Home LiveFoto's Werkplaats Walter, waar rare vogels vrij rondvliegen

Werkplaats Walter, waar rare vogels vrij rondvliegen

by Kris Verdonck

Organisatoren Lien Van Steendam en drummer Teun Verbruggen en hun 2022 residenten sloten het voorbije muzikale jaar af met “Rare Vogels, resident weekend”. Een driedaags feest vol muziek, videokunst, workshops, eigen films, kunst, fijne mensen en lekkere croque monsieurs in Anderlecht.

Werkplaats Walter – de Walter, voor de vrienden – ligt achter het oude gemeentehuis van Anderlecht in de Van Lintstraat. Een grote letter “W” boven een etalage met hedendaagse kunst heet de bezoekers welkom. Wie door de blauwe deur stapt, komt in een andere wereld terecht. In het gebouw zijn kunstenaarsateliers/residenties, een bar en een prachtig ingerichte concertzaal waar plek is voor een 80-tal mensen.

© Kris Verdonck

Op enkele jaren tijd is de Walter uitgegroeid tot een fenomeen in de jazz- en de improwereld, en lokt hij mensen uit Brussel maar ook van ver daarbuiten. Een kwaliteitslabel voor de betere avantgardeklanken en -kunst. Dat ligt voor een groot stuk aan bezieler Teun Verbruggen en zijn vele (inter)nationale contacten. Zo was onlangs nog gitarist Fred Frith er te gast.

De culturele ondernemers in Lien Van Steendam en Teun Verbruggen hebben steeds te gekke plannen, die ze dan nog eens uitvoeren en al even vaak op film vastleggen. Zoals twee zomers geleden in volle corona, toen ze met 24 musicerende muzikanten op een tot een abstracte walvis verbouwd binnenschip door België voeren. Publiek kon er niet bij, maar de mensen aan wal die het schip zagen passeren begonnen soms spontaan te dansen.

Of voorbije zomer: een mottige, ongebruikte parking hartje Anderlecht bouwden de Walterianen om tot “Le Jardin du Jordi”. Hippe kappers knipten de daklozen en lokale senioren, muzikanten zoals Jordi Grognard, Rudy Trouvé, Lynn Cassiers en vele anderen zorgden voor de livemuziek. Een Brusselse poëet schreef met senioren uit het plaatselijke rusthuis teksten die hij ‘s avonds met band bracht. Kinderen kwamen spelen op de parking, en hipsters kwamen de boel tevreden uitchecken en pizza eten.

Nog een ‘sociaal’ project was een dagje “Chess & Jazz” op de Pont Marchant Brug in Anderlecht, waar schakers live begeleid werden door improviserende muzikanten die voor een spannende soundtrack zorgden, zeker tijdens de bloedstollende finale tussen twee schaakspelers.

De toekomst van de Walter ziet er rooskleurig uit, met nog meer grote en beginnende namen op het podium, maar wel altijd kwaliteit. En lekkere croque monsieurs.

Facebook

Bacci + Lancerotti foto © Cindy Michel
Cassiers + Grognard + Cabras + Lobo © Johan Reyskens
Cassiers + Grognard + Cabras + Lobo © Johan Reyskens
Chess & Jazz © Kris Verdonck
Mural werkplaats © Cindy Michel
Impro onder de boom Le Jardin du Jordi © Kris Verdonck
Rudy Trouve in Le Jardin du Jordi © Kris Verdonck
Werkplaats walter © Johan Reyskens

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More