Home Belgisch WATERFRONT: UNDSKYLD

WATERFRONT: UNDSKYLD

by Didier Becu

Psychokrautjazzgrungeloops. Neen, we hebben nog geen slag van de molen, wel is dit de te gebruiken term als je het over de muziek van Undskyld hebt. Op 4 en 5 oktober te bewonderen op het Gentse showcasefestival Waterfront.

Kunnen jullie jezelf eens voorstellen?
Undskyld, scusi, perdon en verschoning voor de onuitspreekbare naam. Wij zijn Undskyld!

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We zijn vier heel verschillende muzikanten met ervaring in verschillende uithoeken van muzikale genres en van de wereld. De raakvlakken en botsingen maken de band tot wat ze is.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Bestond muziek al voor Willenium? Daarzo ergens.

Door het digitaal tijdperk kwamen we nog nooit zo veel in contact met bands als nu, zodanig dat het moeilijk wordt om door het bos de bomen te zien? Hoe kun je opvallen of denk je dat kwaliteit sowieso komt bovendrijven?
Het landschap is nog steeds aan het wennen aan de grote verhuizing van fysieke releases naar streaming, en tegelijkertijd zijn we de periode al voorbij waarin bands door volgers en likes op Myspace of Soundcloud plots heel groot worden (buiten de Eurotour van Threatin gerekend). Er zijn de voorbije jaren veel geweldige bands verrassend klein gebleven, maar we hebben in België gewoon veel goeie bands, en dat is niet slecht.

Waterfront is een Belgisch showcasefestival. Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek? Heb je bands waarvan we vinden dat we absoluut naar ze moeten uitkijken?
De Belgische muziekscene is vooral vrij groot voor zulk een klein land. En dan nog kennen we belachelijk weinig bands uit Wallonië. Ik ben benieuwd naar de nieuwe plaat van Arabnormal, Barst (ook op WTFF), Annabel Lee, His Trust Fund en Slumberland, It It Anita en MDC III.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Omdat we bij bookings altijd de opmerking kregen dat ze niet zouden weten hoe de muziek te omschrijven, is de vaste omschrijving ondertussen “psychokrautjazzgrungeloops”. Er komt dus ook zeker inspiratie uit psychedelische rock, psychobilly, krautrock, jazz, grunge, en… loops.

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
King Gizzard & The Lizard Wizard zou fijn zijn! Met hun duizenden albums over de voorbije paar jaar, weet je nooit exact wat voor een set ze zouden gaan brengen, dus zal er wel iemand in het publiek zitten die zich kan vinden in de sound van Undskyld. Backstage wat brabbelen over vinyl, obscure bands uit de jaren ’70 en rare boeken hoort er ook bij.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Niets, buiten dat we andere mensen zijn, met andere smaken, andere instrumenten en misschien ook gewoon een beetje anders zijn.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
We maken nu ons tweede album Smokey, af. Nog een paar zangtakes, mixen, masteren en op naar de perserij! Het gaat wat anders klinken dan Wishing Well, en daar zijn we momenteel heel blij mee.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
Blues & Roots van Mingus, Outside The Simian Flock van Millionaire en World Music van Goat.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Geen favorieten hier, maar een van de platen zal The Antique Blacks van Sun Ra zijn: vol geweldige grooves, rare klanken en eindeloze oneliners zoals “the arrow points to pointlessneeeess”, “space is the place” en “do you hear that silence, there?”

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Geef ons acht uur in een lift met de geest van Frank Zappa en we komen naar buiten met een nieuw Undskyld-album.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More