Home Belgisch STIN SCATZOR

STIN SCATZOR

by Didier Becu

Industranquilizer.  Zo heet de nieuwe cd van Stin Scatzor die net op DAFT Records verscheen. Een vlag die de lading dekt: industriële beats met door longen snijdende gitaren en overgoten met rauwe vocalen. Tijd voor een gesprek met Kris en Stefan.

Een onnodige vraag wellicht om mee te beginnen. Jullie hebben een nieuwe cd uit: Industranquilizer.  Jullie zijn daar uiteraard trots op?
Stefan : Tuurlijk ! En eindelijk !  Je weet dat de nummers af zijn, klaar zijn om op de mensheid los te laten, maar dan moet er nog heel wat gebeuren alvorens je een deftige plaat kan uitbrengen natuurlijk.  Maar al bij al zijn we super tevreden over het eindresultaat…
Kris : Inderdaad, persoonlijk vind ik Industranquilizer het beste wat we samen al hebben gedaan, zowel de lay-out, mastering en de muziek natuurlijk. (lacht)

Hoe schets jij die nieuwe plaat in het hele Stin Scatzor-verhaal?
Stefan : Als een opvolger voor IndustrogressionIndustronic was een tussendoortje dat we zelf hebben uitgebracht, zonder label, terwijl Industremakes een album was met remakes van oudere nummers, maar dan in een nieuw jasje.  Daarom kan je zeggen dat dit nog eens een echt album is…
Kris : Dit is de 4de release die ik met Stin Scatzor uitbreng maar het voelt aan alsof het het eerste echte album is, Misschien omdat mijn inbreng ook veel meer is tegenover Industrogression.

Een niet onbelangrijk verschil is dat jullie nu op het label van Dirk Ivens, Daft Records, zitten. Heeft Dirk jullie zelf benaderd?
Stefan : Eigenlijk wel, na een concert van Killing Joke in Hasselt zijn onze eerste gesprekken daarover gestart.  Voor ons was dat natuurlijk even  een wow-gevoel.  Uiteindelijk zijn we dan in een hoger  tempo gaan beginnen werken. (Lay-out en mastering moesten  nog  gebeuren, er moest nog een extra nummer gemaakt worden,…) Maar alles is dan toch tijdig afgeraakt.
Kris : Peter Mastbooms van Bodybeats heeft veel contact met Dirk en had al eens gepolst of we nog met nieuw werk bezig waren, dus ik wist al wel dat er interesse was. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat we met Stin Scatzor een plaat zouden uitbrengen op DAFT Records, langs de andere kant was Dirk nooit ver weg van zolang ik met muziek bezig ben.

Geen spijt dat je vorige, eveneens steengoede plaat, op Advoxya uitkwam?
Stefan : Neen, zeker niet.  Advoxya was indertijd geïnteresseerd om Industremakes uit te brengen, net zoals Dirk nu geïnteresseerd was om Industranquilizer uit te brengen. Het voordeel voor ons nu is dat we op een Belgisch label zitten en dat we Dirk regelmatig tegenkomen.  Maar ik had zeker wel eens in Hongarije willen gaan optreden om Industremakes te gaan promoten.  Wat spijtig genoeg niet gebeurd is…
Kris : Ik blijf me toch afvragen wat er gebeurd zou zijn moesten we Industremakes ergens anders uitgebracht zouden hebben.

Als Industranquilizer door één gevoel gekenmerkt wordt dan is het wel de frustratie en de agressie. Klopt dat?
Stefan : Ach, ik weet niet of je dat zo moet zien, maar dit genre mag wel wat agressiever klinken, dat is ook zo tijdens onze concerten, hoe luider, hoe beter…  Maar ik denk niet dat we gefrustreerd of agressief door het leven lopen. Laat ons zeggen dat het een uitlaatklep is.
Kris :  Ik denk dat wat we uitbrengen ook veel geïnspireerd wordt door wat we op het podium brengen, we proberen dezelfde energie en drive over te brengen op cd.

Het zijn woorden die ik maar weinig mag gebruiken, maar jullie zijn een uitzondering. Hoe ouder je bent des te beter jullie lijken te worden.

