Home Belgisch PATCHES Future Belge, Café De Loge Gent (23/09/2020)

PATCHES Future Belge, Café De Loge Gent (23/09/2020)

by Hans Vermeulen

David Lynch heeft een Amerikaanse muze, Chrysta Bell. Woensdagavond begon de herfst en de bakken regen die uit de lucht vielen toonden aan dat het menens was. Het gouden duo Future Belge/Café De Loge hadden als het ware de Gentse muze van Lynch op het programma staan. Een coronaproof uitverkochte De Loge werd gehypnotiseerd en  herhaaldelijk in vervoering gebracht door Patches.

Patches inderdaad. Dat is het soloproject van de ravissante Lotte Lauwers die we al kennen van Sweats en sinds een paar weken ook van Mayorga. Lotte verscheen tegen een zwarte backdrop in een adembenemend kleed en het was meteen muisstil, abstractie makende van de aanzwellende regen buiten. In oktober komt de debuut-ep Hot Enough uit, naar de vooruitgeschoven single in maart van dit vermaledijde jaar. Het zal een eerste fase zijn in een minutieus uitgekiend strijdplan.

In februari volgt immers een tweede ep, die zal naar de vorige single Silver Foxes genoemd zijn en in het najaar van 2021 volgt een album. De diversiteit in muzikale stijlen (Sweats vs Patches) komt eigenlijk zelfs thematisch binnen Patches op de voorgrond. Silver Foxes zal Lottes persoonlijkheid en blik op de liefde vanop afstand en met een gezonde dosis dramatiek en perspectief benaderen, maar eerst is er dus Hot Enough. Nu zit Lotte middenin de storm en het is er één die bol staat van sensualiteit en erotiek. Lotte vraagt zich af hoe ze zich moet wapenen tegen de foutieve perceptie van mannen die een vrouw ontmoeten die zichzelf wil zijn, en dus haar vrouwelijkheid niet schuwt.

De muziek van Patches is sfeervol, nu eens drijvend op beats, dan weer behaaglijk leunend tegen de geweldige stem van Lotte.  Hoe divers het klankpalet ook is, de rode draad van de teksten blijft de liefdesstrijd die Lotte autobiografisch maar fel uitvergroot bezingt. Zinnen als “You will never be my ex”, of “Still parking in the wrong spot” zijn beenhard en staan in schril contrast met de zachte vocalen en bedwelmende electroriedels die Sweatskompaan Aram Santy vanuit een knus zeteltje rond zijn zangeres drapeert. De geweldige cover Pearls van Sade met de iconische woorden “hurts like brand new shoes” vormt de aanloop naar het duo Silver Foxes/Food For Fantasy waarin een loop van Sade verwerkt werd.

De niet mis te verstane boodschappen “Am I hot enough for you”, uit Hot Enough, en “You like your girls rough” uit de vandaag te verschijnen single Bye Bye Bye  worden door Lotte op een erg beklijvende manier gezongen. Patches toont haarfijn aan dat Lotte Lauwers bijna absurd veel inspiratie te koop heeft, wat hartverwarmend is in dit tijdperk van stilstaan en achteruitgaan. A girl on a damn mission! Ze heeft een visie en brengt die op een podium en in haar nummers over zoals alleen de groten dit kunnen. 

Is This Desire? zong PJ Harvey ooit. Wel, Patches is verlangen, sensualiteit en frustratie ineen. De tekstlijnen zijn rake klappen in het gezicht van die frustratie. De zachte doch complexe electrosound en hemelse stem vormen het perfecte vaccin. We kijken vol verlangen uit naar de dag waarop de ep Hot Enough uitkomt. Een nieuwe nazomer durven we niet uit te sluiten.

Foto’s © Hans Vermeulen

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More