Home LiveFoto's RUDE BOY + COMMON GOLDFISH Herenthout, Zaal Lux (22/04/2023)

RUDE BOY + COMMON GOLDFISH Herenthout, Zaal Lux (22/04/2023)

by Luminous Dash

Foto’s: Dirk Wouters
Tekst: Sylvie Baelemans

De Nederlandse cross-over band URBAN DANCE SQUAD blies in de jaren ’90 een nieuwe wind door de muziekwereld. Hun concept: dj (scratcher), rapper en rockband; sloeg niet meteen aan in Nederland. Ze zochten dan hun heil in Amerika waar ze een inspiratie werden voor vele bands waaronder Rage Against the Machine.

Rudeboy

In 2000 gingen ze elk hun eigen weg.

Sinds 2021 staan Rudeboy (de rappende frontman) en DJ DNA (meester van de draaitafels) terug samen op de planken en brengen met hun nummers van toen een tribute aan de jaren ’90. Het beloofde een ‘hell of a party’ te worden. Zaal Lux in ‘Huirtuit’ kennende, was het wel afwachten hoe men de PA bediende.

Maar eerst iets over de support: Common Goldfish (Londen, Tottenham). Zijn nummers katapulteerden ons naar de indierock van dertig jaar geleden. Feel the Fuzz was zijn debuutsingle in maart 2022 en werd veelbelovend onthaald. De recente tracks Low Lights and Throwback Tunes en On The Sidelines klonken lekker in de oren en smaakten naar meer.

Common Goldfish

Luminous Dash had na zijn optreden een kort gesprek met de man, waarvoor dank aan Jamuzzi. De sympathieke artiest heeft al zes jaar ervaring als producer J Love. Sinds het succes van Feel the Fuzz, is hij fulltime met muziek bezig. Over Feel The Fuzz zegt hij: “…the feeling that led me to change career paths and pursue my passion in music”. De teksten bevatten een poëtisch kantje dat hij samen met een vriend, thuis in deze schrijfstijl, neerpent.

Gitaar, basgitaar en keyboard speelde Common Goldfish zelf in op zijn computer. Hij vormt momenteel een one-man-band onder begeleiding van zijn Fender. Het is de eerste tour buiten de UK en het klikt met Rudeboy en DJ DNA.

Common Goldfish

We polsten naar een mogelijke samenwerking. Er werden ‘blikken’ gewisseld. Horen we hier een jamsessie aankomen? Yes, please!

De zaal liep vol. DJ DNA zette zich achter zijn draaitafels. Lil’ Jazzy Jay & Cool Supreme, Kool Keith en
Mr. K. werden op de draaitafel gelegd om de revival aan te kondigen. Nonstarter werd ingezet en BAM, we waren vertrokken. Volle gaas, astemblief!

Brainstorm on the U.D.S., No Kid en Harvey Quinnt lieten de pogo losbreken. Helaas zorgde het overstuurde basgeluid ervoor dat we door de boxen bijna naar buiten werden geblazen. Ook het lekkere gitaarspel van de blonde god verloor hierdoor zijn recht.

Hun debuutalbum en überklassieker Mental Floss For The Globe (1989) werd in 2008 door OOR uitgeroepen tot beste Nederpopalbum allertijden! In een interview vertelde Rudeboy dat ska als basis diende voor hun cross-over geluid. Hij werd geïnspireerd door Watching The Detectives van Elvis Costello en Gangsters van The Specials. Na
wat jamsessies werd U.D.S. geboren in 1986. Ze bouwden hun nummers om DJ DNA heen. Patrick Tilon aka Rudeboy nam alle teksten voor zijn rekening.

Good Grief!, Grand Black Citizen en Struggle for Jive zorgden ervoor dat ‘da feesje’ er mocht zijn.

Rudeboy is in vorm, DJ DNA heeft het scratchen nog steeds in zijn vingers en de rockband laat de vloer daveren. Echt wel jammer dat er heel wat kwaliteit wegspoelde door een overenthousiaste PA. Het neemt niet weg dat de dynamiek top is tussen de bandleden. Demagogue wordt met een zalig ‘fingerspitzengefühl’ ingezet en we gaan richting de bisnummers Fast Lane en Bureaucrat of Flaccostreet.

Toen gingen de lichten aan en zwegen de boxen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More