Home Belgisch YOUR LIFE ON HOLD

YOUR LIFE ON HOLD

by Didier Becu

Het zijn drukke tijden voor Oostendenaar Jan Dewulf. Zo heeft hij zijn oude Mildreda-project weer nieuw leven in geblazen, maar is hij er ook met zijn gloednieuwe band: Your Life On Hold. Een gothicrockgroep waarmee hij meteen op Solar Lodge (het label van de Merciful Nuns) belandde. En kijk, zowel Mildreda als Your Life On Hold staan op 20 januari in Gent op Winterfest te schitteren.

Dag Jan, iedereen die jou kent weet dat je een gothrockfanaat bent, maar niemand die jou kent had verwacht dat je een gothrockmuzikant ging worden. Komaan, leg uit!
Toen ik een streep onder het Diskonnekted-verhaal had getrokken, heb ik mezelf de tijd gegund om op het gemak te herbronnen. Het was duidelijk dat ik meer met gitaren wilde werken. Ik heb mezelf toen wat nieuwe gitaren aangeschaft en heb wat zitten experimenteren in de studio. In het begin waaiden mijn songs meer in de richting van industrial rock zoals Filter en Stabbing Westward. Het licht zag ik uiteindelijk veeleer per toeval toen ik op een bepaald moment het distortion-pedaaltje uitzette en in de plaats de reverb indrukte. Het moment mogen we gerust ‘heilig’ noemen, want toen werd het me duidelijk: ik was voorbestemd om gothic rock te maken. Na dit heilige moment van verlichting bleef ik me concentreren op dit gothicgeluid en vond ik een eigen sound. Toen ik uiteindelijk een blauwdruk had van hoe ik meende dat Your Life On Hold moest klinken, heb ik de vele demo’s die ik liggen had uit de kast gehaald en afgewerkt. En dat werd uiteindelijk de debuutplaat.

De naam Your Life On Hold intrigeert me wel, wat is de betekenis erachter?
Ik heb me door een zeer moeilijke periode in mijn leven moeten worstelen. Op een bepaald moment had ik echt het gevoel dat alles zo’n beetje vastzat. Daar verwijst niet alleen de groepsnaam naar, maar de nummers vertellen elk op hun manier het verhaal dat erachter steekt. De thematiek is niet vrolijk, maar universeel, en ik hoop dat het verhaal van Your Life On Hold troost kan bieden voor verwante zielen. Het resultaat is duister en melancholisch, maar er zit in de duisternis ook dat beetje licht verborgen.

Wie is eigenlijk bij dit project betrokken?
Eigenlijk heb ik de plaat zowat op mijn eentje gemaakt. Zowel muzikaal als mentaal was het debuutalbum dan ook vooral een persoonlijke ontdekkingstocht. Maar om dit verhaal live te brengen heb ik ondertussen wel een band rond me verzameld. Emeric, mijn compagnon de route die er ook al bij was met Diskonnekted, is eigenlijk nooit van mijn zijde geweken. Hij speelde trouwens ook op de plaat enkele gitaarpartijtjes in. Samen met Stefaan, bekend van Psychogeneration en Powerstone, zorgt hij voor het gitaargeluid. Augustijn, die zelf muziek maakt onder de naam Willemsson, speelt bas. Jonas, die zijn strepen verdiende bij onder meer Azylya, zorgt voor de synths. Tenslotte is er Erwin, al noemt iedereen hem Jacky: hij drumt er retestrak op los.

Toen ik je onlangs zag zei je me in vertrouwen dat je nog nooit in zoiets sterks als Your Life On Hold hebt geloofd. Alle artiesten zeggen dat wel over hun nieuwe kindjes!
Het is in elk geval nog nooit zo belangrijk voor me geweest. Dat mag klinken als een cliché, maar ik heb er echt mijn ziel in blootgelegd. Het album was voor mij een soort duiveluitdrijving waarmee ik afrekende met mijn innerlijke demonen. Het was een zeer intens proces. Dat maakt Your Life On Hold zo belangrijk voor me.

