Home Belgisch SOUND TRACK : MESKEREM MEES

SOUND TRACK : MESKEREM MEES

by Didier Becu

Dranouter festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck windt er geen doekjes om, Meskerem is zijn tip voor Sound Track. Het muzikale alter ego van Meskerem Mees verenigd met het cellotalent van Febe Lazou. En tja, en als men je al eens met Nina Simone vergelijkt dan willen we alles weten… Meskerem speelt op 27 september in De Casino.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!
Mijn naam is Meskerem Mees. Meskerem is een Ethiopische naam die verschillende betekenissen heeft waaronder ’nieuw begin’ en september. In Ethiopië viert men Nieuwjaar niet in januari, maar in september, vandaar de dubbele betekenis. In een Vlaamse context is dat niet echt een voor de hand liggende naam. Mijn vrienden zijn er doorheen de jaren dan ook zeer creatief mee omgegaan met bijnamen als Messi, Mercedes, Mesk, Mees(je), Mes, en zelfs nieuwjaarsvogel als resultaat. 

Hoe moeten we jouw muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Mijn muzikale geschiedenis begon zoals de muzikale geschiedenis van zovele anderen op de kunstacademie. Ik behaalde er een Hogere Graad diploma voor klassieke gitaar en leerde er op een aangename manier de schoonheid alsook de theoretische kant van muziek kennen. Daarnaast bracht ik de laatste drie jaren van mijn middelbaar door op een KSO-school waar ik in 2017 afstudeerde, opnieuw in de richting klassiek. Het was op die school, het Muda Atheneum voor Podiumkunsten te Evergem, dat ik Febe Lazou leerde kennen. Ze volgde er piano als hoofdinstrument en cello als neveninstrument. Febe studeert momenteel klassieke piano aan het conservatorium in Gent en vind een uitlaat voor haar cello-talent in mijn muziek.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jouw passie is?
Ik denk dat ik mijn liefde voor muziek heb meegekregen van mijn vader. Hij bewonderde veel oude folkhelden zoals Woody Guthrie, Bob Dylan, Lead Belly, Thelonious Monk, Robert Johnson … maar ook rock- en poplegendes als de Ramones, The Beatles, The Doors en nog zovele anderen. Mijn ouders zijn ook altijd zeer enthousiast geweest over mijn muziek. Dan hebben we het zowel over wat ik deed op de kunstacademie als in mijn vrije tijd. Verder weet ik niet goed hoe ik deze ‘passie’ zou moeten omschrijven. Als je het mij vraagt spreekt muziek meestal voor zichzelf.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Het Belgische publiek is in de loop van de geschiedenis altijd zeer open en toegankelijk geweest, wat artiesten aanmoedigt en de ruimte geeft om te experimenteren. De Belgen waren bijvoorbeeld bij de eerste die de jazz-cats van over zee de kans boden hun geklingel en geklangel op een podium te brengen. Ik geef eerlijk toe dat ik niet meteen een idee heb van hoe onze huidige muziekscène eruit ziet, maar als Stromae op de radio speelt dan zing ik wel mee. Ook heb ik veel respect voor de nieuwe talenten zoals Tamino, Roméo Elvis en Angèle.

Met welke band of artiest word jij wel eens vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wil?
Ik ben een fan van zeer uiteenlopende genres. Mijn Spotify-afspeellijst is een ware roulette. Het ene moment moet ik huilen bij het horen van Glen Gould die op meesterlijke wijze Bach terug tot leven weet te wekken en nog voor mijn tranen zijn gedroogd roept Ice Cube “F*ck tha police coming straight from the underground!” of ben ik aan het meekwijlen met Rammstein in een zelfverzonnen taaltje dat niet eens in de verste verte op Duits lijkt. Ik ben ook echt een indie-nerd. Niks beter dan een nog onbekende artiest te ontdekken en er een paar dagen later mee uit te pakken bij je vrienden. Inspiratie haal ik werkelijk van overal, van andere artiesten, maar ook gewoon uit het dagelijkse leven.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Vorige vrijdag hadden we de eer om samen te spelen met Ronny Mosuse. Het concert vond plaats in een kleine maar gezellige tent. Het was praktisch de hele tijd aan het regenen en het was er steenkoud, maar toen Ronny me achteraf kwam vertellen dat ik hem aan Nina Simone deed denken maakte met dat allemaal niet meer uit. Een mooier compliment heb ik nog nooit gekregen geloof ik. Van niemand niet, zelfs niet van mijn ouders.

Wat maakt jou anders dan anderen?
De combinatie cello-gitaar is er eentje die wel vaker voorkomt in wereldmuziek. Dan denk ik meteen aan mijn goede vrienden Myrddin en Imre de Cauter, het virtuoze flamenco-vaderdochter-duo uit Gent. In het singer-songwriter genre of in het genre van de popmuziek in het algemeen is het een eerder ongeziene combinatie. De kracht van de muziek die Febe en ik brengen komt naar mijn mening ook voort uit haar eenvoud, maar daar laat ik de luisteraar eigenlijk liever zelf over speculeren en oordelen.

Wat wordt de volgende (grote) stap?
Sound Track is zowat de allergrootste stap die er momenteel op de agenda staat. Ik probeer er niet te hard over na te denken maar hetgeen deze wedstrijd te bieden heeft is echt PRECIES wat we nodig hebben. De band is voltallig, we hebben genoeg nummers en al een klein beetje podiumervaring. Met een extra duwtje in de rug en de juiste begeleiding zouden we volgens mij echt mooie dingen kunnen doen.

Welk album kan je ‘on repeat’ beluisteren?
Omdat ik meestal geen fan ben van een bepaald album van een artiest zal ik hier gewoon een aantal artiesten opnoemen die vaak terugkeren in mijn bibliotheek; Jamie T, Johnny Flynn and the Sussex Witt, Julian Lage, Jeffrey Lewis, De Nieuwe Snaar, Django Reinhardt, Randy Newman, J Dilla, Mammal Hands, John Coltrane, Jimi Hendrix, Monster Rally en Mura Masa.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek vind ik dat het de kracht geeft om mensen samen te brengen en dat op een globale schaal. Iets minder mooi aan muziek kan ik niet direct bedenken…

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Ik denk dat ik ook voor Febe spreek als ik zeg dat we het niet erg zouden vinden om gewoon 8 uur alleen in een lift te zitten. Gewoon lekker gezellig met ons twee en onze instrumenten erbij. We zouden er waarschijnlijk uit komen met een nieuw album. Ik heb er zelfs al een titel voor bedacht, “Up And Down And Up Again”.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More