Home Belgisch HUGO MATTHYSEN Oostende, De Grote Post (07/04/2023)

HUGO MATTHYSEN Oostende, De Grote Post (07/04/2023)

by Hans Lenvain

Nu Clement Peerens – met CPeX – zijn gitaar definitief aan de haak heeft gehangen, was de tijd schoon om de persoon achter ‘de Clement’ terug aan het woord en op het podium te laten.
Deze persoon is niemand minder dan de enige echte Hugo Matthysen en hij duikt tegenwoordig op onder de naam Huroram! met kompanen Ronny Mossuse en Aram Van Ballaert.

©Hans Lenvain – Hugo Matthysen

We bekennen schuld: het was met een klein hartje dat we afzakten naar de Grote Post in Oostende om aldaar Huroram! te gaan aanschouwen. We vertellen kort hoe dit komt.
Wij zijn mensen van de serieuze schrijverij en doen aan gedegen onderzoek. In dit geval was dat een hele week het herbeluisteren van de oudere albums van Mr. Matthysen.
Eén album, Dankuwel! (1990), kan je tegenwoordig op Spotify terug vinden, maar voor de andere albums waren we aangewezen op letterlijk kapot gedraaide cd’s en vinyl. Al meermaals wilden we deze vervangen zien in onze collectie maar nergens kan je de albums nog kopen. We hebben het dan over Red Onze Planeet (1991) en Dag Allemaal (1993).

Bij het herbeluisteren van al die fraaie nummers viel ons één ding op: sommige songs klonken wel wat gedateerd. Uiteraard blijven nummers als Blankenberge, Stanneke, e.d. overeind, maar nummers als Als Een Cowboy of Ik ga Naar Huis klonken in ons geheugen recenter en actueler dan ze eigenlijk zijn.
Ook niet verwonderlijk, de albums zijn allemaal dertig jaar of ouder. In het nummer Alaska bezingt Hugo bijvoorbeeld nog de winkelketen Nopri maar halfweg de jaren ’90 hield deze op te bestaan… Gedateerd dus. Het ene nummer muzikaal, het andere nummer tekstueel.

©Hans Lenvain – HURORAM!

Vandaar dus ons bange hartje voor het optreden. Hugo Matthysen is een held voor mensen die jong (of jong van geest) waren in de 90’s en het zou de hel zijn een slechte review te moeten schrijven over deze man.
Buiten deze drie albums was Hugo ook het brein – samen met Bart Peeters – achter het legendarische Het Leugenpaleis op Studio Brussel (en later het Peulengaleis op Canvas), Dag Sinterklaas, schrijver van een tiental boeken al dan niet onder het pseudoniem Joe Roxy, theatermaker, bezieler achter Kulderzipken, en zoveel meer.
Zo een man wil je niet zien afgaan.

©Hans Lenvain – Hugo Matthysen

Maar hoe dom konden we zijn? Hugo Matthysen grijpt je van de eerste seconde bij je strot met zijn inleiding en laat pas los net voor zijn diepe buiging waarna hij het podium verlaat.
Alles daar tussen is pure waanzin, nostalgie en muzikaal van een verdomd hoog niveau.
Deze man vertelt op zijn 67 nog steeds dingen waar je geen touw kan aan vastknopen maar die toch bijzonder grappig zijn.
Zelf zeggen ze: “Huroram! is een afwisselend programma vol zang en dans, waarbij de dans wordt vervangen door de zang en de zang door het gesproken woord. En dat gesproken woord wordt vervolgens weer op muziek gezet.”
En daar is geen letter van gelogen.

©Hans Lenvain – Ronny Mossuse

Dat Ronny Mossusue en Aram van Ballaert de juiste mensen zijn om Hugo te flankeren kan je merken in het nummer Garagist (Aram) enerzijds en de nummers Stoofvlees en Dagsoep (Ronny) anderzijds. Zij zitten er dus niet enkel om Hugo te begeleiden en te ondersteunen maar doen ook echt hun eigen ding met momenten. Op een vrij ongeziene manier, dat dan weer wel.

©Hans Lenvain – Aram Van Ballaert

Wat het gedateerde betreft… maak je vooral geen zorgen.
Alle nummers klinken muzikaal vet hedendaags en tekstueel werden de nummers aangepast naar 2023, waar nodig.
Wij zagen en hoorden vooral een publiek bulderlachen waar de tranen over de kaken rolden. Ook onze eigen buikspieren moeten vandaag wat herstellen van het vele schokken door het lachen.

Bijzonder grappig zijn de vragen uit het publiek, het verbeteren van een song van The Beatles, het oneindig doorgaan in nieuwe strofes bij de song Een Echte Cowboy en tenslotte… Het nummer Blankenberge: Oorspronkelijk een nummer van Hugo Matthysen, gecoverd door Clement Peerens… opnieuw gecoverd door de heer Matthysen: Geniaal!

©Hans Lenvain – HURORAM!

De volledige setlist op 07/04/2023:
De Oude Leraar Duits – Ik Hak Hem Af – Fietsenkot – Zeven Billen – Haagen Dasz – Mensenvlees – Eddy Borremans – Tony De Zieke Pony – Garagist – Alaska – Er Zijn Mensen – Shampoo – Coiffeur – Mijn Zuster – Ardennen – Foridauka – Stoofvlees – Dagsoep – Een Echte Cowboy/ Aardappelpuree – De Wetten Van Het Denken – De Snor Van Guy Mortier – Blankenberge.

Heb je zin in een leuke avond vol humor en nostalgie?
Niet twijfelen en tickets kopen! Weet wel dat 90% van de voorstellingen reeds uitverkocht zijn, dus het wordt wat zoeken.
We zetten je graag op weg: agenda en tickets kan je hier vinden.

Dank aan de mensen van De Grote Post om ons alweer warm en vriendschappelijk te ontvangen en dank aan de mensen van Huroram! om ons toe te laten tijdens de soundcheck en het optreden voor het maken van de foto’s.
Vraag van de redactie aan Mr. Matthysen: breng die oude albums opnieuw uit a.u.b. (of overweeg om ze allemaal aan te bieden via digitale platformen), neem deze voorstelling op en breng ze ook uit. Alstublief!

©Hans Lenvain – Applaus voor HURORAM!

FacebookFacebook HuroramInstagram Huroram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More