Home Belgisch FUTURE OLD PEOPLE ARE WIZARDS Gent, Charlatan (24/11/2016)

FUTURE OLD PEOPLE ARE WIZARDS Gent, Charlatan (24/11/2016)

by Luminous Dash

Dat Gent een stad is vol muzikanten wordt nog maar eens duidelijk wanneer een band als Future Old People Are Wizards in de Charlatan aantreedt. Het leek erop alsof iedereen die in onze Leie-stad professioneel als muzikant aan de slag is, een instrument bezit of ooit wel van ver eens een vinylplaat heeft mogen aanschouwen of naar de Vlasmarkt was afgezakt voor de release van M, de tweede plaat van FOPAW met een titel zo kort als de bandnaam lang is. Het laatste product van de gecombineerde genialiteit van Stijn Vanmarsenille, Nele De Gussem en Sylvester Vanborm moest en ging gevierd worden!

Na een moeizame soundcheck en een valse start waren de toekomstige tovenaars vertrokken. Future Old People Are Wizards is een band die zich niet onder één genrebenaming laat vatten: is het stoner? Maar dan met een beetje metal? Maar dan soms ook weer rustig en intiem? Enfin, breek er uw hoofd niet over, pak een pintje en luister gewoon verder terwijl FOPAW je met hun combinatie van staalharde riffs en scheve keys in meesterlijke tempowisselingen keer op keer weet te verrassen.


Stijn Vanmarsenille, wiens baard je misschien al eens een spookachtige verschijning zag maken in Elefant of misschien zelfs in Drums Are For Parades, was de man die ons voorzag van heerlijk fascinerende riffs terwijl hij af en toe als een ware gitaarheld een passage door het publiek maakte. Het gros van de Belgische bands vandaag heeft het duidelijk moeilijk om op hun plaats op het podium te blijven. En gelijk hebben ze, fuck de grens tussen band en publiek! Hoewel ze volgens mij ook wel gewoon weten dat een beetje gitaargestoei in het publiek lekkere foto’s oplevert, de sloebers.

Nele De Gussem, bekend van Maya’s Moving Castle, neemt in FOPAW de bas voor haar rekening, maar doet dat onverwacht op een stelletje brutale synthesizers en dat gaat haar verdomd goed af. De gesnorde Sylvester Vanborne (ook bekend van Wallaca Vanborn, duh) in poncho leek verdacht hard op een mariachispeler die tracht undercover te gaan in een rock ’n rollband.

Maar hé, als Trump de Mexicanen uit de VS wil bannen, dan moeten we misschien de slogan van onze favoriete hellmouth aan de Vlasmarkt veranderen. Stuur uw ritmische immigranten naar de Charlatan! Wij zullen hier wel samen een feestje bouwen in plaats van uw idiote muur. En om dat feest helemaal af te maken werd ook Wolf Vanwymeersch (The Van Jets, Elefant) en Ian Clement (Wallace Vanborn, Ian Clement himself) gevraagd om een guest appearance te maken op het podium. Meer zielen. Meer lawaai!

Kortom, er werd in een afgeladen Charlatan behoorlijk zwaar met de hoofdjes geknikt, ritmisch door de knietjes gegaan en zowel de koude pintjes als de exemplaren van Future Old People Are Wizards nieuwe plaat gingen vlot over de toog. Mochten de mannen van FOPAW in de toekomst echt nog over magie gaan beschikken, konden ze volgens mij geen betere EP releaseparty tevoorschijn toveren.

LINDSI DENDAUW

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More