Meestal moet je gothrock onderbrengen bij Fields Of The Nephilim, The Sisters Of Mercy of The Mission. Your Life On Hold bij geen één van de drie, ga je akkoord dat het moeilijk is om gothrock te maken zonder dat je bij de grote voorbeelden zit? Jij bent er wel mooi in geslaagd!
Dat is een bijzonder mooi compliment. Anderen durfden wel al de vergelijking maken, en een bepaalde groep uit de lijst komt daarbij telkens terug. (lacht) Maar goed, uiteraard ben ik door die groepen, en nog zoveel meer geïnspireerd. Ik was echter vooral op zoek naar een bepaald gitaargeluid als bouwsteen om nummers te maken, veel meer dan dat ik mijn voorbeelden wou najagen. Wellicht was dat een andere manier van werken en kon ik zo toch een eigen stempel drukken op de debuutplaat.

En kijk, je hebt de hulp van de niet de eerste beste: Seth Artaud. Hoe kwam dit tot stand?
Eigenlijk zeer vlot en spontaan. Nu, ik had de lat erg hoog gelegd, en had op een bepaald moment een demo klaar waarvan de potentie voor mij zeer duidelijk was. Daar moest dus wel een mooie labeldeal bijhoren, vond ik. Persoonlijk vind ik Solar Lodge het belangrijkste label in het genre: ze brengen goeie platen uit, hebben een sterk imago, en de bands hebben een sterke live reputatie. Ik heb Artaud een mailtje gestuurd en had eigenlijk heel snel een reactie. De rest is ondertussen geschiedenis. Ik heb uiteindelijk nooit bij een ander label aangeklopt. (lacht opnieuw).

Geen zenuwen gehad, van Seth is geweten dat hij een perfectionist is.
Dat viel reuze mee. Ik ben zelf ook een perfectionist moet je weten, dus dat zit goed. Hij heeft me erg veel geholpen, niet alleen met het afmixen van de plaat, maar ook met waardevolle tips voor het welslagen van dit nieuwe avontuur. Hij is een beetje als de wijze kapitein van het schip die de koers van Solar Lodge en zijn bands bepaalt en zo geslaagd maakt.

En hey, Jan Dewulf wordt John Wolf. Tussen ons gezegd en gezwegen, dat ruikt naar het buitenland. Vertel!
Het mocht wat exotischer. En het is daarenboven nog een extra getuigenis dat er een tweede hoofdstuk is begonnen, zowel op muzikaal als persoonlijk vlak. John Wolf is zo’n beetje #denieuwejan.

Winterfest wordt belangrijk voor je, niet?
Inderdaad. En spannend vooral. Met zijn zessen op het podium dit nieuwe verhaal live brengen wordt een heus avontuur. De repetities lopen alvast vlot en ik begin er steeds opnieuw een blijer en opwindend gevoel bij te krijgen. Om Phoenix los te horen barsten bijvoorbeeld door de live band geeft me telkens opnieuw kippenvel. Ik ben die gasten een voor een erg dankbaar dat ze zo enthousiast meegaan in dit verhaal.

Je staat er trouwens twee keer, ook met Mildreda. Dat moet jou toch trots maken!
Ja, de max! En tijd voor zenuwen zal ik die dag niet hebben. Dat is een leuke bonus!

Wat is het mooiste wat je als Your Life On Hold zou kunnen mee maken?
Ik hoop dat ik er nog lang mee verder kan gaan. Ik hoop het samen met de band waar te kunnen maken op het podium. En ik hoop dat de tweede plaat opnieuw een vlotte bevalling mag worden. Het mooiste? Carl Mc Coy die na een Your Life On Hold optreden op de foto met me wil. (lacht)

Nu nog zeggen waarom we naar jou op Winterfest moeten gaan kijken!
Wil je het allereerste optreden van Your Life On Hold meemaken en daar later, eenmaal we beroemd zijn, mee kunnen uitpakken bij je vrienden? Kom dan zeker af! (lacht)

DIDIER BECU

Facebook

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More