Home Belgisch SOUND TRACK: NODEN

SOUND TRACK: NODEN

by Peter De Bruycker

Noden brengt instrumentale post-jazzrock die graag bijt en streelt, en liefst tegelijkertijd. Op 21/09 namen ze deel aan de selecties van Sound Track in CC De Mol in Lier. We legden hen onze vragen voor.

Waar komt de naam vandaan? Stel jullie maar eens voor.
Noden komt eigenlijk van het Engelse woord “a node”, een knooppunt. Maar dan het Nederlandse meervoud in plaats van het Engelse. Onze invloeden en achtergrond zijn namelijk heel breed en we proberen daar een soort “knooppunt” in te vinden.

Hoe kunnen we ons jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Na jazz gestudeerd te hebben aan het conservatorium, wou ik (Haroun) mijn gitaar gewoon nog eens in drop D stemmen en gewoon noise of postrock gaan scheuren. Op dat moment leerde ik Sam beter kennen die eerder een achtergrond heeft in pop, stoner, postrock,… Toen zijn we instrumentale muziek beginnen schrijven en hebben we Midas en Benjamin gevraagd op drums en sax. Grappig genoeg kent iedereen mekaar van een andere plaats en komen we nu samen om muziek te spelen!

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Dat zal waarschijnlijk voor elk van ons anders gelopen zijn, maar voor mij (Haroun) werd het vrij vlug na het beginnen met gitaar spelen duidelijk dat dit iets was waar ik mijn leven aan wou wijden.


 Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
België is een klein landje, geplet tussen allemaal andere landen. Ook hebben we niet echt een heel vergaande muzikale traditie. Dat zorgt er allemaal voor dat muzikanten overal in de wereld rond dingen gaan halen en dat hier terug komen samenplakken. Lekker eclectisch allemaal!

 Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe kan jullie muziek het best omschreven worden?
Voor deze muziek heb ik veel geluisterd naar o.a. Amenra, Tool, Magic Malik, Black Flower, Nik Bärtsch, Dans Dans, Steve Reich, Jakob Bro, Kaki King,… Ik denk dat onze muziek daar ook wel ergens middenin is beland.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, ook als jullie dat absoluut niet willen?
Zolang ze het vergelijken met iets dat ze goed vinden, kan ik er best wel mee leven.
(Hopelijk komen ze wel niet af met Kenny G of iets dergelijks…)

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Explosions in the Sky zou wel fijn zijn en laat die nu net binnenkort in Antwerpen spelen!
We hebben allebei een vrij andere benadering van instrumentale rock invullen, lijkt me leuk om op één avond dat contrast te hebben!

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Behalve de bezetting (2 gitaren, bariton sax en drums) maken we qua sound ook andere keuzes dan de meeste andere instrumentale bands denk ik. We proberen de jazz er in te houden door het open te laten met veel improvisatie, maar proberen toch in een rockdomein te blijven qua sound.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Vooral nog veel meer spelen en aan de muziek blijven sleutelen tot we rijp zijn voor een plaat.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
22, a million van Bon Iver ben ik alvast nog steeds niet beu geraakt!

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Aangezien we allemaal  een vrij andere achtergrond hebben, had dit een lijstje met 4 interessante platen geweest kunnen zijn…  Helaas ben ik (Haroun)  te laat begonnen met dit te beantwoorden dus zal ik gewoon een van mijn favoriete platen opsommen, nl. Trout Mask Replica van Captain Beefheart! Hoe vreemd deze plaat ook klinkt, het werkt toch. Na het horen van deze plaat had ik het gevoel dat je alles kon doen met muziek, zolang je het maar met genoeg gusto doet

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Er zijn zoveel ongelooflijk mooie dingen aan muziek. Waar ik nu vooral aan denk is hoe zalig het is om uit het niets wat klanken achter elkaar te plaatsen die om een of andere reden ontzettend veel voor je betekenen, waarna je dit samen kan gaan uitwerken met vrienden. Alsof dat dan nog niet genoeg is, kan je het gaan spelen voor mensen en kan je die zelfs raken met iets dat begon als een klein ideetje in je slaapkamer. Ook het vluchtige aan (live) muziek vind ik fantastisch. In die paar minuten dat een nummer soms maar duurt, kan je door zo veel gaan en dat moment kan je erna niet nog eens zo meemaken. Het minst mooie aan muziek vind ik het wereldje waarin het zich begeeft. Je bent zo lang bezig met je hart uit te storten en met het worstelen met allerlei ideeën, waarna je het vaak moet gaan verkopen als een product.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Met zo’n gezellige bandleden als ik heb in Noden, zou 8 uur voorbij vliegen!


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More