Home LiveFoto's BACKBACK Gent, cc Meulestede (16/05/2024)

BACKBACK Gent, cc Meulestede (16/05/2024)

by Björn Comhaire

De Gentse Muide en de zone rond de Meulestedebrug en de Afrikalaan, zijn al een tijdje onderhevig aan een stevige opwaardering. Eén van de resultaten van die vlijt is het prachtige cultureel centrum Meuluestede (CCM). Gerund en uitgebouwd door een groep bewoners die zich verenigden in een vzw en draaiend op vrijwilligers, kan je er gezellig een pintje of limonade gaan drinken, naar concerten gaan, een lezing bijwonen en nog veel meer.

Op donderdag 16 mei was het aldaar verzamelen geblazen in Café M waar het trio Backback hun nieuwe album Duke kwam voorstellen.

Backback+1 © Björn Comhaire

“Trio?”, hoor ik jullie denken, “Maar er staan toch vier mensen op die foto hierboven?” Heel goed gezien! Op het nieuwe album krijgen Filip Wauters, Marc De Maeseneer en Giovanni Barcella namelijk het gezelschap van vibrafoonfluisteraar Wim Segers.

Een gelegenheidskwartet dus, maar dan wel eentje waarvan de nietsvermoedende voorbijganger nooit zou bevroeden dat het ooit anders is geweest.

Filip Wauters © Björn Comhaire

Hoofd geitenbreier Filip Wauters weidt sinds enkele jaren een niet onaanzienlijk deel van zijn tijd aan het doorploegen van de impressionante back catalogue van Duke Ellington in een zoektocht naar verborgen pareltjes.

Eens gevonden, neemt hij die stevig onderhanden om de bigband arrangementen om te zetten naar snedige, moderne varianten aangepast aan de drum/gitaar/baritonsax (en nu dus ook vibrafoon) combinatie die Backback kenmerkt. Dat hij weet hoe dat moet, mochten we al vaststellen in 2021 in het album DEUK. En recent deed hij het nog een tweede keer op het al even straffe album DUKE.

Een ruime keuze aan zalige nummers dus om uit te kiezen voor hun uit de kluiten gewassen set in Gent.

Openen deed het trio (Wim zat nog even op de bank) met het rustige Blood Count uit de nieuwe plaat, dat zo ingetogen begon dat niet iedereen onmiddellijk doorhad dat het optreden al begonnen was. Zo zie je maar, het kan de grootste muziekliefhebbers overkomen.

Tijdens Anatomy of a Murder (niet op plaat verschenen en oorspronkelijk van de soundtrack van de gelijknamige film uit 1959) mocht Wim Segers zich officieel aan het publiek tonen. We lieten ons welwillend meeslepen met de heerlijk psychedelische interpretatie van het nummer. Wonderbaarlijk toch hoe het viertal zich de liedjes van Ellington eigen maakt en werkelijk helemaal naar hun hand weet te zetten.

Straf spul!

Vanaf dan wisselden nummers uit DEUK en DUKE mekaar af: Such Sweet Thunder, The New Piano Roll Blues, Reminiscing in Tempo, Guitar Amour en Amour Amour waarvan zeker het tweede deel, met een ontketende Segers, een waanzinnige climax vormde.

Zeggen dat de zaal helemaal gek werd, is misschien een beetje overdreven – het café zat tenslotte vol Gentse muzikanten en die zijn van nature cool – maar de temperatuur schoof toch langzaamaan richting kookpunt. En dan waren we nog maar halverwege de set!

De ene niet-klassieker na de andere passeerde de trommelvliezen terwijl het volume langzaam werd opgedreven tot aan eerste afsluiter Echoes of Harlem uit DUKE.

“Eerste afsluiter” zeggen we, want uiteraard werd er gebist en wel met een onvergetelijke versie van Brasilliance. Onderkoeld begon Barcella aan een uiterst boeiende drumsolo waarvan duidelijk niet op voorhand vaststond hoe lang die zou gaan duren. Spanning op het gezicht van Wim Segers die zijn intro niet wilde missen en een sussende Filip Wauters die teken deed dat het wel nog ff kon duren voor het zover was. Heerlijk om te zien kortom hoe het nummer zich vormde terwijl we er met z’n allen op zaten te kijken!

Eens Barcella zijn ritmische ei kwijt was en de rest van de band aansloot, ontspon zich een stevig spelletje muzikale pingpong tussen Segers en De Maeseneer waarna ook Wauters zich in de debatten kwam mengen. Climax nummer twee was in full swing en we zaten er allemaal bij en keken ernaar. Ongelooflijk wat die vier toppers daar allemaal lieten horen en zien en dat in een klein cafeetje in de Muide.

Echt afsluiten deed Backback met nog een nummer dat niet op plaat verscheen: I Like The Sunrise waarin we Segers voor het eerst ook hoorden zingen. Een gepast einde voor een onvergetelijk avondje topmuziek. Bedankt Backback!

Wil je een van de beste Belgische live bands ook eens aan het werk zien, dan kan dat op:

17/05 – Hnita Club, Heist-op-den-Berg
21/05 – Hot Club, Gent
15/06 – ZAPPA, Oosterzele
06/07 – Psycho Jazz, Museum Dr. Guislain, Gent
12/07 – Minigolf Beatrijs, linkeroever, Antwerpen

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More