Home Belgisch MIND RAYS

MIND RAYS

by Wouter De Sutter

Volgende week zaterdag in de Handelsbeurs, alive & well: het geweldige Mind Rays en het al even geweldige Kapitan Korsakov dat een nieuw album voor te stellen heeft. Mind Rays verzorgt de support, maar het ziet er niet naar uit dat de vierkoppige band het vooraf-kneusje van de avond wordt. Met dank aan een steeds groter wordende following die de snoeiharde fusie van garagerock en punk wel kan pruimen. Met dank ook aan een uitstekende live reputatie. Hoog tijd voor een kort, maar goed gesprek over things to come met Christophe Adriaensens, een man met een duobaan want zowel gitarist bij Mind Rays als bassist bij The Tubs.

Volgend weekend staat de show met Kapitan Korsakov in de Handelsbeurs op het programma. Er is nogal wat belangstelling. Zorgt dat voor stress of is dat niet echt aan jou of de rest van de band besteedt?
Neen, geen stress. Eerder kriebels. Stress is er eigenlijk nooit geweest. Wij spelen heel graag shows en genieten er telkens van. Zaterdag gaat het ook om een thuismatch, er zullen dus heel wat vrienden aanwezig zijn. Plus het gaat door in de knapste en properste zaal van Gent. Dat is eens iets anders… Dat het met Kapitan Korsakov is maakt het alleen maar specialer. Wij zijn allemaal grote fans.

Waaraan mogen we ons verwachten? Nieuwe nummers? Special guests? Danseressen?
We gaan zaterdag gewoon ons ding doen. Er komt volgend jaar een plaat uit. De set zal voornamelijk met nummers van die plaat zijn.

De Mind Rays debuutplaat komt er dus aan, goed nieuws. Wat vind je van de nieuwe Kapitan Korsakov? Wij zijn eerlijk gezegd nogal fan.
Ik ben enthousiast na de enkele luisterbeurten. Het begint met een klepper en daarna gaat het alle richtingen uit. Dat is cool, het moet niet te voorspelbaar worden. Ik volg ze al langer en ik vind het inspirerend dat zij gewoon hun eigen ding blijven doen. Ik ben zeer benieuwd naar de live versies van de nummers, vaak kan ik de nummers daarna nog meer appreciëren.

Waar zijn jullie met Mind Rays in het voorbije jaar mee bezig geweest?
Met heel veel dingen. Veel gespeeld, veel hoogtepunten ook. Om er maar enkele te noemen: de Gnar Tapes label night in Gent met White Fang en The Future Dead. De Gentse Feesten in Kinky Star, misschien wel het zotste tot nu toe, bijzonder veel shows in Nederland…
Onze buddies van Gnar Tapes hebben een cassette uitgebracht met een soort compilatie van nummers die her en der zijn verschenen (Oddie Records’ Sketchy Kids, Bouncy Sounds, split 7” met Teen Creeps…). Met die laatste band is er ook een split (Sketchy Kids) zine gemaakt, gerealiseerd door de broers Le Duc. En deze zomer hebben we onze debuutplaat opgenomen. Volkomen DIY, helemaal zelf in ons repetitiekot op twee dagen vastgelegd. De nummers klinken helemaal zoals we het wilden. Binnenkort zeggen we wat meer daarover.

Binnenkort dus, nog andere plannen voor 2017?
Wat de plaat betreft volgt er spoedig meer nieuws over label en timing. We zijn in alle geval enorm enthousiast en kunnen eigenlijk niet wachten om de plaat te laten horen aan iedereen. Releaseshows en festivals staan zeker op de agenda. We spelen nu al bijna drie jaar bijzonder veel tijdens het jaar, tijdens het schooljaar zeg maar, maar de zomers zijn meestal erg kalm, abnormaal kalm zelfs.

Je bent ook actief bij The Tubs. Uit eigen ervaring weten we dat de andere Tubbers niet van de kwaadste zijn, maar lopen die bezigheden elkaar soms niet voor de voeten?
Dat valt nog goed mee. Met dank aan een strakke planning. Er zijn wel al shows geweest die ik heb moeten weigeren omdat ik al een andere show had op net hetzelfde moment, maar dat komt gelukkig weinig voor. Anderzijds zijn er ook al avonden geweest waarop ik met twee bands heb gespeeld. Bij deze even vermelden, voor de concert- en festivalorganisatoren onder u; er is zoiets als een package deal voor The Tubs en Mind Rays.

Legale koppelverkoop! Omdat we ook maar mensen zijn; afsluitend wat ‘human intrest’ of de rock ‘n’ roll-vraag; nog iets waanzinnig/te-gek-voor-woorden meegemaakt met Mind Rays in de voorbije periode?
Het gekste is dat we nu de kans krijgen om met helden en iconen te spelen. Zo eentje is David Thomas (Pere Ubu, nvda). We speelden onlangs een show met zijn herrezen band Rocket From The Tombs in 4AD te Diksmuide. Speciale man, er hangt wel een bepaald sfeertje rond. Hij was nogal gesteld op zijn gewoontes, zeker tijdens het eten, en kan nogal mopperig overkomen, maar wat me het meeste bij bleef is dat hij een soort goedkeurende knik gaf na onze show. Dat vond ik wel cool. Dat Herr Seele toen aan mijn voeten op het podium zat te headbangen was eerder bijkomstig.

OK, er zijn er die het met veel minder moeten doen…
Er zijn heel wat anekdotes die vooral wij grappig vinden, maar er is één bijzondere van een show in Asten (Nederland). Het podium was daar naar Nederlandse standaarden normaal. Voor ons dan weer niet want bijna twee meter hoog. Tijdens het derde laatste nummer werd Sis (zanger/frontman van de Mind Rays nvda) door het publiek in de lucht gehouden, maar valt even later en komt erg slecht neer. Even – toch twee minuten al leek het veel langer – was hij bewusteloos. Voor mij was de show gedaan, maar toen Sis weer bij bewustzijn kwam was het eerste dat hij zei: “we moeten nog 2 nummers spelen”. Dat hebben we dan toch maar gedaan, dik tegen mijn goesting.

En zo werd het toch nog een leuke avond! Bedankt voor het interview en alle succes toegewenst.

WOUTER DE SUTTER

Mind Rays

Facebookevenment met Kapitan Korsakov

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More