Home Belgisch EQUAL IDIOTS Leuven, Café Commerce (23/06/2017)

EQUAL IDIOTS Leuven, Café Commerce (23/06/2017)

by Didier Becu

Gisteren kwam het debuutalbum van Equal Idiots uit, het olijke garagerockduo dat vorig jaar de Nieuwe Lichting won. Eeagle Castle BBQ heet de plaat, en in navolging van onder andere Balthazar en Bazart, besloten ze die voor te stellen in Café Commerce in Leuven. Uiteraard was het kleine cafeetje helemaal vol gelopen voor de komst van de Humo’s Rock Rally-finalist. We verwachten ons aan een ruig uurtje heerlijk lawaai, en dat werd het ook!

Equal Idiots trapte stevig af en na minder dan 120 seconden wisten we dat het alles kon worden, maar niet saai. De beuk erin, moet zanger Thibault gedacht hebben, verticaal headbangend met de tong uit de mond.

Na een drietal nummers was het tijd voor het enige rustige nummer dat het duo rijk was, Toothpaste Jacky. Volgens de band zelf het aangewezen moment om een nieuwe pint te halen, wij gehoorzaamden braaf. Wel zagen we drummer Pieter plots een metallofoon bovenhalen en een Equal Idiots dat plots even deed denken aan Black Box Revelation.

Daarna was het tijd om het café verder af te spreken met De Nieuwe Lichting-hit Salmon Pink. De moshpit tierde welig en 4 ellenboogstoten en wat gemompelde excuses later, waren we weer een ervaring rijker. Drijfnat en met een jongensachtige grijns op het aangezicht, vroeg Thibault wie er in het publiek al zat was. Na weinig reactie, wellicht verstond zijn doelpubliek hem al lang niet meer, kwam het tragere Money Man Midas en schoot Nirvana zowaar door ons hoofd.

Maar Equal Idiots is uptempo garagerock, dus raasde het duo door met What You Gonna Say, en overtuigen deed het. Er werd gecrowdsurfd, gemosht en gedronken a volonté en ons hoor je niet klagen. De jongste fan van de hoop (niet ouder dan 10) werd op de schouders gehesen en shakete er op los,  met een geluiddempende koptelefoon verantwoordelijk op het hoofd.
Tijd voor Butter (Up Down) dan, tot zanger Thibault halverwege zin kreeg in een pintje. Al crowdsurfend begaf hij zich naar de toog (een gewillige fan had zijn gitaar overgenomen), dronk rustig zijn pintje ad fundum en hangend in de lucht leeg en crowdsurfte vrolijk terug naar zijn plek. Kwestie van niet gedehydrateerd te raken.

Tijd voor de laatste twee nummers, liet de band vervolgens weten. Gelukkig was het energie nog niet leeg en scheurde Equal Idiots lekker hun cover van Ca Plane Pour Moi van Plastic Bertrand erachteraan.  De ‘ooeh’s lieten ze aan het publiek, en wie zijn wij om tegen te pruttelen. Heerlijk.

Afsluiter was uiteraard Put My Head In The Ground, de single die wekenlang heerste over De Afrekening van Studio Brussel. De moshpit vierde zijn hoogdagen en ook wij lieten ons niet onbetuigd. De micro van Thibault ging vlotjes door het publiek, de laatste crowdsurfers door de lucht. Of hoe Equal Idiots heerste over Café Commerce.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More