Home Belgisch SHHT

SHHT

by Luminous Dash

Een band van de toekomst? Nou reken daar alvast maar Shht bij. Ergens op de zolder van het Gentse café Krawietelke hadden wij een toffe babbel met deze vrolijke bende.

© William Massy

Het eerste wat ik van jullie vond op het internet was dat jullie de Evil Superstars zonder humor worden genoemd.
Ah, dat is de Humo.

Inderdaad. Nonsens als je het mij vraagt, want ik hoor net wel veel humor. Is Shht een band die zichzelf serieus neemt of niet?
We nemen onszelf serieus in de zin dat we ambitieus zijn. Het is niet dat we er gewoon maar mee lachen of zo. De muziek staat wel centraal, maar ook de teksten spelen een grote rol. De humor zit er misschien wel in, maar het is nooit een hoofddoel geweest. Shht is dus geen cabaretgroep of zo.

© William Massy

Maar jullie gebruiken wel bijvoorbeeld de visuals uit Tik Tak.
Die Tik Tak-beelden hadden we zelf niet gekozen hoor, dat was de organisatie die dit best leuk vond. Het was niet gepland. Je ziet het inderdaad wel op het internet verschijnen, maar dat is maar één keer gebeurd. Op andere optredens zit er bijvoorbeeld iets in van Kayne West. Eigenlijk kiezen we alles op het moment zelf. Maar nog eens, er is de humor en de zelfrelativering, maar de muziek staat absoluut op de eerste plaats. Shht moet vooral een band zijn.

© William Massy

Jullie deden mee aan de Rock Rally. Hoe belangrijk vind je zo’n wedstrijden?
Toch tamelijk belangrijk. Als je kijkt in het Belgische muzieklandschap, dan zie je dat de grote bands toch altijd één of andere link met de Rock Rally hebben. Toen de inschrijvingen liepen, was Shht nog maar net ontstaan en we hebben onze inschrijving ingediend. De Nieuwe Lichting deden we dan weer niet. Dat is een radiowedstrijd en ik vind niet dat we daar echt thuis horen. Misschien waren we nog net niet rijp genoeg voor de Rock Rally, toch blijft het een springplank. Het was nog maar ons tweede optreden. Maar kom, het was al goed dat ze ons al geselecteerd hadden.  Om daarna afgebroken te worden!!! (de bandleden schieten in de lach)

Wie zijn jullie invloeden? Ik kan op niets komen behalve Hypochristmutreefuzz, maar dat komt wellicht door het gebruik van die stemvervormers. Ik kan zelfs geen stijl op jullie muziek plakken.
Het is wel leuk dat je dat zegt. Zelf vinden we niet dat onze muziek op die van Hypochristmutreefuzz lijkt, maar andere mensen vinden dat blijkbaar wel. We hebben zelf al naar termen gezocht, space pop was er eentje van. Het belangrijkste is dat we altijd vetrekken vanuit een harmonische inhoud. Ik hoop bijvoorbeeld dat je onze nummers op een piano kan spelen en dat die dan ook overeind zouden blijven. Dan zou je onze invloeden wel beter horen, bijvoorbeeld Kayne West. Zonder arrogant te willen zijn, kijken we natuurlijk op naar The Beatles.
De hardere vibes zijn geïnspireerd op wat Pawlowski doet, het is onze droom om support act voor hem te mogen zijn. We vinden zelf dat onze muziek eerder neigt naar Gruppo Di Pawlowski dan met Evil Superstars waarmee we altijd vergeleken worden. Er is nu al een andere link. Jesus Factory Records is een Brits distributielabel dat heel wat Belgische groepen uitbrengt zoals Evil Superstars of Cocaine Piss, en wij zitten daar ook op! Er zijn er al heel wat verkocht, naar het schijnt hebben we zelfs een superfan in Australië!

© William Massy

Jullie stonden ook al een paar keer in Nederland, zelfs op Eurosonic. Is daar een speciale reden voor?
Toch wel, onze booker is een leeftijdsgenoot. Hij is 23 en vindt dat we zo snel mogelijk moeten inzetten op het buitenland. In Nederland heerst er een goede scène, en men is daar zowel enthousiast als gastvrij. Het is grappig om te zien hoe Belgische muziek echt leeft in Nederland. En je hebt het voordeel dat je voor een ander publiek speelt. Niet alleen wij doen dat, ook bijvoorbeeld The Guru Guru zie je daar steeds. En laat ons eerlijk zijn, het is gewoon fun om steeds maar onderweg te zijn.

© William Massy

Jullie hebben een eerste single uit in eigen beheer. Was dat omdat jullie niet wilden wachten tot wanneer een platenfirma je oppikt?
We zijn een beginnende band, en we vinden van onszelf dat we daar nog niet klaar voor waren. Ik bedoel, een major had ons nu nog niet opgepikt. Je moet groeien, dit is het eerste wat we aan de buitenwereld kunnen aanbieden en we wilden dat ook zo goedkoop mogelijk doen. Hoe minder stappen er zijn tussen ons en de koper, hoe fijner dat voor ons is!

Een echte DIY-attitude dus! Aan welke band zou je je willen spiegelen als ik het over hun parcours heb.
Soulwax. Die kunnen gewoon artistiek hun eigen ding doen zonder dat ze aan iets gebonden zijn. Ook bij Kanye West valt dit op. Eric André is daar ook zo’n voorbeeld van. Hij maakt wel niet echt muziek, maar we zijn allemaal fans van hem. Die studeerde eerst contrabas in Berkeley, dus eigenlijk is hij ook muzikant. Ik hou van mensen die thuis zitten en gewoon thuis lekker hun eigen ding kunnen doen.

U2 dus…
(lacht) Neen, want je moet ook nog op straat kunnen rondlopen!

© William Massy

Dit gaan ze jullie veel vragen vrees ik, waarom Shht?
Omdat het kort en internationaal klinkt! Het is wel grappig om te horen dat men het in ieder land anders uitspreekt! Ik ga niet zeggen dat het ironisch is, want dat is het niet, maar toch wel zelfrelativering. We waren het allemaal het er over eens dat het een goede naam is. We hadden wel niet verwacht dat een heleboel mensen niet weten hoe ze hem moeten uitspreken. Op onze website is er bij het tetrisspelletje een stem die zegt hoe je onze naam dient uit te spreken. Het is een naam zonder klinkers, zeg maar onze manier om te zeggen dat we niet in de kudde willen lopen. Een band met een kronkel, zeg maar een hoek af.

Wat willen jullie met de band bereiken?
Ons vooral amuseren. Wat niet betekent dat we niet ambitieus zijn! Maar en dat is ontzettend belangrijk, we willen de creatieve vrijheid.

Amuseer jullie maar, net zoals wij op Shht doen!

DIDIER BECU

SHHT Vi.be

Facebook

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More