Home LiveFoto's KRAAKPAND Gent, Handelsbeurs (07/03/2020)

KRAAKPAND Gent, Handelsbeurs (07/03/2020)

by Björn Comhaire

Dat de Gentse Handelsbeurs regelmatig topconcerten organiseert en daarbij aanstormend Belgisch talent ruim aan bod laat komen is ondertussen genoegzaam bekend. Hun Kraakpand concept is dat misschien wat minder. Al een tijdje organiseert de Handelsbeurs namelijk een paar keer per jaar een avond waarop vier bands tegelijk op het podium staan. Bands die compleet andere muziek brengen en elk om beurten één of twee nummers spelen. De wisselwerking die daaruit ontstaat is dikwijls wonderbaarlijk.

Jef Neve © Björn Comhaire

Op zaterdag 7 maart vond de eerste Kraakpand van 2020 plaats. Gastheer en interviewer van de avond was pianist Jef Neve.

SUMI
Het Gentse SUMI opende de avond. De band houdt, om niet geheel duidelijke redenen, van de kleuren blauw en roze en bracht tot nu toe twee singles uit, voorlopers voor hun aanstaande ep: Blue Road en Green Road. Meer kleuren dus… Op 15 mei verschijnt hun ep online en op 29 mei stellen ze die voor in de Minard in Gent.

SUMI maakt instrumentale gitaarmuziek die je meeneemt op een roadtrip door warme, weidse, desolate landschappen. Zelf noemen ze hun liedjes muzikale snoepjes maar daarmee doen ze hun creatieve werk toch wat oneer aan. Wij waren ook erg gecharmeerd door het samenspel tussen de band en Jef Neve aan de piano halverwege de avond. Misschien een leuk idee voor een track op een volgend album?

Gelegenheidsbandlid Jef Neve samen met SUMI, leuk idee voor een volgend album?

I Am Oak
De Utrechtse (NL) band I Am Oak zijn ondertussen al meer dan of tien jaar bezig. In die tijd releaseten ze acht albums en zagen een groot stuk van de wereld tijdens tournees die hen naar de meeste Europese landen en naar onder andere Canada en Japan brachten. Geen broekies dus maar een goed geoliede band onder leiding van zanger en liedjesleverancier Thijs Kuijken.

Thijs Kuijken © Björn Comhaire

Naar een optreden van I Am Oak ga je vooral om te luisteren want veel valt er op het podium niet te beleven. Wat je te horen krijgt is echter wonderschoon. Zachte, weemoedige liedjes over het leven. Prachtig gezongen ook. De stem van Kuijken doet wat denken aan die van Alt-J zanger Joe Newman. I Am Oak bracht vooral nummers uit hun nieuwe album Osmosis dat je kan beluisteren via de streamingkanalen.

Yegor Zabelov
Tijd voor iets helemaal anders met de accordeonmuziek van Wit-Rus Yegor Zabelov. Opnieuw instrumentaal, al schreeuwt Zabelov af en toe hartstochtelijke geluiden de zaal in. Geen idee wat die betekenen, maar ze komen wel aan!

Yegor Zabelov © Björn Comhaire

Vergeet alles wat je dacht te weten over accordeonmuziek, dit is anders. Zelden zagen we iemand zo passioneel een instrument bespelen. Tijdens de stille stukken sabbelde Zabelov liefkozend aan zijn instrument om enkele seconden later dan weer als een wildeman tekeer te gaan. Zabelov bracht nummers uit zijn debuut-album NITI. Nummers waarin we het repetitieve van Philip Glass of Steve Reich hoorden, vermengd met het verstilde van Arvo Pärt. Een boeiende combinatie.

PAARD.
PAARD. is natuurlijk al lang geen onbekende naam meer in het Gentse. Sigfried Burroughs, Owen Perry Weston en Wim “TJ” Segers brachten in de handelsbeurs exact waar de fans voor gekomen waren: een stomende set waar het enthousiasme en de energie vanaf spatten.

Dat PAARD. zichzelf niet al te serieus neemt is geen geheim. Hun oranje, plastieken speelgoedpaardje gaat overal mee en hangt traditiegetrouw ergens te bengelen boven het podium. Jef Neve kreeg de eer om paardje wakker te maken door zijn staartje omhoog te heffen wat Neve aanzette tot geinige referenties naar zijn eigen staart die hij ook graag eens omhoog zet… Soit, je moest erbij geweest zijn. Laten we het erop houden dat de sfeer in ieder geval goed zat.
PAARD. releasete recent hun eerste single Bembe en over enkele maanden verschijnt hun debuut-ep. Spannende tijden dus voor dit zalige trio!

Tekst en foto’s: Björn Comhaire

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More