Home Belgisch SHHT + FAR + RUMOURS Sint-Niklaas, De Nest (08/04/2017)

SHHT + FAR + RUMOURS Sint-Niklaas, De Nest (08/04/2017)

by Didier Becu
© William Massy

De Apostelstraat in Sint-Niklaas, een straat met zo’n naam kan zich alleen maar aan een kerk bevinden. En jawel in de schaduw van het heilige oord bevindt zich het jeugdhuis Den Eglantier. Spotgoedkope pintjes (het mag ook eens worden gezegd) en de plaats waar een groep muziekfanaten onder de noemer van Nest het beste uit België op een podium brengen. Binnenkort zie je er bijv. Mountains To Move, Mantis, La Jungle en vele anderen. Gewoon eventjes opzoeken op Facebook, en wie dat afgelopen dagen deed stond deze zaterdag met hoge verwachtingen te popelen op drie bands te zien die muzikaal gezien niet veel gemeen hebben met elkaar (behalve de vriendschap), maar waarvan iedereen weet dat ze de toekomst zijn. Elk op hun eigen manier, en alle drie met een geluid dat je moet horen om te kunnen omschrijven. Shit happens, en vandaag hadden alle drie bands af te rekenen met technische problemen. Het zorgde voor wat extra zenuwen en de nodige vertraging, maar dat kon de pret (en zeker de kwaliteit) niet drukken. Wie zich inspant om de underground een schouderklop te geven, botst nu eenmaal op de ongenadeloze wet van Murphy. Maar goed, laten we het over de muziek hebben…

België houdt van chaoten. Bands die geen seconde om het podium willen staan, en dat is Shht. Shht (spreek maar uit hoe je het zelf wil) is heerlijke popmuziek dat door popfanaten door het raam wordt gekieperd wegens te tegendraads. Noiserock verpakt in pure pop, chaos die melodie wordt. Vanaf de eerste seconde sleurt zanger Michiel het publiek mee in de aparte Shht-wereld. Voor ons is het niet meer dan een paar woorden typen, maar voor een band vergt het heel wat moed om als opener Bohemian Rhapsody van Queen te kiezen, en dan nog op zo’n manier dat Freddie Mercury-fans met oordoppen van heiligschennis zullen spreken. Want Shht is een band die je moet ondergaan, Afrikaanse ritmes met stemvervormers, noisepop met onverwachte wendingen en vooral veel hilariteit. Alles kan bij Shht, zelfs het publiek wijs maken dat het de verjaardag is van keyboardspeler Mathijs. Vorige week behaalden ze de grote prijs van Verse Vis wat hun een plaats op Leffingeleure opleverde. Glazen bollen die de toekomst voorspellen horen thuis in Disneyfilms, maar iedereen met een beetje gevoel voor goede muziek weet dat Shht een band is die de toekomst in huis heeft.

© William Massy

Geldt ook voor FÄR. Opgericht door producer Tim De Gieter en diens vriendin An-Sofie De Meyer, en sinds een optreden in de Gentse Afsnis met Sigfried Burroughs waardoor nu plots op het podium een drumstel met de drie K’s staan. Dit hemelse electronicaproject staat mijlenver af van wat Tim met Every Stranger Looks Like You doet, behalve dan dat het even goed is. Tim maakte zich kennelijk zorgen over het geluid van zijn keyboards, maar dat heb je nu eenmaal met perfectionisten. Goed is nooit genoeg. Hoewel pop, is FÄR ook duister, niet in het minst door de duistere electronics van Tim en de drums van Sigfried die aan het geluid van FÄR dat tikkeltje extra bezorgen. En An-Sofie had groot nieuws, de band is klaar met de opnames van een plaat die in oktober in de winkelrekken zal liggen, hiermee weten we meteen dat we een plaatsje in onze top van 2017 dienen te reserveren.

Jammer genoeg vertelde Hanne tijdens Rumours niet iets gelijkaardigs. Een tweetal weken geleden verscheen wel de gloednieuwe single Flames, maar we willen meer! Geduld hebben is een gouden zaak, Rumours is een band die groeit en de klanken die Hannah, Pieter-Jan, Jonas en Stefanie uit hun elektronische apparatuur halen is fenomenaal, zeg maar betoverend. Net als FÄR maakt Rumours pop (ijzersterke melodieën die niet uit je hoofd gaan) die wordt aangesterkt door onheilspellende, donkere beats die flirten met de triphop en de trance uit de jaren 90. Apart, maar niet te apart om het te maken. Stefanie vroeg om een extra applaus voor Hannah omdat zij, ondanks de technische perikelen, er toch in slaagde om op een hoog niveau te blijven zingen. Klopt, en als een band dit kan, dan zijn ze groots. Nu is het alleen wachten op die plaat, al was het maar voor onze top tien. Aftellen naar het volgende optreden, 28 april in Trefpunt bijvoorbeeld nav Lokale Helden.

Foto’s van William Massy, binnenkort volgen de fotoreportages.

DIDIER BECU

De Nest

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More