Home LiveFoto's ARBEID ADELT! Brugge, De Kelk (18/03/2023)

ARBEID ADELT! Brugge, De Kelk (18/03/2023)

by Johan Vanparys

Tekst: Roel Jacobus

“Waar is die setlist gebleven? Ik sta scherrup!”

Arbeid Adelt! kreeg voor de eerste releaseshow van het album Het Heelal Is Hier een lang op voorhand uitverkochte zaal De Kelk in Brugge. De publieksbarometer stond op nieuwsgierigheid, zowel naar het nieuwe materiaal als vraag of Marcel Vanthilt nog iets van zijn eeuwige jeugd had bewaard. De twijfels smolten van bij opener Fris! Fris! Het Heelal is Hier als sneeuw voor de zon. De pittige EBM-beats en repetitieve baslijnen knalden alsof het nog steeds 1985 was, gelardeerde strakke gitaar, sax en percussie. De scherpzinnige woorden vlogen in het rond. Vanthilt lijkt met de jaren een nog betere tekstschrijver te worden. Voor vondsten als Het proletariaat wil laminaat en Happy is geen Nederlands is menig auteur bereid een arm of been te geven.

In de rockclub op mensenmaat De Kelk nam de interactie met het publiek hilarische vormen aan. Ook daarin toonde Vanthilt zich een meester-entertainer. De voorbereiding van de clubtour zat nochtans niet mee. Saxofonist Jan Vanroelen werd neergestoken en vocht voor zijn leven. “Gelukkig vonden we een waardige vervanger wiens lichaam nog helemaal dicht is”, verontschuldigde Vanthilt zich. Desondanks vormde de band een hecht geheel, wat de zaal anderhalf uur meesleepte in die unieke mix van kritisch, grappige en doordachte teksten en dansbaar lawaai.

Tussen de eenentwintig songs (“Vroeger waren we zat en vonden we onze wagen niet meer, nu is onze playlist zoek”) zaten uiteraard ook klassiekers zoals De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen en  Lekker Westers  (“We zijn weer bang van de Russen, er is niks veranderd”).

Na bijna anderhalf uur amusement, was het bewijs geleverd: in het vel van deze 65-jarige (“Ik sta scherrup!”) spartelt nog steeds een tiener.

Ontdek de rest van de clubtour ‘Het Heelal Is Hier’.

23/03 – De Casino, Sint-Niklaas
25/03 – Het Depot, Leuven
31/03 – Cafe Cafe, Hasselt
22/04 – De Singer, Rijkevorsel
29/04 – De Harmonie, Oudenaarde

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More