Home Belgisch THE GLUCKS

THE GLUCKS

by Didier Becu

Een paar uur voor hun optreden in De Charlatan hadden we met Alek en Tina van The Glücks. Over seks, maar vooral over Run Amok, hun nieuwste plaat.

Wat me verwonderde is dat jullie zo vlug een nieuwe plaat hebben opgenomen. Tussen Youth On Stuff en Run Amok ligt er amper twee jaar. Is daar een reden voor?
Alek: Wij vinden dat niet. Eigenlijk vinden wij dat het te lang duurde. Twee jaar voor een plaat op te nemen is veel te veel. Wij hadden eerder een fuck, hoe kan dat nu dat dit zo lang heeft geduurd. Vooral ook omdat wij altijd wel genoeg ideëen hebben om een plaat te maken maar haast nooit de tijd vinden om dit te doen. We kamen thuis van een show in Antwerpen en hebben een hele plaat aan songs op een avond geschreven en een demo van gemaakt. Ruwe versies weliswaar.
Tina: Het was alsof het er allemaal uit moest en dat we het niet meer konden binnen houden. Ons opsluiten in huis en alles geven tot we een plaat hadden waar we trots op konden zijn.
Alek: Twee jaar is te lang, dat is eerder een comeback, haha!

(c): Karim Hamid

Het lijkt allemaal zo simpel bij jullie…
Alek: Er zijn dingen die simpel zijn omdat wij non stop bij elkaar zijn. Eigenlijk zijn wij samen tot één persoon gesmolten. We kennen bijvoorbeeld allemaal dezelfde mensen.
Tina : Iedere plaat is als een relatietest.
Alek: We zijn nu negen jaar bij elkaar en we zijn elkaar nog lang niet beu. Het gaat allemaal zo rap dat je er niet kan bij blijven stil staan. Vanavond is nu de releaseshow van Run Amok en we denken: let’s do it and take things just as they come.

Een koppel is dat nu een voor- of nadeel?
Tina (lacht) : Een voordeel.
Alek: Een voordeel sowieso, want ik moet niet steeds op zoek gaan naar de next best thing. Je moet niet op zoek gaan naar het geluk als het naast je staat.
Tina: Het is gewoon gemakkelijker.
Alek: Pas op, als er een probleem is dan is het ook echt heavy. Fist fight. Dan krijg ik van Tina een schop op mijn kop. Er moet spanning zijn in elke relatie of in alles wat je doet. De band heeft ons elkaar beter lekker kennen, want soms zit er heel wat druk op bij wat we doen.

Wie doet wat bij The Glücks?
Tina: Goh…
Alek: Vroeger was dat meer verdeeld, maar nu is dat één pot van ideeën en we doen zo veel mogelijk zelf & samen. Artwork of clips doen we samen. Tina doet nu veel meer creatiever werk, vroeger deed ze afgezien van de muzikale inbreng meer praktische dingen zoals ervoor zorgen dat alles uiteindelijk geregeld werd.
Tina: . We kennen elkaar te goed, we moeten elkaar niets wijs maken. We vullen elkaar heel goed aan.
Alek: Wisselwerking en in één geheel.
Tina: Ofwel is het een ja of een neen, en is het een maybe dan werken we eraan.

Twee jaar geleden heb ik jullie geïnterviewd in de Afsnis toen Youth On Stuff uitkwam en ik heb het idee dat jullie toch zijn gegroeid, jullie zijn geen mainstream, maar ook niet compleet underground meer.
Alek: Wat maakt het uit of je underground of mainstream bent? Iemand maakt toch iets in de eerste plaats voor zichzelf? Als andere mensen dat appreciëren dan is dat natuurlijk een bonus, en het is nog meer awesome als je het met anderen kan delen. Ik weet ook wel dat iedereen bang is mocht het uit de hand lopen, maar dat zie je dan wel.
Tina: Het is sowieso leuk dat je erkenning krijgt.

Wat is het verschil tussen Run Amok en Youth On Stuff?
Tina: Beter.
Alek: Het is gemakkelijker om tegen iets te zijn dan voor iets te staan, deze plaat is dan ook “voor” iets . Het heeft nog meer een “let our lack of a voice be heard”-vibe, maar vooral een “fuck it, of course we can! let’s do this!”-vibe. Het is zeker nog zelfdestructief .
Alles moet winstgevend zijn in deze wereld. Zolang we waarde toekennen aan de dingen die niet waardevol zijn zullen we allemaal samen teleurgesteld de afgrond in sukkelen. Het zijn ook allemaal songs die we live enorm graag willen spelen. We zijn tevreden met het resultaat, en het is ook een plaat waar we ons volledig voor hebben gegeven.

Run Amok, is dus een plaat met een boodschap?
Tina: Ik hoop toch dat al onze songs/platen een boodschap hebben.
Alek: Tuurlijk.. De mensheid haar verslaving voor zelfdestructiviteit is lang niet onoverkombaar, het is allemaal nog lang zo slecht niet of onveilig als we onszelf doen geloven, Don’t wait/act now, je bent niet alleen in je miserie, de wereld gaat er niet aan het zijn wij de mensen die eraan gaan indien we niets veranderen aan hoe we de enige planeet die ons gunstig is behandelen.
Vrees niet, wees niet verdeeld, verenig. Just go out there & live robots, LIVEEEE!

Jullie zijn ook trouw gebleven aan het team dat Youth On Stuff uitbracht.
Alek: Absoluut. Drunkabilly doet alles “old school” in a good way. You guys like us, we like you, let’s do it. Het is meer op vertrouwen en gut feeling dan op marketingsstrategiën gebaseerd en zo moet het ook bij rock ‘n roll.

Hoe zit het met The Glücks in het buitenland?
Alek: Ze zien ons graag komen. Onze muziek ligt wereldwijd in de rekken en daar merken we best wel wat van. In 2017 hebben we voornamelijk in het buitenland opgetreden. We zouden eigenlijk graag constant op de baan zijn, that’s the goal man!

The Glücks in één woord voor mij is eigenzinnig. Klopt dat?
Alek: Sowieso.
Tina: Dat is één van de woorden.
Alek: Liefde. Energie. Passie. Commitment en passie.
Voorbijganger: Puur. Alles, maar ook alles geven.

Seks, drugs of rock ’n roll?
Alek: Seks.
Tina: Seks.

Gent of Oostende?
Tina: Komaan, dat is moeilijk, het zijn twee verschillende karakters.
Alek: Ik kies voor de wereld, de wereld is mijn thuis. Als je de wereld uw thuis niet kan maken voel je je nergens thuis.
Tina: Ik ga altijd Oostende blijven verdedigen (lacht).

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More