Home Belgisch KARIBU ORCHESTRA

KARIBU ORCHESTRA

by Liesbet Willems

Fusion-jazz uit Maldegem. We hadden een babbel met Karibu Orchestra die zich met plezier aan ons voorstellen!

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Hallo wereld. Wij zijn Karibu Orchestra. Karibu betekent welkom in het Swahili. Welkom aan alle luisteraars en welkom aan alle mogelijke muzikale invloeden. Alles kan en alles mag. Onze pianist is geboren in Tanzania en hij is degene die op het idee kwam om Karibu te gebruiken. Orchestra omdat we toen van plan waren om steeds uit te breiden en te groeien naar een collectief waarmee je in verschillende bezettingen kan spelen. Nu dat we onze sound ontwikkeld hebben met ons vijf zijn we best tevreden en kijken er wel naar uit om met gastmuzikanten te kunnen samenwerken.  

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Het idee voor deze band ontsprong in het hoofd van onze drummer na een drumstage bij Stéphane Galland (Aka Moon, Mystery of Kem,…). Het originele format was om West-Afrikaanse muziek te laten versmelten met westerse invloeden. Maar algauw hebben we dit laten varen en deden we gewoon lekker ons eigen ding. We hebben de laatste jaren een
70-tal concerten gedaan en vorig jaar in november kwam ons eerste album Music Over The Ruins uit.

Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Of die helemaal uniek is of net niet, daar kunnen we moeilijk antwoord op geven omdat we er zelf deel vanuit maken. Zeker is dat er ongelofelijk veel goede muziek wordt gemaakt in ons klein Belgenlandje. Misschien komt het door ons gebrek aan een eigen muziekcultuur aangezien we ook maar een kunstmatig land zijn. Is dat de reden dat we hier meer ‘out of the box’ denken… wie weet. Maar je kunt gerust een platencollectie aanleggen met uitsluitend Belgische bands en hier een leven lang zoet mee zijn.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?
Onze inspiratiebronnen zijn zeer uiteenlopend. We komen allemaal uit totaal verschillende muzikale achtergronden en dat hoor je in ieders speelwijze en sound. We hebben wel vaak artiesten waarnaar we refereren als we willen duidelijk maken hoe een bepaald stuk kan klinken, maar dit lijstje is te lang om op te noemen en er zit geen samenhang in. Net daarom is het ook niet eenvoudig om onze muziek te omschrijven.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Het vaakst worden we vergeleken met bands uit de jaren 70. De mensen die na concerten bij ons komen zijn ook zeer vaak mensen die in die periode zijn opgegroeid. De band die al het meest vernoemd werd is Pink Floyd. Geen van de bandleden heeft een zware Pink Floyd- liefde, maar de vergelijking klinkt ons niet verkeerd in de oren!

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Dans Dans. Een lekker avondje psychedelische tripmuziek.  

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Onze muziek is niet in een genre te duwen. Misschien onderscheidt dat ons van andere bands We zijn ook nooit met hokjes bezig geweest. Er is natuurlijk altijd invloed van de muziek waar we naar luisteren (en gelukkig maar) en dat kan de luisteraar misschien in een richting van herkenbaarheid duwen.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
We zijn meer en meer werk aan het maken van onze promo om ons beter te kunnen profileren in het weidse muzieklandschap. We willen uiteindelijk zoveel mogelijk optreden want dat is hetgene wat ons echt gelukkig maakt.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Miles Davis’ Kind of Blue. Na deze plaat besefte onze drummer dat hij wou gaan drummen. Mocht onze drummer nooit beginnen drummen zijn dan zou Karibu Orchestra nooit het licht gezien hebben. Dus merci Miles!

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
In de context van ons als band is het promo gedeelte het minst mooie. Je moet opboksen tegen zoveel goede bands die vaak ook een booker hebben. Het is teleurstellend te weten dat 90% van de verzonden e-mails niet worden gelezen. Liefst van al steken we al onze tijd in het creëren en uitvoeren van onze muziek. Het mooiste zijn de momenten als band wanneer je hoort dat alles samenkomt en je muziek een extra dimensie krijgt. Dit kan tijdens repetities zijn of tijdens een gig. Kippenvel!

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Doe dan maar met onszelf, we kunnen nog veel leren van elkaar. Laten we daarmee beginnen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More