Home Belgisch SOUND TRACK: JIBRAN CHADOULI

SOUND TRACK: JIBRAN CHADOULI

by Liesbet Willems

Zichzelf aan het ontwikkelen en aan het ontplooien door zijn eigen muziek te schrijven en te produceren, dat is wat Jibran Chadouli de laatste jaren deed. Zijn lo-fi beats met ritmes en sounds van overal zijn goedgekeurd door Compact Disk Dummies en kun je gaan beluisteren tijdens de selectierondes van Sound Track op 27 september in Kavka te Antwerpen. Wil je al iets meer weten over Jibran, lees dan hier een interview met hem.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!
Als halfbloedje met gemixte origines is mijn naam niet vaak voorkomend en vind ik het origineel goed zoals het is. Genaamd naar de Libanese dichter en poëet Gibran Khalil. Na lang piekeren over wat ik als artiestennaam zou gebruiken of als wie ik me zou voordoen, heb ik beslist dat ik niemand anders hoef te zijn. Ik ben wie ik ben en dat is meer dan voldoende. Met deze realisatie van mijn naam kwam een deel zelf-appreciatie voor wie ik ben als artiest en persoon. Ik hou de dingen graag zo sober en zo realistisch mogelijk dus was er aan de andere zijde ook geen nood om me te portretteren als iemand anders.

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Van kinds af aan was ik altijd al gefascineerd door muziek. Toen ik naar de lagere school ging had ik meer interesse om mijn rugzak te voorzien van een mp3-spelertje en mijn oude Sennheiser-headphones, wat meerdere keren resulteerde in ik die achter de banken zat zonder boeken en enkel met m’n muziek. Ik verdiepte mezelf in albums, spendeerde geld aan cd’s van Daft Punk en Massive Attack,… Mijn vader was een muzikant en bassist. Zijn nalatenschap creëerde een creatieve “muziek-geek’. Ik startte later met zelf muziek te spelen wat begon met drummen en eindigde met mijn zang te begeleiden met gitaar.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Ik speelde vaak als straatmuzikant, iets waar ik enorm hard van genoot. Sommige interacties met mensen die oprecht van de muziek genoten, deden mij enorm veel plezier. Dit heb ik een lange tijd volgehouden en zo ben ik overgeschakeld naar het schrijven van eigen nummers als singer-songwriter. Zonder producing skills kwam ik naar mijn zin niet ver genoeg dus nam ik contact op met Sergé (Mae Hills). We zijn nu uitgegroeid tot goede vrienden en hij heeft me altijd ondersteund en aangemoedigd om zelf te leren producen. Sinds kort kan ik op zelfstandige basis mijn inspiratie en emoties omvormen tot volwaardige nummers. Deze groei geeft me de complete bevestiging dat muziek niet enkel mijn passie is, maar ook mijn doel is in dit leven!

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Ik bekijk België als transit land, een doorgang voor velen. Dit beschouw ik met muziek hetzelfde. Zo komen we hier in contact met zoveel verschillende invloeden van over de hele wereld. Het mooie hieraan is dat de Belgische scene toch z’n identiteit behoud. Een niet Belgisch genre met een compleet eigen interpretatie. Wat België betreft qua muziekscene is de stem van ons nieuw en jong talent nog ongehoord maar er zijn zovelen dat in mijn ogen klaar staat om de wereld in te trekken en te veroveren.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Ik haal voornamelijk mijn inspiratie uit mijn dagelijkse leven en mijn nummers zijn gebaseerd op een bepaald gevoel of ervaring dat ik op dat moment beleefde of toen meemaakte. Mijn muziek is hoe ik het graag wil, mijn emoties omgevormd naar geluid. Soms vind ik het moeilijk om de muziek die ik maak te omschrijven maar vaak stuit het op lo-fi Dream/bedroompop. Lo-fi beats met ritmes en sounds van overal!

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Ik heb spijtig genoeg nog geen muziek uitgebracht maar ik ben wel benieuwd waarmee ik vergeleken zou worden!

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?Als ik even in iemands schaduw zou mogen staan, dan zou het zonder twijfel bij Rex Orange County zijn. Mijn alltime persoonlijke favoriet!

Wat maakt jou anders dan andere bands?
Ik denk dat dit zou kunnen zijn door mijn creatieve integriteit die ik graag centraal houd. Ik probeer mezelf ook een beetje naar het onbekende te wenden, zoals muziekgenres die iets minder populair zijn, maar toch hun unieke charmes hebben. Daar haal ik mijn inspiratie uit en neigt mijn muziek naar het onbekende. Compleet origineel is niemand maar ik breng wel graag een andere sound naar voren.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?
Ik heb als artiest tot nu toe enkel mee gespeeld op anderen hun albums maar de volgende stap wordt het releasen van mijn eigen singles voor het komende half jaar.  So stay tuned!

Welk album kan jij ‘on repeat’ beluisteren?
Zonder twijfel Puma Blue’s Blood Loss! Een ongehoord meesterwerk!

En wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?
Het is moeilijk om één album te kiezen want er is te veel dat in mij opkomt maar ik denk dat ik zou kiezen voor Frank Ocean’s Moon River. Een mooie mix tussen het oude en het nieuwe. Heel melancholisch en atmosferisch. Hoe Frank Ocean het brengt wordt het omgevormd in een beeld dat volledig te vatten valt zonder effectief beelden te gebruiken!

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Wat het negatieve betreft,  denk ik dat muziek tegenwoordig meer een business is geworden en mensen maar tegen een ongeziene snelheid nummers moeten voorzien. Nummers met een lek aan emotionele en originele integriteit of karakter. Op deze manier wordt muziek iets compleet onpersoonlijk. Iets wat ik aan de tegenzijde wel heb ervaren als straatmuzikant is dat muziek zeker een kracht heeft om mensen iets te laten voelen, denken of ze simpelweg bij elkaar te brengen. Het creëren van een vatbaar gevoel wat iets losmaakt bij iemand. Dit vind ik ronduit het mooiste wat muziek tot stand kan brengen.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Ik denk dat ik zou kiezen voor Rex Orange County. Er zijn gewoonweg zoveel vragen die ik hem graag zou willen stellen over zijn muziek en over Alex zelf natuurlijk! Hij heeft een mega creatieve geest dus dat zou me zeker interessant lijken!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More