Home Belgisch MANTIS

MANTIS

by Didier Becu

Mantis brengt na twee succesvolle ep’s in maart ‘18 hun eerste studioalbum uit. Ze trokken voor de opnames een week ‘op vakantie’ naar de Oostkantons. De Gam Studio in Waimes lijkt van buitenaf op een vakantiehuisje maar herbergt sinds 1979 één van de betere studio’s van Europa. Deze studio stamt samen met de La Chapelle Studio af van de legendarische Katy Studio in Ohaine. Daar nam onder meer Marvin Gaye begin jaren tachtig Midnight Love op. Luminous Dash mocht een kijkje gaan nemen en sprak met bassist Filip Tyskens en gitarist Thomas Francot.

Waar komt de naam Mantis vandaan?
Mantis was een naam die voor ons meteen goed klonk. Kort en krachtig, verder zit er niet echt een betekenis achter.

Hoe is Mantis ontstaan?
Wij kenden elkaar al langer maar zaten allemaal in een andere groep. Onze drummer Ruben Vandael zat zelfs nog maar net in een andere groep toen hij met ons een keer kwam meespelen. Tijdens die repetitie in oktober 2014 werden er meteen twee nummers geschreven. Na een maand lag ons eerste optreden al vast en werden er vier nummers bijgeschreven zodat het optreden kon doorgaan. Iedereen is dan gestopt met de andere groepen en met ons drie speelden we veel optredens en namen twee ep’s op.

Ondertussen zijn jullie toch met vier?
Ja, na de opnames van onze tweede ep is Jurgen Martens op synthesizer er bijgekomen. Hij had lange tijd met Thomas samengespeeld in een andere groep en was heel snel mee met hoe wij nummers maakten. Hij deed van in het begin zijn eigen ding en heeft meer melodie binnen de groep gebracht.

Hoe zouden jullie de muziek van Mantis omschrijven?
Thomas speelde bij een stonergroep, Ruben speelde hele klassieke postrock en Filip speelde vuile Amerikaanse noise toestanden. Jurgen is dan weer heel melodieus met wat hij doet op de synthesizer. Als je dit allemaal samen gooit kom je uit bij Mantis. We luisteren ook allemaal graag naar funk, disco en hiphop waardoor dit ook aan bod kan komen. Mede doordat we enkel instrumentale muziek spelen is alles mogelijk binnen de groep, als het goed klinkt, klinkt het goed.

Zijn jullie geschoolde muzikanten?
Niet echt, voor ons soort muziek is dat niet echt nodig. Dit maakt ons ook vrijer.

Hebben jullie buiten Mantis allemaal nog een job?
Ja, maar de band staat daardoor niet op de achtergrond. Iedereen speelt nu enkel nog bij Mantis en niet nog bij een andere groep.

Hoe ontstaan de nummers?
We beginnen te jammen en passen ons aan elkaar aan. Zo ontstaan de beste nummers. Met knippen en plakken komt er meestal niks chique uit. Het kan soms wel even duren maar als het vanzelf komt vloeien daar de beste dingen uit voort.

Staan er ook nummers van de vorige twee ep’s op het debuutalbum?
Nee, alle nummers zijn nieuw. Het werd echt tijd om nieuwe nummers te spelen. Er zullen zeven nieuwe nummers op staan waar iedereen van de groep tevreden over is.

Waren alle nummers al klaar voordat jullie de studio introkken?
De meeste nummers wel en die verliepen ook het makkelijkst. Er was een nummer waarvan de structuur al bestond, maar waarvan de rest nog moest gebeuren in de studio. Dat nummer hebben we wel meer dan twintig keer opnieuw moeten spelen. Op die momenten waren onze producer Jan Viggria en onze studio-engineer Jannes Van Rossom enorm belangrijk. Ze bleven ons motiveren waardoor het uiteindelijk super goed gelukt is.

Waarom kozen jullie voor deze studio?
Jan heeft met zijn eigen groepen The Guru Guru en Statue ook in deze prachtige studio opgenomen. Voor een groep als ons is dit echt een ideale studio. Je kan hier een beetje doen wat je wil en dat is super belangrijk. We hebben zelfs een moto in de studio geplaatst omdat het geluid ervan op een bepaald moment er perfect bij paste. René Martens, de vader van Jurgen was toevallig met de moto, vandaar.

Wat doen jullie het liefst, opnemen of optreden?
Het is heel leuk in de studio maar optreden krijgt toch onze voorkeur. We zijn vooral een live-band en hebben geprobeerd om ook in de studio zoveel mogelijk alles live te spelen.

Komt het album ook uit op vinyl?
Ja, we draaien zelf ook veel vinyl en bij de verkoop van onze ep’s, die enkel op cd verkrijgbaar waren, was er veel vraag naar. De bedoeling is om te eindigen met een ‘endless loop’ waardoor een stuk van het laatste nummer steeds herhaald wordt.

Zijn jullie ook al bezig met het artwork?
Nee, voorlopig nog niet. We zouden het graag door iemand anders willen laten beluisteren die er dan iets passend naar zijn/haar gevoel bij kan maken.

Wanneer komt jullie debuut uit?
Normaal gezien begin maart.

Is alles nu opgenomen of gaan jullie binnenkort terug de studio in?
Aangezien Jan er de laatste twee dagen niet kon bij zijn worden er waarschijnlijk binnenkort in de studio van Jannes in Zottegem nog een paar dingen opgenomen.

Tijdens optredens staan jullie er als jonge band niet alleen voor?
Nee, Michel Ponsart is er altijd bij en regelt alles voor ons. Yoran Cambier doet het geluid en Martijn Maes doet de live-visuals op het moment zelf. Dat is niet voorgeprogrammeerd of zo. Er gaan ook altijd kameraden mee die helpen met opbouwen en andere zaken, dat is als groep echt super om te hebben!

Wat was het meest memorabele optreden?
Er zijn een paar optredens die eruit springen. De finale van Limbomania in de Muziekodroom in Hasselt, voor een volle zaal, was indrukwekkend. Rock Herk vorig jaar was ook super. Onze ep release in Jazzcafé De Sjruur in Maaseik was de max! Daar waren heel veel vrienden en iedereen was helemaal mee en liet zich volledig gaan.

Hebben jullie de finale van Limbomania ook gewonnen?
Nee, niet gewonnen maar wel veel complimenten gekregen. Het was een super ervaring voor ons om op een professionelere manier te werken. Elke finalist kreeg ook een coach, wij kregen Cedric Maes van de Sore Losers.

Hadden jullie tijdens de opnames ook zo’n coach?
Jan, onze producer weet hoe het er aan toegaat in een studio. Hij ademt muziek en heeft zoveel inzicht, dat is niet normaal. Als we even vastzaten hielp Jan ons er zo weer uit!

Waar willen jullie zeker nog optreden?
Onze droom is om eens op tour te gaan.

Zijn er zo nog dingen waar jullie van dromen?
Ja, muziek maken voor een kortfilm. Dat lijkt ons supercool om te doen!

Welke Belgische bands moeten we zeker in het oog houden?
The Guru Guru zeker en vast en het is ook uitkijken naar het volgende album van Statue. Heisa uit Hoeselt is ook zo’n groep. Die zijn echt heel goed en die gaan alleen maar beter worden. Wellicht werken zij net zoals Six Hands ook aan een eerste album. Fornet uit Bree, jonge gasten die een keer voor ons hebben gespeeld in Maaseik, zijn ook heel, heel goed. Ze hebben net een nieuwe single uit.

Bedankt Filip en Thomas om tijd te maken voor dit gesprek en nog veel succes met Mantis!

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More