Home Belgisch LEFWERK: “In de ideale droomwereld blijven we jaar in jaar uit muziek maken met het oog op zoveel mogelijk live-optredens. Dat mag op Pukkelpop zijn, maar evengoed op het scoutsfestival onder de kerktoren”

LEFWERK: “In de ideale droomwereld blijven we jaar in jaar uit muziek maken met het oog op zoveel mogelijk live-optredens. Dat mag op Pukkelpop zijn, maar evengoed op het scoutsfestival onder de kerktoren”

by Didier Becu

Stencil, het debuut van Lefwerk was op vele vlakken een emotionele mokerslag. Een plaat die op allerlei manieren zit. Nederlandstalige elektronica met invloeden van allerlei kanten. Op donderdag 15 mei kun je Lefwerk – met band! – gratis in de Zebrastraat in Gent zien om 22 uur. Wij onderwierpen de broers aan een strenge ondervraging!

LEFWERK © Sam Van Roosbroeck
LEFWERK © Sam Van Roosbroeck


Het is moeilijk om de muziek van Lefwerk te omschrijven. Ik neem aan hiphop, maar jullie gaan buiten de grenzen van het genre, juist?
Lefwerk: Klopt. We vinden het zelf behoorlijk moeilijk om er een genre op te kleven en het hokjesdenken proberen we te vermijden. Al begrijpen we dat er, dankzij de raps, snel richting hiphop gekeken wordt. Maar denk die raps even weg en het zou even goed dreampop of synthpop kunnen zijn. Wel funny, in jullie recensie over Roekeloos in januari lazen we Nederlandstalige elektronica, eigenlijk was dat heel goed samengevat.

De teksten zijn in het Nederlands, een bewuste keuze?
Die keuze is zeker bewust. En dan voornamelijk omdat ik (Niels aka Swieso) nooit een talenknobbel geweest ben. Ik kan mij het beste uitdrukken in het Nederlands. Wat tegelijk een struikelblok kan zijn, vind ik. Een gevoelige tekst kan al snel melig overkomen. Daarom probeer ik vaak niet te recht voor de raap te schrijven. Ik vind het leuk wanneer de teksten op verschillende manieren te interpreteren zijn. Maar Engels, Frans, Duits, Chinees,… hoe verrijkend ook, is voor mij helaas geen optie.

Typisch voor Lefwerk is dat de teksten vrij diep gaan. Werkt het bevrijdend om een stukje van jezelf bloot te geven door de muziek?
Bevrijdend absoluut, en op één of andere manier kan ik het beste over mijn gevoelens praten via muziek. Je krijgt geen weerwoord wanneer je rapt of zingt, men kan enkel luisteren of nadien vragen stellen over het hoe-wat-waarom. En tegen de tijd dat het live gebracht wordt weet ik al best goed welke uitleg ik aan welke song kan en wil geven. Ik kies dan zelf wel hoe diep ik erop wil ingaan. Al heeft iedere track voor mij een duidelijke en gelaagde boodschap. Me kwetsbaar opstellen tijdens het schrijfproces lucht op, maar dit op het podium brengen met een brede glimlach, gepaard met dansjes nog meer.

Ook zijn de teksten vaak maatschappijkritisch. Het is beter dan ooit om niet je mond te houden, maar helpt het allemaal denk je?
Geen idee of het helpt… Maar “Spreken is zilver, zwijgen bestaat niet” hoor je in Anders Da Ga Nie. We vinden dit meer toepasselijk dan een gouden medaille te geven aan zij die zwijgen. Al is het natuurlijk belangrijk om je te laten horen op een respectvolle manier.

Jullie doen bijna alles zelf.
Jip. Wat je zelf doet, doe je beter, vinden we. En zo blijf je ook de controle houden over alle aspecten die bij het maken en releasen van muziek horen. Al gaan we niet ontkennen dat we openstaan voor samenwerkingen in de richting van een booker of management. Maar dan zouden we toch zeker moeten zijn dat de visie 100% gelijk zit met die van ons. Momenteel zitten we heel ontspannen en met een gezonde drive in onze eigen Pig Parade-stal.