Stefan : Misschien omdat we ondertussen ook al bijna 18 jaar samenwerken ? De opnames gebeuren over het algemeen op dezelfde manier, en Kris weet al wel hoe alles (en vooral mijn stem) moet klinken.  En af en toe komt er eens een nieuw instrument, geluid of effect bij.
Kris : We hebben een aparte manier van samenwerken, maar ze werkt wel.  Nadat Stefan de nummers heeft afgeleverd en ingezongen, is er nog ruimte voor mij om alles verder uit te werken.

Stin Scatzor heeft altijd een aparte plaats in de EBM-scène genomen. Ik vind jullie zelfs meer industrial punk dan EBM. Wat vinden jullie ervan?
Stefan : Inderdaad, ik vind het nu ook niet echt EBM.  Ik vind het zelfs moeilijk om Stin Scatzor te vergelijken met andere groepen, natuurlijk zijn er wel de invloeden van de bands die we allebei graag horen, maar ik denk niet dat we iemand kopiëren.  We zijn te elektro voor metal en te metal voor elektro, laat mij het zo zeggen. Daarom noem ik het ook “industro” (industrial + elektro) !Kris : Ik denk niet dat Stin Scatzor ooit onder noemer EBM viel, ook vroeger niet. Ik heb ooit in een review gelezen dat tussen al de groepen die hardere gitaarwerk en elektronische muziek combineren we toch nog net altijd iets anders klinken, dat beschouw ik wel als een compliment. Een ander niet onbelangrijk aspect, al 28 jaar in de stiel en een tijdloos geluid.Stefan : Sommige nummers meer tijdlozer dan de andere.  Persoonlijk heb ik in elke Stin Scatzor-periode wel een paar favoriete nummers.  Zelfs uit de instrumentale periode !  Natuurlijk zijn de opnametechnieken nu een pak beter tegenover 28 jaar geleden. Kris : Sommige nummers blijven het gewoon goed doen tijdens optredens.

Volgen jullie de huidige EBM-scène nog? Mij lijkt het hoofdzakelijk herkauwen van vroeger.
Stefan : Niet echt.  Voor mij is echte EBM het geluid à la That Total Age van Nitzer Ebb.  Waarschijnlijk zijn er nu nog bands anno 2018 die zo klinken, maar ik zou niet weten wie.

Een nieuwe plaat, betekent dat ook nieuwe optredens?
Stefan : Ja, alleen is het niet gemakkelijk om tegenwoordig een concert te doen.  Je kan alleen hopen dat het huidige concert bij de mensen in de smaak valt, zodat je door dat ene concert via via meer optredens kunt krijgen.  Natuurlijk is het ook interessant als je dan nog een nieuwe cd kunt promoten.
Kris : We spelen op  02/03 in Barock in Brugge, maar er zullen zeker nog optredens volgen.

Seks, drugs of rock ’n roll?
Stefan : Alle 3, maar niet alle 3 tegelijkertijd !
Kris : Ik dacht dat rock’n’roll alles omvatte ?

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Stefan : Niet gemakkelijk.  Ik pas hiervoor.  In elk genre is er wel een album dat er uitspringt.  En er zijn zoveel genres tegenwoordig ! Een top 50 zou gemakkelijker zijn…
Kris : Dat is inderdaad geen gemakkelijke vraag, er zijn gewoon zoveel goede albums maar één van mijn favoriete albums blijft toch Broken van Nine Inch Nails, deze ep heeft me zelfs nog geïnspireerd voor sommige nummers op Industranquilizer.  Ergens hoop ik nog altijd dat ze nog eens terugkeren naar deze periode maar ik vrees ervoor.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Stefan : 8 uur ??? Nee, bedankt ! 8 seconden is al teveel om vast te zitten in een lift…

Kris : Misschien met een AKAI MPC of een laptop, een nieuw album zou er snel zijn.
Stefan : Dat is misschien een idee voor een volgend album ??

Het laatste woord is aan jullie…
Stefan : Ik hoop dat de mensen het nieuwe album massaal aanschaffen om dan te horen dat we inderdaad een beetje uniek klinken en dat ze dan ook niet goed weten met wie we te vergelijken zijn.
Kris : We lijken een beetje op Stin Scatzor! (lacht)
Stefan : Ook!

Copyright foto : The E-Blog 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More