Home Live JACK IN THE BOX – Gent, Barabot (13/12/2018).

JACK IN THE BOX – Gent, Barabot (13/12/2018).

by Koen Caemaert

Iedere donderdagavond tovert een groep naarstige vrijwilligers Eetcafé Toreke in de Rabotwijk om tot een gezellig buurtcafé onder de naam Barabot. Telkens ook met een optreden van vaak lokaal talent. Vanavond staat het Gentse Jack In The Box, dat dit jaar, na een eerste ep in 2016, hun debuutalbum Déjà Vu uitbrachten, er op de planken. Het podium laat ook plaats aan het publiek, en dus schuiven we in een comfortabele zetel gewillig bij aan de muzikale feestdis.

Het kwintet wordt aangevoerd door Antje Cochuyt, die al dan niet met ukelele de ondeugende warmte van de band verpersoonlijkt. De beleving die ze doorheen de nummers weeft, neemt ons mee in het verhaal dat de band zichtbaar genietend schrijft. We voelen de speelse en theatrale vibes van Dresden Dolls passeren, naast de intieme ingetogenheid van Portishead. Maar uiteindelijk toch voornamelijk eigenzinnige indiepop, soms doorbroken door een nadrukkelijke gitaar, en af en toe een ‘80s synth.

Langs de ene kant horen we zwoele nummers die op een rustig ritme deinend hun inhoud prijsgeven. Anderzijds trappen songs soms op een sneller tempo door tot waar dansbaarheid lijf en leden beroert. Steeds dromerig, met afwisselend tongue-in-cheek en droefgeestige teksten.

Het enthousiasme van de band, met de frontvrouw voorop, slaat spontaan over op het aandachtige publiek. Er heerst een energie die van een optreden een belevenis maakt. We krijgen ook welgekomen uitweidingen tussen de nummers door. Zo moeten niet alle songs over liefde gaan, krijgen we dus evengoed liedjes over chocolade en seks, en daarnaast uiteenlopende onderwerpen zoals lijmsnuivende kindjes (Lijm), verlies (Bomma) en verstoppertje spelen als enig kind (Hide And Seek). Lach noch traan zijn ooit ver weg, waarbij het overheersende gevoel vooral gelukzalig meevoelen is.

Als een duivel uit een doosje krijgen we met Chocolate nog een bisnummer, maar dan valt het doek definitief over dit welgesmaakt concert. Een optreden vol nummers die niet alleen in je hoofd kruipen, maar waar je ook zelf in kan ronddwalen. Een heerlijke performance die waarlijk deugd gedaan heeft.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More