Home Belgisch ROMANIE

ROMANIE

by Didier Becu

Voluit heet ze Romanie Assez, maar voor haar muzikaal paspoort houdt de West-Vlaamse het simpelweg op Romanie. Onlangs bracht Romanie haar eerste ep uit. Een collectie luisterliedjes die je bij de kraag grijpen en je dwingen om te luisteren. Net zoals een echte meesteres dat kan. Een muzikante waar we zonder blozen (waarom zouden we?) van durven te beweren dat we er nog veel zullen van horen. Eerst onze tien vraagjes maar!

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder muziek?
Muziek is voor mij echt een uitlaatklep. Zelf muziek maken of naar muziek luisteren kan mij van mood doen veranderen, mij raken of gewoon herinneringen terug doen brengen. Ik ervaar het vaak dat als ik naar een nummer luister, dat ik dan bepaalde herinneringen terug bovenhaal. Ik hoop dat mijn muziek dat ooit voor iemand kan betekenen.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
De allereerste single was volgens mij één van Avril Lavigne, en dat met mijn eerste zakgeld gekocht. Ja, ik ben ook guilty!. Mijn eerste echte lp was Tango In The Night van Fleetwood Mac. Ik was nog zeer jong en kwam die tegen op de rommelmarkt en ik weet nog dat ik hem gekocht had voor de mooie cover. Vanaf de eerste luisterbeurt was ik verkocht!

Welke artiest of band heeft jou op het podium het meest geïmponeerd?
Ik word de laatste tijd vaak omver geblazen bij optredens, want telkens als ik naar huis ga, zeg ik tegen mijn lief: “Dit was nu toch echt een van de beste optredens die we ooit gezien hebben?”. Bon Iver, Lucy Rose en María José Llergo waren een paar van zulke concerten die me écht geraakt hebben.

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Michael Jackson. I know, maar wie heeft nog nooit Thriller-moves staan doen om te kijken of het iets was? Als de kniezwengel van Kate Ryan niet meetelt natuurlijk!

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Abbey Road van The Beatles. Ik denk ik geen enkele andere platenhoes ken waar al zoveel conspiracy over geweest is als deze, én die is dit jaar 50 jaar oud.

Volgens Romanie is dit de meest iconische platenhoes…

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Landfill van Daughter.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Ik zou geen overgewaardeerde platen kunnen opnoemen denk ik. As iets gewaardeerd wordt, dan zal die plaat altijd wel om de één of andere reden voor iemand belangrijk zijn. Verder probeer ik altijd zo veel mogelijk naar kleinere artiesten op zoek te gaan, dus voor ondergewaardeerde platen kan ik je wel nog een lijstje bezorgen!

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met optredens, maar ik kan mijn concert op Sofar Sounds nu wel al een mijlpaal noemen, denk ik. Ik stond samen geprogrammeerd met de twee toppers Innerwoud en Yves Pacquet en dat was echt een magisch moment in mijn muzikale carrière.

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Stressen, stressen en nog meer stressen. Ik ben echt niet te genieten dan. Eenmaal bezig valt de stress altijd weg, maar voor een optreden moet je zeker niet bij mij zijn voor gezelschap (haha).

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Wanneer ik bindteksten probeer te verzinnen tijdens een optreden en denk dat ik iets grappigs gezegd heb en dat dan totaal niet zo is.

Concertdata:
21/08 Gent, Café De Loge
28/08 Veurne, Open Kiosk
31/08 Pottes, Fête Musicale

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More