Home Belgisch MICHALIS & PETROS KOULOUMIS QUARTET, Gent, De Centrale (28/02/2020)

MICHALIS & PETROS KOULOUMIS QUARTET, Gent, De Centrale (28/02/2020)

by Nicolas Van Belle

Het is waarschijnlijk voor het eerst dat de uit Cyprus afkomstige broers Michalis Kouloumis en Petros Kouloumis op tour gaan in België en Nederland. Michalis is een geprezen violist en muziekpedagoog. Zijn broer Petros is een uitzonderlijke zanger en luitspeler. Ze presenteren zowel muziek uit hun thuisland Cyprus, alsook materiaal van Michalis’ debuutalbum Soil en Displaced Dreams die verwacht wordt in maart, vermengd met rijke, levendige improvisaties (taksims, amanes). Met Dine Doneff (bekend als Costas Theodorou), een zeer gewaardeerde multi-instrumentalist en de vooraanstaande oud-speler Alexandres Papadimitrakis maken zij het kwartet compleet.

Op basis van de informatie die we meekregen over het Michalis Kouloumis kwartet beloofde het in ieder geval een boeiend optreden te worden in de turbinezaal van de Centrale. Er ontstond wat verwarring bij de start van het optreden toen de band begon met het stemmen van hun instrumenten en vervolgens onmiddellijk overging naar een taksim. Het was niet meteen duidelijk of ze nog aan het stemmen waren of dat ze al begonnen waren met optreden.

Gedurende de set speelden de heren enkele malen een medley. Ook hier waren de intenties van de overgangen niet altijd even duidelijk. Dit zorgde voor enige verwarring omdat het niet duidelijk was of ze een stuk gingen beëindigen of niet. Ook het geluid zat niet altijd even goed en de viool zat nogal prominent in de mix. Dat lag misschien aan de versterking of de klankkwaliteit van de zaal. Resultaat was echter wel dat de muziek soms wat langdradig werd.

Hier en daar zorgde het kwartet voor een verrassing zoals de zanger die na vier of vijf nummers enkele strofen kwam zingen. Of de contrabassist die af en toe overschakelde op percussie.

Zanger Petros Kouloumis heeft een prachtige stem en de vertolking en inleving in de tekst waren briljant. Dit wekte natuurlijk een verlangen op dat niet geheel werd ingelijfd aangezien er over het hele optreden niet veel werd gezongen.

De muzikanten wisten duidelijk waar ze mee bezig waren, toch lag er weinig overtuigingskracht in het samenspel en de projectie van de band en mocht er een sterkere spanningsboog aanwezig zijn tijdens het hele optreden. De muziek op zich is prachtig en absoluut een aanrader voor mensen die graag naar Mediterraanse muziek luisteren.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More