Home Belgisch HIGH HI+dEUS Antwerpen, Trix (20/09/2019).

HIGH HI+dEUS Antwerpen, Trix (20/09/2019).

by Bart Verlent

Na twee uitverkochte try-out concerten in De Casino in Sint-Niklaas in april ging dEUS op tournee door Europa om de 20ste verjaardag te vieren van The Ideal Crash. Deze derde plaat van Tom Barman en co betekende het grote keerpunt voor de band. Stef Kamil Carlens en Rudy Trouvé waren net uit dEUS gestapt om hun eigen ding te doen en dit album was de eerste plaat met een echt groepsgeluid. Niet alleen moest Barman het vertrek van Carlens en Trouvé verwerken, ook ging zijn relatie op de klippen en ook dat heeft hij verwerkt in The Ideal Crash.

dEUS (c) Dirk Wouters

Antwerpen is niet alleen de thuisstad van dEUS maar is ook één van de laatste stops tijdens deze tournee. Een vrij succesvolle tour, waaronder drie uitverkochte concerten in de Tivoli in Utrecht, acht keer in een uitverkochte Ancienne Belgique, twee keer de Amsterdamse Paradiso sold out en deze week vier keer in een uitverkochte Trix.

Voor iedere avond in Antwerpen was er een ander voorprogramma voorzien. Vandaag was dat High Hi die in 2014 in de Humo’s Rock Rally finale belandde en dat jaar mee tourden als voorprogramma van Novastar. Het trio heeft een voortreffelijke ep en debuutplaat achter hun naam staan. Vrijdag overtuigden ze met verve. Met veel energie en zelfzekerheid brachten ze hun sterke nummers. Zangeres/gitariste Anne-Sophie Ooghe is een echte riot-girl die soms verrassend heftig uit de hoek kan komen maar ook heel melodieus kan zingen. Ze maken een mix van Savages met af en toe de hoekigheid van Sonic Youth en het melodieuze van Heather Nova. Laten we het vernieuwende postpunk noemen. Wij zijn alvast onder de indruk van High Hi, nu de rest van de wereld nog.

High Hi

dEUS durft wel al eens met iets nieuws experimenteren dus een echte verrassing was het niet toen Barman met een rokje en twee verschillende sportsokken op het podium kwam. Ook dat er dansers mee op het podium kwamen bij opener Put The Freaks Up Front. Daar keken we niet meer vreemd van op. Een echte meerwaarde waren ze weliswaar niet. Af en toe leek het een beetje op de clip van Smells Like Teen Spirit van Nirvana.

(c) Dirk Wouters

De Antwerpse band speelde het volledige album, zoals verwacht, maar wel in een andere volgorde dan op de plaat. Bassist Alan Gevaert, drummer Stéphane Misseghers en gitarist Bruno De Groote waren nog niet bij de band toen het album 20 jaar geleden verscheen. Toch vulde dit trio de twee originele leden perfect aan en leek het of ze de nummers mee geschreven hebben. Gevaert en Misseghers zijn de gedroomde ritmesectie en De Groote speelt perfect gedoseerde gitaarlicks.

Uitblinkers van de set waren naast de singles Sister Dew, One Advice Space en Instant Street het ingetogen Magic Hour en het hypnotiserende Everybody’s Weird. Als bis kregen we Quatre Mains, een vurige versie van Fell Off The Four Man en het pareltje Nothing Really Ends. Het vijftal kwam nog eens terug voor een heel intense versie van Roses.

(c) Dirk Wouters

Het was weer spectaculair wat dEUS vrijdag neerzette in Trix. We zouden kunnen zeggen dat er weinig aan de setlist is veranderd tegenover de concerten in de AB. Enkel Nothing Really Ends werd vervangen door Hotel Lounge in de bisnummers. Maar who cares! Het gaat vooral om The Ideal Crash en die plaat klinkt anno 2019 nog straffer dan twintig jaar geleden en is zeker niet gedateerd.

Op 21 en 22 september is dEUS nog te zien in de Antwerpse Trix (wel al een tijdje uitverkocht) en 19 oktober sluit deze tournee af in Théâtre National Wallonie in Brussel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More