Home Belgisch SAFRAN

SAFRAN

by Nel Mertens

Een band die beschreven wordt als zonnige satijnen schnitzels… daar willen we het fijne van weten. Ontdek hier meer over de muzikanten van Safran…

(c) Safran

Vanwaar komt jullie bandnaam? Wat betekent die voor jullie?
Vanaf het begin wilden we een warm en zomers gevoel vertalen naar onze liveset en verwerken in onze nummers. Ik denk dat Anly op een dag het kruid “saffraan” tegenkwam in een kookboek, wat wel paste bij die esthetiek. Daarna hebben we dan warme lampjes (die van kleur veranderen!) op het podium gezet en zijn we warme r&b akkoordjes beginnen spelen.

Hoe is de band ontstaan? Waar leerden jullie mekaar kennen?
Simon, onze bassist, was weer zat tijdens een nachtje uit met een groepje vrienden, waar Anly ook deel van uitmaakte. In een opwelling begon hij tegen haar te lullen over het starten van “een jazzband”. Kort daarna schreven ze samen een aantal popnummers, waarna ze Seppe, Vincent en Jan vroegen om eens samen te komen. Die drie kenden elkaar al langer als vrienden.

Hoe ontstaat een nieuw Safran-nummer?
Vaak proberen Anly en Simon een interessante akkoordenprogressie of loop ineen te boksen, waar ze dan een spicy zanglijn bij zoeken. Daarna maken we een demo en proberen we die samen uit in het repetitiekot. Het verschil tussen de demo en het afgewerkte nummer is vaak heel groot, aangezien iedereen een heel sterke en eigenzinnige inbreng heeft. Simon brengt veel tekstuele ideeën aan, Seppe is een ritmische maniak die graag afspraken maakt voor elke 16de noot apart, Anly is heel snel in het vinden van zangharmonieën en catchphrases, Jan heeft een sterke neus als producer en kan afstand nemen van onze nummers om moeilijke knopen door te hakken, terwijl Vincenzo voor de spicy gitaarlicks zorgt voor de geeks.

Jullie werden eerder beschreven als ‘zonnige satijnen schnitzels’ (vanwaar komt die omschrijving toch?), maar hoe omschrijven jullie je muziek zelf het liefst?
In november 2019 speelden we een show in de Gentse cocktailbar De Roes, wat een zeer leuk optreden was. De organisator van het event had ons op de Facebookpagina omschreven als “zonnige satijnen schnitzels”. Een aparte manier om onze stijl te omschrijven, maar zon is leuk, satijn is zacht en schnitzels zijn lekker, so we went with it. Zelf omschrijven we onze muziek het liefst als ingewikkelde popmuziek. Warme akkoorden met chille grooves.

Waar zouden jullie de band graag zien staan binnen enkele jaren?
Gezellige festivalletjes mogen ons altijd boeken! (safranbelgium@gmail.com) We zien ons graag in de zomer op een festivaldag met een chill publiek, twee derde aan het dansen, en één derde in hangmatten tussen planten, met pintjes.

Wat is jullie eerste muzikale herinnering?
Anly: Geluiden maken met random instrumenten in de muziekschool met andere peuters.
Vincenzo: Björks It’s Oh So Quiet, en de angst die ik voelde bij het fluisterstuk.
Jan: Springen op de keukentafel met Samson & Gert door de boxen.
Seppe: Via de tuin van mijn nonkel met mijn zus gratis binnen gesneakt op een optreden van Raymond van het Groenewoud in een park in Kontich.
Simon: Samen met mijn moeder Angels van Robbie Williams meezingen in de auto.

Wat is jullie muzikale natte droom?
Een album opnemen in een huis in Zuid-Frankrijk met alle tijd van de wereld. Met een zwembad. En schnitzels.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More