Home LiveFoto's THE VERY VERY DANGER + JIMMY DIAMOND Antwerpen, Trix (23/03/2023)

THE VERY VERY DANGER + JIMMY DIAMOND Antwerpen, Trix (23/03/2023)

by Bart Verlent

Sinds 2018 toeren Ruud Gielen, Floris Poesse en Jim Zwinselman als begeleidingsband van Timoty Showalter van Strand Of Oaks in Europa. Het klikte zo goed tussen de drie Nederlandse muzikanten dat ze zelf muziek begonnen schrijven en opnemen onder de naam Jimmy Diamond (een bijnaam die Showalter aan Zwinselman gaf).

In 2021 bracht het trio twee ep’s uit (Common Sense en Commotion) waar boeiende catchy americana op staat. Voor hun debuutplaat You Radiate trok het gezelschap naar Los Angeles waar ze de studio indoken met Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada,…). De trip was meer dan de moeite want op deze langspeler klinkt het geluid van het trio nog indrukwekkender dan voorheen.

Jimmy Diamond © Erik Janssens

Jimmy Diamond kwam de nieuwe plaat voorstellen in Trix met The Very Very Danger als voorprogramma. Twee jaar na de release van hun debuutep Witness The Legitness zijn Michélé DeFeudis (alsias Kitty), Femke Decoene (alias Bunny) en Ian Clement (alias Bear) klaar om de wereld te veroveren met hun bazookapop met de debuutplaat Submarine Chase In Outer Space die in mei in de rekken ligt. In Antwerpen kregen we daar een stevig voorproefje van.

The Very, Very Danger © Erik Janssens

Nadat het trio op hun podium verscheen en Ian zijn plastiek berenoren, Michélé zijn poezenoren en Femke haar konijnenoren hadden opgezet vloog het trio er stevig in. Ze deden dat met stomende riffs die wat ruiken naar Black Sabbath en Royal Blood, met de bijzondere geluiden die DeFeudis uit zijn Moog toverde en Decoene’s denderende drums. Ian zong als een bezetene terwijl Michélé de backings en de schreeuwen voor zijn rekening nam.

The Very, Very Danger @Trix Antwerpen

Tussen de nummers door kregen we af en toe een vrolijke noot met een sample van “thank you applause” en een vreemde Atari-uitvoering van het Star Wars – The Imperial March (Darth Vader’s Theme). Op het einde volgde nog een ietwat bijzondere uitvoering van September van Earth, Wind & Fire, die de band begeleidde bij het verlaten van het podium.

Het klonk allemaal heftig en smerig, perfect voor Ian om zich vocaal helemaal op uit te leven. Het hoogtepunt van de set was de nieuwe single MIMFIM (More Idiot Music For The Idiot Masses) waar toch wat meer variatie in zat dan in de andere nummers. Deze bom van een set maakt ons nog meer benieuwd naar nieuwe album.

Jimmy Diamond © Erik Janssens

Toepasselijkerwijze bracht Jimmy Diamond een gouden glinsterende backdrop mee, met in het midden hun verlicht logo. Een kleine touch die zowel past bij de groepsnaam als bij hun verbluffende sound. Voor deze albumrelease-tournee brachten ze ook een keyboardspeler mee, waarmee ze het geluid van de plaat beter konden evenaren. Vanaf openingsnummer You Radiate werden we van onze sokken geblazen door het intense groepsgeluid. Ook al was het Trix café maar gevuld met hoog uit 30 man, toch gaf de band alles wat ze in zich hadden met veel overtuiging en speelplezier.

Jimmy Diamond © Erik Janssens

Zanger/gitarist Jim Zwinselmans stem klonk live even overtuigend als op het album en zijn gitaarpartijen waren al even verbluffend, om nog maar te zwijgen over de prachtige solo’s en de knappe klanken die hij uit zijn lapsteel haalde. Drummer Ruud Gielen en bassist Floris Poesse zijn de perfecte tandem die een strakke, knappe basis leggen voor hun frontman. De keyboardspeler kleurde het geheel dan nog mooi in met prachtige klanken.

Bijna het ganse album passeerde de revue enkel On Purpose en Labels werden overgeslagen. Uit de ep Commons Sense kregen we Honestly en Earthquake en uit de tweede ep enkel het straffe Elephants. Terwijl de oudere songs op de studio versies minder gelaagd zijn, klonken ze in Antwerpen toch lekker weids en even indrukwekkend als het nieuwe materiaal. Ook kregen we nog een nieuwe track Major Things te horen, die laat vermoeden dat het trio al volop bezig is aan nieuw materiaal.

Jimmy Diamond © Erik Janssens

Jimmy Diamond is echt wel een band die je aan het werk moet zien, zeker als je houdt van de pure americana van The War On Drugs, Jonathan Wilson, Stand Of Oaks of onze eigen Calicos. Dat er zo weinig volk naar deze topband kwam kijken is eigenlijk een schande, gelukkig lieten de geweldige muzikanten het niet aan hun hart komen en speelden ze een show vol overgave alsof ze voor een vol Sportpaleis stonden.

THE VERY VERY DANGER FacebookInstagram

JIMMY DIAMOND FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More