Home Belgisch ESINAM Mechelen, Kunstencentrum Nona (18/09/2021)

ESINAM Mechelen, Kunstencentrum Nona (18/09/2021)

by Mark Van Mullem

Toen jullie Mechelse Luminous Dash-redacteur vernam dat Esinam Dogbatse haar tour zou starten in de Dijlestad sprong hij een geweldig gat in de lucht. Compleet omvergeblazen door haar debuut-ep, eind 2018, volledig van zijn melk na die show in de Botanique tijdens Les Nuits in 2019 en meer dan aangenaam verrast door het eerste album Shapes In Twilights of Infinity, was het smachtend en reikhalzend uitkijken naar deze eerste show van de tour waarop het album wordt voorgesteld.

De torenhoge verwachtingen werden gul ingelost. Meer nog, daar gaan we niet flauw over doen; we komen simpelweg superlatieven te kort om te duiden wat voor een magische avond Esinam en haar uitstekende muzikanten voor ons in petto hadden, zaterdag 18 september 2021 bij Kunstencentrum Nona in Mechelen!

© Björn Comhaire

De multi-instrumentaliste kwam moederziel alleen op, zette de elektronica aan en gaf ons alvast een eerste traktatie van haar fenomenale dwarsfluit-kunsten ten beste, met geloopte ritmes op de achtergrond.

Esinam vroeg of ze ons best in het Frans of het Engels toe zou spreken en niet echt wachtend op een antwoord stelde ze in een soort van Franglais gitarist Pablo Casella, (contra-)bassist en Moog-wizzard Axel Gilain en percussionist Martin Méreau voor, die haar ondertussen hadden vervoegd. Esinam zelf kweet zich van paradijselijke dwarsfluitklanken, hemelse zang en bediende ook keyboards, elektronische percussie, fx, samples en loops.

Tropische, dan weer doorrookte jazzy gitaarklanken, onaardse effecten en keys, simpelweg onweerstaanbare afro- en bevreemdende buitenaardse of ook hectische ritmiek, ongelooflijk stomende grooves, de immens intense en futuristische dwarsfluit-klanken die Esinam ons toeblies, dat prachtige stemgeluid van haar. Het waren de actoren die ons meevoerden op een intergalactische trip in het betoverend mooie universum waarin we als publiek gewillig werden ondergedompeld.

We konden volop vertrouwen op kapitein Esinam en haar bemanning: zij kenden de koers. En mochten ze het spoor bijster blijken, duurde de trip langer. Dus meer onderdompeling in dit wonderlijke klankenrijk, voorwaar geen straf, toch?

© Esinam

Tijdens onze vlucht kwamen natuurlijk de composities van Shapes In Twilights of Infinity aan bod waarbij we zwaar onder de indruk bleven bij Let It Be en Deep In My Soul, maar kunnen we dat niet zeggen over alle composities eigenlijk?

Dat ook Gavoé, het prijsbeest van het onvolprezen debuut uit 2018, in de set zat, was een bijzonder mooi cadeau. Stiekem zaten we hier ook wat op te wachten. Wel jammer dat Gavoé het album niet haalde, maar zolang die heerlijke compositie in de live-set behouden blijft, hoor je ons in de verste verte niet klagen.

In onze bespreking van de debuut-ep verwezen we naar Bitches Brew (1970) en Head Hunters (1973), iconische albums van respectievelijk Miles Davis en Herbie Hancock. We doopten Esinams debuut zelfs tot ‘futuristische nichtje’ van de werken van genoemde legendes. Esinam staat natuurlijk met beide benen volop in de toekomst en doet nu wat Davis en Hancock destijds deden: pionieren, het publiek verbluffen en omverblazen met een overdosis eclectische muzikale kwaliteit. We hoeven die woorden dus niet terug te nemen!

© Björn Comhaire

Eigenlijk zouden zitjes bij een optreden van Esinam gewoon verboden – of in aantal beperkt – moeten worden. Aan boord van vlucht Esinam mag, nee moet en zal er gedanst worden. Als het aan de kapitein zelf lag, was dat alvast geen probleem. Maar ze kreeg Mechelen toch net niet tot dansen, al was er in enkele van de zeteltjes aan boord van vlucht Esinam toch veel beweging te spotten. Volgende keer beter dan! Beloofd, Mechelen?

Laat het duidelijk zijn: een optreden van Esinam is een feest voor oog en vooral oor. Je wordt volledig ondergedompeld in een rijke collectie klanken en ritmes, meegezogen in een onweerstaanbare trip doorheen Esinams unieke universum. Aan het eind voel je je zowaar herboren, al wil je eigenlijk meteen opnieuw weer deelnemen een volgende trip…

Terwijl de tour zich nu pas echt op gang trekt, met eerst nog een show in Londen, om dan Vlaanderen aan te doen, en daarna Frankrijk, kijken we nu al uit naar de volgende meesterlijke muzikale zet van Esinam. Maar misschien zijn we iets te gulzig en ongeduldig. Laat nu eerst die tour maar plaatsgrijpen…

Je kunt de wonderlijke muziek van Esinam nog live ontdekken in Trix, Antwerpen op 30 september, bij MaZ in Brugge op 8 oktober, op 6 november in De Centrale in Gent en op 20 november in Open Music Club in Wervik. Daarna moet je dus naar Frankrijk afreizen om Esinam aan het werk te kunnen zien.

Koop zeker een ticket voor een of meer van de shows, geloof ons: je zult het je niet beklagen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More