Sperwer, neen niet de vogel, wel het Kortrijkse trio die met de ep JAGER ons hart wist te veroveren en waarvan we weten dat ze tot veel in staat zijn! Babbelen dus!
Hoe lang is Sperwer al bezig en wat beschouwen jullie zelf als de hoogtepunten van de band tot nu toe?
Sperwer is ondertussen zo’n twee jaar bezig. Voor ons is het hoogtepunt de release van onze laatste ep: JAGER.
Er is een schizofreen kantje aan de band. Engelse teksten in songs met Nederlandstalige titels. Leg dat nu maar eens uit!
Als je het zo stelt, vraag ik mij natuurlijk ook wel af hoe we daar geraakt zijn. Het is eigenlijk zo dat de allereerste nummers (lees: demotracks) van Sperwer zo onverstaanbaar waren, dat het eigenlijk gewoon een Nederlandstalige titel was met een walm aan klanken. Die walm klonk wat Nederlands, Scandinavisch, Engels, … Het leek niet zo vreemd om de titels in het Nederlands te hebben, aangezien er totaal geen tekst was. De Nederlandstalige titels zijn eerder werktitels, die behouden zijn tot op de EP. Nu komt er wel wat meer nadruk op de tekst te liggen. Het is niet onmogelijk dat de songs die we in de toekomst zullen uitbrengen een titel hebben die dichter bij de tekst zal liggen.
Maken jullie het hiermee zelf niet moeilijk? Ik bedoel, ik kan me inbeelden dat jullie zelf soms niet weten welke titel bij welke song hoort, of ben ik hierin verkeerd?
(Guillaume lacht) Dat valt bijzonder goed mee. We verstaan elkaar wel behoorlijk als we een titel zeggen. We steken ook redelijk wat tijd in het inrepeteren van nummers, dus dan dringen de titels wel goed door.
Jullie hebben een demo opgenomen. Zowat de ganse redactie was er laaiend enthousiast over, ik veronderstel dat je blij met de algemene respons hierop?
Waarvoor dank! Wij zijn inderdaad heel blij met de respons om de ep die we hebben uitgebracht. Op de ep staan ook 2 nummers die eigenlijk helemaal nieuw waren en die we live nog niet hadden gespeeld. Het was dus wel redelijk spannend om te weten wat de reactie van het publiek zou zijn.
Natuurlijk weten we dat bands evolueren, maar het geluid op jullie demo, is dat nu volgens jullie de Sperwer-sound?
De grote lijnen van ‘de Sperwer-sound’ liggen er wel, maar die zal natuurlijk ook wel evolueren. Het opname-, mix- en masterproces voor de ep heeft ook wel een hele tijd in beslag genomen. Na een tijdje ben je er zo lang mee bezig dat je eigenlijk niet meer écht nadenkt over ‘de sound’ die de ep heeft. Dus vandaag zijn er ook wel een paar dingen die we meer of minder willen doen ten opzichte van JAGER.
Jullie grijpen, dat vind ik toch, terug naar de jaren 90. Juist, of hebben jullie totaal andere invloeden?
Dat hebben we nog wel gehoord. De invloeden zijn eigenlijk heel divers. We hebben vooral leren spelen en muziek interpreteren binnen de muren van het conservatorium van Kortrijk. Sperwer is waarschijnlijk de vertaling van de ‘brave’ technieken die we daar geleerd hebben, gecombineerd met hedendaagse invloeden en de platenkasten van onze vaders.
Het ligt misschien aan mij, maar ik heb de indruk dat de jaren 90 in de muziek helemaal terug is. Een juiste perceptie?
Moeilijk te stellen. Er zijn ook wel redelijk wat eighties invloeden vandaag. Hoewel, vandaag zijn er ook heel wat electrosynthpopbands in de opmars. We houden toch ook wel van een gitaar en een akoestische drum daarbij.
Er zijn momenteel krankzinnig veel goede bands in België. Hoe denk je dat de bands zich het best profileren om op te vallen?
Als band lijkt het vandaag vooral heel belangrijk om zélf te weten hoe je wil klinken en welk verhaal je wil vertellen. Je moet kiezen wàt je wil brengen en daar volledig voor gaan. Er zijn inderdaad heel veel bands, heel veel goeie bands. Als een band vandaag zou zeggen: ‘Wij zijn een ROCK band.’, dan blijkt dat vooral de zoveelste speelse band die wat rammelt.
Wat me ook opvalt, en dat is ook het geval bij Sperwer, jullie geloven in de underground- en DIY-ethiek. Is dat de enige, de juiste manier?
Over wat juist of best is, valt natuurlijk te discussiëren. De reden waarom we dingen zo aanpakken, is omdat we zelf het meeste uit onze sound kunnen uitpuren als we veel dingen zelf in handen nemen. Veel ruimte om bands te laten ontwikkelen tot wat ze willen op grote schaal is er niet echt meer. Heel veel bands die iets nieuws willen doen of niet helemaal passen in het mainstreamplaatje zijn ook op zichzelf aangewezen om dat te doen.
Soms beweert men wel eens dat drie het heilig nummer is voor een band, geldt dit ook voor Sperwer? Wat is het mooiste wat je als band kan dromen?
We zijn er zelf ook wel van overtuigd dat drie een fantastisch getal is. We speelden eerder in bands met 4 of 5 man. Met 3 is er het voordeel dat alles heel rap kan gaan en als er dan al eens ambras is, wordt dat behoorlijk wat sneller uitgeklaard dan als de band groter is. Het mooiste wat je als band kan overkomen, is dat je volledig je eigen ding kan doen in je bubbel en dat dan blijkt dat alle zalen vol staan om dat te horen en dat mensen je plaatjes willen beluisteren en delen met hun vrienden.
Wat zijn de onmiddellijke plannen voor Sperwer?
De Sperwer-sound verfijnen. We trekken!
Wat kiezen jullie: seks, drugs of rock ’n roll?
Verdomme, lastig. We kunnen het wel verdelen en kijken wat het best gaat. Guillaume gaat voor seks, Wouter voor drugs en Oli voor rock ’n roll. We horen elkaar binnen 2 maanden!
Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Oli: Mijn favoriete plaats is Best Reason To Buy The Sun’van Benevento Russo Duo. Toen ik die plaat voor het eerst hoorde snapte ik er helemaal niets van. Het zijn eigenlijk twee jazz-muzikanten die in New York ooit eens samen gejamd hebben in een jazzclub. En dat leek wel goed te vlotten en dan hebben ze maar beslist om een duo te vormen. Die ritmes Joe Russo uit zijn drum krijgt zijn wel behoorlijk fenomenaal. Dit is waarschijnlijk de reden waarom die plaat een behoorlijke impact had bij de eerste keer dat ik hem hoorde.
Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Jean-Pierre Van Rossem. Dat zou denk ik wel behoorlijk interessant zijn.