Een band runnen met alles erop en eraan is een hobby die bijna 24 uur van je leven in beslag neemt. Wat zijn de idealen en de dromen?
Zonder enige arrogantie lijkt het tot op heden vrij ideaal. Vinnie zorgt voor steengoede arrangementen en producties en breidt zijn netwerk uit waardoor we konden samenwerken met Pieterjan Coppejans en recentelijk ook met Rob Peters. En tussen het schrijven door zorgt Niels ervoor dat de muziek op het juiste moment verspreid wordt en dat er shows geboekt worden. In de ideale droomwereld blijven we jaar in jaar uit muziek maken met het oog op zoveel mogelijk liveoptredens, wat we nog steeds het liefste doen. En dat mag op Pukkelpop zijn, maar evengoed op het scoutsfestival onder de kerktoren.

Vinnie en Niels, jullie zijn broers. Hebben jullie van kindsbeen af besloten om een band op te richten?
Het heeft er altijd al in gezeten. In oorsprong zijn we drummers en hadden we allebei, toen we 13 waren, ons eerste bandje. Niels speelde punk, Vinnie metal. Iets compleet anders dus. Doorheen de jaren zijn er verschillende projecten langs de zolder van onze ouders gepasseerd. En na wel al samen in The Grassroots Movement gespeeld te hebben, besloten we in 2019 iets helemaal nieuw op te starten met ons tweetjes. Daar begon Lefwerk.

LEFWERK © Hans Lenvain
LEFWERK © Hans Lenvain

Live doen jullie er een schepje bovenop en zijn er een hoop muzikanten bij. Twee is niet genoeg?
In principe zou twee genoeg kunnen zijn, het gebeurt nog weleens dat we duo-setjes spelen. Maar het liefste van al spelen we met een liveband. Zoals we al zeiden, speelden we vroeger in verschillende bands. En dat gegeven is altijd blijven kriebelen. De samples en beats werden al vrij snel vervangen door drums en gitaarriffs. Dat brengt de performance naar een hoger niveau, vinden we, en tegelijk krijgen de nummers ook een andere kleur dan hoe je ze online of op plaat vindt. Altijd tof als we iets te horen krijgen zoals “toffe plaat, maar live, wauw zo vet”.

Voor velen, ook voor ons, is Stencil een gigantisch goede plaat. Zijn jullie al bezig aan de opvolger ervan?
Dikke merci voor het compliment! Zalig om te horen. Komende zomer staan de optredens voorop, maar tussendoor blijven we boetseren aan nieuw materiaal. Of er een vervolg komt is vrijwel zeker, maar wanneer dat zal zijn is zowel voor ons als voor jullie nog vaag.

Jullie staan binnenkort in de Zebrastraat. Waarom moeten de mensen komen kijken?
Wel, het is de allereerste van onze nieuwe tour. En! Het is met een nieuwe bezetting. Alsof vier leden nog niet genoeg waren, heeft Koen de band verlaten (hij legt de focus nu op eigen projecten) en zijn Mattijs De Graeve (bassist Gairy Humball) en Kenny Lason (gitarist Delta Crash) erbij gekomen en tellen we nu vijf leden. De nieuwe live set is een mix van tracks uit onze allereerste ep, het debuutalbum Blijf Klein, Stencil en wat losse singles. Dit om te vieren dat onze eerste ep vijf jaar geleden het daglicht zag. Je kan eventueel wat terug streamen naar de nieuwe en oude tracks, maar weet dat ze in een compleet nieuwe ‘live-jas’ zullen zitten.

Op 15 mei dus de eerste keer voor publiek in de Zebrastraat, gratuit.

LEFWERK: Facebook – Instagram
ZEBRASTRAAT: Website – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More