Home LiveFoto's DISHWASHER_ Brussel, KFK Hope (21/04/2022)

DISHWASHER_ Brussel, KFK Hope (21/04/2022)

by Björn Comhaire

Wat kan je tegenwoordig nog doen voor 0 euro? Het zou een retorische vraag kunnen zijn ware het niet dat je voor precies dat bedrag, in april, mei en begin juni naar de Stoemp! café concerten kan gaan in Brussel.

“Oké, maar wat krijg je dan te horen? Want ja… ‘If you pay peanuts, you get monkeys’ nietwaar! (vette knipoog)”

Niet zo als het aan VI.BE ligt, getuige het indrukwekkende concert van het Gentse Dishwasher_ in KFK Hope.

Dishwasher_ © Björn Comhaire

Negen nummers en zowat een uur lang brengt het trio een mix van jazz, electro, roestend ijzer en hortende en stotende vaatwassers. Een compleet unieke geluid dat bij momenten swingt als een tierelier om ons even later te doen struikelen over de hoekige kasseien die ze op het zonet nog gladde wegdek uitstrooien.

Werend Van Den Bossche (sax en toetsen) © Björn Comhaire
Arno Grootaers © Björn Comhaire
Louise Van Den Heuvel © Björn Comhaire

Al van bij opener Walvis wind de band er geen doekjes om. Werend Van Den Bossche blaast schurend en wringend het concert voor geopend. Candy Dulfer is in heinde en verre niet te zien en daar treuren we niet om. We zien enkele mensen in het jonge publiek wat angstig om zich heen kijken bij zoveel geëxperimenteer maar eens de rest van de band invalt, ontspannen de gelaten en ontwaren we zowaar hier en daar een schuchtere glimlach!

Diezelfde glimlachen worden steeds breder eens ze gewend geraken aan het bijzondere en virtuoze klankuniversum van Dishwasher_. Even is er zelf herkenning als de band Home Cinema inzet, maar de meeste nummers klinken vers in de oren.

Dishwasher_ heeft al vaker op een podium gestaan (de dag voordien nog in de N9 in Eeklo bijvoorbeeld) en ze weten hoe ze een set moeten opbouwen. Spanningsbogen worden gespannen en dansbenen aangezwengeld. Vaak ontspruiten de nummers uit het trillende riet van Van Den Bossches saxofoon waarna Grootaers en Van Den Heuvel zorgen voor uitdieping en ritmisch spierballengerol. Een aanpak die het live erg goed doet en de aandacht van het publiek vasthoudt.

Glimlachen moesten we bij de wat vreemde en onsamenhangende bindteksten van Van Den Bossche die er zo (onbedoeld?) wel in slaagt een gevoel van authenticiteit over te brengen.

We zagen een terechte laureaat van Sound Track aan het werk die er met hun minder evident geluid toch perfect in slaagde om het publiek voor zich te winnen. Straf spul!

© Björn Comhaire

Wil je zelf ook eens een Dishwasher_ sessie meemaken, dat kan onder andere hier:

22/04 – JOC, Ieper
24/04 – MON Café, Hasselt
11/05 – N9, Eeklo
18/05 – Als voorprogramma voor STUFF., Handelsbeurs, Gent
25/05 – KAVKA, Antwerpen
05/06 – Jazz in Duketown, Den Bosch (NL)
06/06 – HAM Sessions, Gent
22/06 – N9, Eelko
06/08 – Absolutely Free Festival, Genk

© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More