Home Belgisch KING DICK

KING DICK

by Didier Becu

Mean Phases is de nieuwste plaat van King Dick. Een plaat waarvan we tamelijk wild zijn, zo wild zelfs dat we Wim De Busser hebben uitgenodigd om te spelen op de elfde editie van Luminous Fest in de Kinky Star.

Dag Wim, je doet muzikaal enorm veel. Welk deel is King Dick van je?
In andere bands, projecten of orkesten waarin ik speel, zet ik mij in, in functie van de song, of de compositie. Daarmee wil ik zeggen: ik probeer zo goed ik kan, te doen wat de componist of songschrijver graag heeft dat ik doe, of waar de song of de compositie naar vraagt of zo. Het maakt niet uit of dat nu Niels Destadtsbader of Zita Swoon of The Colorist is. Ik werk altijd in functie van de song. En dat is heel plezant, ik heb altijd het geluk gehad om met interessante artiesten samen te werken, en als het klikt dan gebeurt er soms iets magisch, daar doe ik het voor. Bij King Dick zijn de songs van mij, alsook de composities, dus dat is wel veel spectaculairder of intenser of zo qua beleving voor mezelf om dat te spelen. Er is niks zo zalig als liedjes zingen en spelen die je zelf geschreven hebt, zeker met een goeie band, en ik heb een goede band, een hele goeie band zelfs

Het begon allemaal vrij DIY, maar beetje bij beetje wordt King Dick een begrip in de underground. Heb je zoiets als een masterplan of laat je gewoon alles maar lopen zoals het is?
Altijd op tour daar waar het goed weer is, dat is het plan.  En heel veel platen blijven maken, muchos recordas a bailar

Het is misschien voor de hand liggend, toch schat ik je even hoog in als pakweg Kurt Vile en Ty Segall. Zijn dit voorbeelden voor je, of zijn er anderen waar je je aan spiegelt?
Ik bewonder Ty wel voor zijn ijver, veel platen gemaakt, en goeie. Verder is White Fence voor mij heel belangrijk geweest, en de eerste platen van The Growlers, lekker groezelig… Mij daaraan spiegelen, nee kweetnie. King Dick valt niet te spiegelen lol, check The Sex van King Dick…wtf

Schijn bedriegt soms, maar als men naar je songs luistert lijkt het wel alsof alles zeer vlotjes uit je muzikale brein komt. Is dat zo, of niet?
Er zijn momenten waarop ik ineens geïnspireerd raak, en als ik dan begin op te nemen, dan kan het snel gaan. Nachtje doorwerken en ik heb weer een track. Meestal zit een idee een tijdje vaag te broeden ergens half bewust, half onbewust, dat kan een periode van enkele weken, of soms maanden zijn, incubatie.., en dan ineens popt het er uit: de uitgewerkte versie schiet mij dan ineens te binnen. Ik hoor in mijn hoofd de verschillende partijen, en dan is het gewoon kwestie van beginnen opnemen en proberen uit te voeren wat ik in mijn hoofd hoor: drums, bas, gitaren, synths, vocals, een voor een beginnen opnemen.  En ook veel wiet paffen, en andere drugs nemen, illegale , en crazy veel Golden Power drinken, dat is de Red Bull van den Aldi.

Mij valt op dat het in essentie popliedjes zijn. Klopt dit, en hou je van pop?
Ja, superhard. Ik ben zot van Britney Spears, André Hazes, The Beatles, The Doooooors, Kraantje Pappie…  Zot van pop. Zit vin pip.

Je muziek wordt verrijkt door allerlei effecten. Ik neem aan dat je eerst een song schrijft en dan gaat experimenteren, of zie ik dat verkeerd?
Als ik effecten gebruik, dan is dat om een bepaalde klank of sfeer te bewerkstelligen, die ik hoor in mijn hoofd en om dat dan in de echte wereld, in geluidsgolven om te zetten.  Bijvoorbeeld, de sfeer: “Je gaat flauwvallen en alles begint te draaien”  Die sfeer bewerkstellig ik door een dikke phaser op de master (het geheel) te zetten, dan begint alles te spacen gelijk zot, lekkerrr…King Dick is live een band, maar zijn ze ook betrokken bij het schrijven van de songs?
Nope, it’s all me brother!  Ik schrijf alles, neem alles op, doe de mix, artwork, vinyl persen, en dan wordt de band opgetrommeld om de nieuwe nummers te repeteren naar de releaseshows toe.

Probeer eens om je stijl zelf eens te omschrijven?
Psychedelic Revolution Pop  –  Gothic Folk Rock –  Weed Punk –  Trash Pop

Mean Phases is nu uit, wat betekent die plaat in de King dick-geschiedenis?
Een specialleke voor mij, de deze. Ik heb met de deze qua sound wel wat zitten sukkelen met de software maar ja het is zoals het is, ze klinkt nu zo, voor mij representeert deze klank heel goed mijn leerproces en het feit dat ik nog een hele weg te gaan heb haha..  Wel enkele hele mooie psychrocknummers vind ik, Puppy Lovebijvoorbeeld, waarin we Ellen Huet horen zingen, de eerste keer dat ik iemand anders laat meewerken op een nummer, zij zingt op twee nummers op deze plaat, echt heel sjiek, ze is superverlegen Ellen, but the voice (and looks) of an angel

Schitterend wit vinyl, maar ik merk een onderscheid tussen de A- en B-kant. Het lijkt wel alsof je de B-kant reserveerde voor het meer experimentele pad, of ben ik alweer compleet verkeerd?
Ja inderdaad, ik had enkele nummers heel klassiek geschreven, met een akoestische gitaar, en die pasten schoon samen vond ik. En dan had ik nog wat speciallekes liggen waarvan ik eerst dacht ze niet te releasen wegens te gênant of te weird ofzo, maar vrienden en collega’s hebben me dan overhaald en dat is dan de B-kant geworden. Och ja, ik bekijk het zo: ik ben studies aan het maken rond songschrijven en platen maken, en ik geef alles uit.  Misschien op een dag maak ik nog wel eens een echt goeie plaat wie weet. Misschien ben ik ze nu aan het maken, ik ben bijna klaar met de opnames van de vijfde. Joepiiiiiiiieeeee

Binnenkort sta je op Luminous Fest in de Kinky Star, waarom moeten mensen komen kijken naar jullie?
Wij geven plezante optredens, met dansen en al.  Mensen worden uitzinnig als wij beginnen te spelen, makker.

Wat kies je: seks, drugs of rock ’n roll?
Welke drugs hebde?  Doe maar drugs!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom…
Pfff moeilijk kiezen zene..  Misschien wel Doggystyle van Snoop Doggy Dogg. Daar heb ik toen ik een puppy was zoveel naar geluisterd, en nog steeds niet beu, kan ik nu direct opleggen. Man, shi-i-i-it zo goe!

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Laura Tesoro!  Een nummerke maken?

Het laatste woord is aan jullie…
Tot zaterdag Lum Fest!!! Meebrengen: goed humeur en iets geheimzinnigs om in te nemen oraal dan wel anaal yes.

King Dick


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More