerd op een wonderlijke vintage cruise vol glitter en glamour. Weetje: Every Time waarin de klassieker van Ella Fitzgerald in een nieuw jasje gestoken wordt, behaalde onlangs 1.000.000 views op Spotify en is live een pareltje! Voor wie het nog niet begrepen had, wie van het ultieme dansfeestje houdt, een avond met Boogie Belgique is een absolute aanrader.

Fonkelende vintage melodieën, chille en vette beats, elektroswingende grooves en sublieme mixen maakten van deze avond een puur genot voor onze oren, ogen en lijf. Moe en stijf maar supervoldaan keren we huiswaarts. Voor herhaling vatbaar!

Waar is dat feestje? 29 mei in Reflektor in Luik en 30 mei in Da Roma.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More