Home LiveFoto's AÄRON KOCH + CALICOS, Antwerpen, De Roma (6/05/2023)

AÄRON KOCH + CALICOS, Antwerpen, De Roma (6/05/2023)

by Bart Verlent

Na de winst op Humo’s Rock Rally in 2018 lieten de The Calicos af en toe een prachtige single op de wereld los, maar ze namen hun tijd om een langspeler in te blikken. Drie jaar later verscheen de sublieme langspeler The Soft Landing, helaas net in volle coronacrisis zodat de band er niet echt heeft van kunnen genieten. Maar Quinten Vermaelen en co bleven niet bij de pakken zitten. Sinds dit jaar heeft de band de “the” laten vallen en gaan ze door het leven als Calicos. We kregen in februari de nieuw single Comedown te horen, waarop te horen is dat dit zestal nog intenser klinkt dan voorheen.

© Cath Van Laere

Met een pak nieuwe songs zijn Calicos klaar voor een nieuw hoofdstuk en kwamen ze die nummers al uitproberen in De Roma. Het voorprogramma werd verzorgd door Aäron Koch, ook gekend als gitarist van Calicos, maar de man heeft ook zijn eigen songs die hij met zijn vijfkoppige band brengt, met Calicos-zanger Quinten Vermaelen op gitaar, Simen Wouters (Tin Fingers) op bas, Simon Raman (Uma Chine, Steiger, MDCIII, mòs ensemble) op drums en Evert Vanheertum (Blue Viola, Television Programs) op keys. Voor de set in Antwerpen, koos Koch er voor om deze in duo met Vaneertum te brengen.

We kregen dus een meer uitgeklede versie van de songs van Aäron Koch en die klonken vrij indrukwekkend. We wisten al dat de man een heerlijke stem heeft, aangezien hij ook de backing verzorgd bij Calicos, maar als frontman kan hij ook wel zijn mannetje staan. Zijn stemtimbre deed ons denken aan Ryan Adams en zijn songs hadden ook wel een singer-songwriter tintje. Maar ja, Aäron vermeldde ook dat hij met zijn full band nog beter klonk, dus kan het zijn dat dit met zijn vijven helemaal anders klinkt. Het gitaarwerk van Koch hield hij bij zijn project vrij sober, terwijl Vaneertum zijn kompaan aanvulde met vooral warme synthklanken die de songs wel volledig maakten. Wat we van dit duo voorgeschoteld kregen was echt wel top en maakt ons zeer benieuwd naar het bandgeluid. In elk geval zijn de songs op zijn puurst zeker en vast de moeite waard.

Voor het duo-optreden was het podium in de foyer van De Roma groot genoeg maar voor Calicos – die met zijn zessen zijn – was het podium toch aan de kleine kant, want de bandleden konden zich nauwelijks bewegen. Maar dat is maar een detail want het draait natuurlijk om het geluid van deze heerlijke band. En dat was zoals altijd weer overweldigend straf! Deze zes kerels ontgoochelen nooit en gaan niet voor 100%, maar wel steeds voor de volle 200% . Alles is tot de puntjes af en elk bandlid zorgt ervoor dat alle arrangementen tot in de perfectie tot zijn recht komen. Een live-optreden van Calicos is altijd strak en subliem.

Midden in de set zei Quinten dat ze de afgelopen maanden bezig geweest waren aan nieuwe nummers waarna ze het nieuwe nummer Reliving inzetten (een song dat zoveel in zich heeft dat we er niet van verwonderd zouden zijn dat het de nieuwe single zou worden). De set bestond voornamelijk uit nieuw werk. Galicos begon met het energieke Blow Up waar zoveel kracht in zat dat we van ons sokken werden geblazen door het verbluffend geluid dat we te horen kregen. Het nieuwe Opalescence heeft meer een poppy americanageluid wat zeker op de radio moet scoren. Nog nooit hoorden we Calicos zo groovy als op The Siren. Wat een aanstekelijke song! De single Comedown is gewoon een heel straf nummer dat live nog intenser klinkt en die weidse gitaarsound is echt wel geweldig. Cruel is een meeslepend meesterwerk in wording. In Motion is zeker één van de nieuwe nummers dat er echt wel uitspringt, terwijl in Daydreaming meer het poppy aspect van de band naar voor komt.

Natuurlijk kregen we nog ouder werk zoals het prachtige Follow You Down en de topsingle Nova. Vermaelen bracht – solo met zijn gitaar – een intieme versie van Heartbreaker, waarmee de frontman bewees dat de songs van Calicos ook in gestripte versie veel indruk nalaten. Als enige bisnummer kregen we het zwaar onderschatte Day By Day waarin Maximilian Dobbertin (Echo Beatty) zijn keyboards inruilde voor aanstekelijke percussie die het nummer zeker een meerwaarde geeft.

Calicos bewezen in De Roma weer dat het echt wel een hele goeie band is die meer aandacht verdient dan ze nu krijgt. De nieuwe songs zijn net zoals hun ouder werk van een zeer hoog niveau. We zijn er zeker van, dat als Calicos uit Amerika had gekomen, deze band al lang bekend was geweest. Ook Aäron Koch bewees dat de man veel in zijn mars heeft om het te kunnen maken met zijn sterke composities. Met andere woorden het was een avond waar we enorm veel kwaliteit te horen kregen.

Aäron Koch: FacebookInstagram
Calicos: FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More