Home Live EVIL EMPIRE ORCHESTRA Wilrijk, Wintervonk (28/12/2018).

EVIL EMPIRE ORCHESTRA Wilrijk, Wintervonk (28/12/2018).

by Bart Verlent
(c) : Bart Verlent

Evil Empire Orchestra vond tussen kerst en nieuwjaar nog tijd voor een superfeestje en daarom stonden ze onlangs in de feesttent van Wintervonk in Wilrijk op het podium. Deze achtkoppige band concerteerde het afgelopen jaar meer bij onze noorderburen dan in eigen land, ze deden zelfs een mini tournee in China.

Toch is Evil Empire Orchestra niet zo gekend bij ons, erg vreemd want deze band heeft een overdonderend eigen geluid, een mix van soul, funk, psychedelica, r&b, en ze brengen dat op een aanstekelijke groove. Frontvrouw Kimberly Dhondt stond nog op het podium met Hooverphonic tijdens de In Wonderland tournee. Ze heeft een stem als een klok waar je zowel Beth Gibbons, Janis Joplin, Beth Hart en Aretha Franlin in hoort. Daarenboven straalt ze enorm veel charisma uit en staat ze op het podium als een ware sjamanka die haar publiek betovert.

De band bracht een meer dan overtuigende wall of sound, mega strak, zoals een echte funkband moet klinken. De ritmesectie groovede alle kanten op met een indrukwekkende blazerssectie. Gitarist Mukti Gabriels zorgde voor zalige funky licks en ging ook af en toe de Zappa tour op. Martijn Van Den Broek vulde dat Zappa-eske geluid aan met psychedelische klanken maar zorgde ook voor warme Hammond-klanken en wisselde ook af en toe zijn keyboard in voor conga’s.

Vanaf de eerste tonen had Evil Empire Orchestra de volledige tent mee. We kregen vooral veel nieuw werk te horen dat nog straffer klinkt dan de nummers op hun naamloos debuut dat vorig jaar verscheen bij het Nederlandse Dox Records. Zoals de nieuwe meeslepende single Predator die een ruwe diamant is.

Na een uurtje was de set afgelopen. We kregen nog de bis Circles en een heerlijk lange psychedelische versie van Hormones als afsluiter. Evil Empire Orchestra zette de tent in vuur en vlam met hun eigenzinnige mix en verbluffende live performance. Het wordt uitkijken naar het debuutalbum Start A Fire dat verschijnt op 8 maart 2019 en dat ze op 23 maart in de Gentse Charlatan komen voorstellen.

Evil Empire Orchestra is een topband, die je moet gezien en gehoord hebben. Zeker voor mensen die heimwee hebben naar The Wizards Of Ooze want Evil Empire Orchestra zet hun tocht verder in vernieuwde funky schoenen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More