Home Belgisch KHANI

KHANI

by Didier Becu

Welgeteld één luisterbeurt hadden wij nodig om verliefd te worden op Alexis, de nieuwste single van de Brusselse Fleur Khani. Tussen Lana Del Rey en Head On Stone, maar vooral zoals Khani. Een gesprek…

Dag Fleur, naast muzikante werk je ook in de theaterwereld, maakt muziek daar deel van uit of zijn dat twee aparte werelden voor je?
Muziek, stem, tekst en klank maken zeker deel uit van theater. Maar als “werelden” zijn ze toch heel verschillend naar mijn gevoel. De muziek is echt een verademing voor mij, ik kan snel en vrij songs en video’s maken, terwijl in het theater een creatieproces, de voorbereiding of de spreiding vaak heel lang duren. Dat heeft uiteraard ook zijn charme, maar ik vind de directheid van het muziekwereldje wel aangenaam.

Je bulkt van het talent, toch doe je alles mondjesmaat want er zijn tot dusver alleen nog maar een paar losse songs van je op het net te vinden. Je hebt een meesterplan of hou je het doelbewust zo minimaal?
Ik heb eind 2016 beslist om muziek met video’s te maken en die zo online te zetten. Het resultaat hiervan zijn de songs Doctor en W.O.M.A.N. Daarna heb ik me een beetje teruggetrokken en veel achter de schermen onderzocht hoe ik wil functioneren in de muziek, met wie ik wil samenwerken en op welke manier. Het meesterplan staat dus nog niet volledig op poten, maar heb wel enkele tracks en video’s klaarstaan om op de wereld los te laten in de erg nabije toekomst. (lacht)

Het eerste waar ik aan denk als ik je muziek hoor… het raakt en zit diep. Juist?
Het zit diep? Maybe, maar ik ervaar zelf ook best wel wat lichtheid in de muziek, een bepaalde eenvoud waardoor aanvankelijk diepere emoties op een zachte lichte manier aan de oppervlakte kunnen komen.

Het is duidelijk dat je de grote emoties niet uit de weg gaat. Is dat omdat je op zoek naar ze bent of komt dat doordat muziek die fameuze catharsisrol speelt?
Ik ben niet per se op zoek naar de grote emoties. Ik werk eigenlijk altijd vertrekkende van tekst en klank, ik hoor daar automatisch melodieën bij en zo begin ik een nummer te schrijven. Ik weet dat muziek echt die cathartische zuiverende rol kan spelen, ik ervaar dat zelf heel de tijd wanneer ik naar muziek luister. Verschillende genres muziek zorgen ook voor verschillende catharsis-ervaringen! Ik kan dit echt ervaren bij techno zowel als bij metal of bij Bach. Maar in mijn eigen creatieproces heb ik precies toch wel wat afstand van hetgeen ik maak. Ik probeer echt de song als op zichzelf staande entiteit te behandelen. En het is pas achteraf dat ik besef “wow, Fleur wat heb je daar nu gezegd”, haha…

Vind je dat er beperkingen zijn in hoever een artieste mag gaan in termen van zichzelf blootgeven… ik heb jou nog nooit ontmoet maar ik denk je wel te kennen door naar Alexis te luisteren…
Ik doe nooit uitspraken in de trant van “artiesten moeten” of “artiesten mogen niet”. Kunst is vrij en creativiteit is op een natuurlijke manier toegankelijk voor iedereen. Ik heb ook het gevoel dat ik een stuk van mezelf heb leren kennen in Alexis!

Het zal wel toeval zijn maar Alexis is bijna de perfecte soundtrack voor de akelige dagen waarin we zijn terecht gekomen…
Ja, die feedback heb ik meerdere keren gekregen. Ik heb dit in eerste instantie laten horen aan de mensen die betrokken waren bij de video en dan aan wat vertrouwenspersonen, en ja, blijkbaar zit er iets in dat resoneert. Het nummer gaat over alles verliezen en opnieuw beginnen, over nog niet goed weten wat dat betekent, over schrik hebben en elkaar geruststellen.

Wie zijn je muzikale invloeden of laat je je beïnvloeden door situaties?
Ik luister zowel naar Marilyn Manson als naar Debussy als naar reggae. Ik analyseer ook veel akkoordenschema’s van nummers die ik hoor. Maar ik hou ook van platgeproducete popmuziek op de radio. Waar ik echt een zwak voor heb zijn stemmen en teksten, ik ben echt een lyrics-luisteraar.

Moeten we nu weer een hele poos wachten op iets nieuws, of werk je aan een ep of zo?
Ik heb veel in de pipeline zitten. Misschien wordt het een ep, misschien blijf ik gewoon aparte songs droppen… time will tell. (lacht)

We lezen Khani als Fleur Khani. Betekent dat dat jij alles zelf doet?
In essentie wel, ja. Ik werk af en toe samen met andere producers, muzikanten, videokunstenaars, maar de artistieke visie ligt momenteel volledig bij mij.

Zijn er eventueel plannen om je muziek op een podium te brengen?
Ik heb onlangs voor het eerst met Khani op het podium gestaan voor een showcase in de AB-club. Ik kijk uit naar meer!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Het echte eerlijke antwoord is er sowieso één vanuit mijn vroege kindertijd: Rainbow van Mariah Carey.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Diplo en dat zijn uw zaken niet, haha. Neen, serieus… 8 uur in een lift? Oprah. Zij praat en ik luister.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More