Home Belgisch IDIOTS

IDIOTS

by Bjorge Meulemeester

IDIOTS maken de Belgische podia al een tijdje onveilig met hun energieke, uitbundige en geschifte rock. Iets minder geschift dan vroeger misschien nu ze de “!” uit hun ingewisseld hebben voor een “I”. Of toch niet?

Luc Dufourmont © Björn Comhaire

Wie zijn jullie en hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Wouter: Ooit speelde ik op Westtalent met mijn surfband The Smoking Dog. Luc kondigde me toen aan als de Kurt Cobain van West-Vlaanderen. Luc zat samen met Dick in de jury… na ons optreden sprak Luc de wijze woorden: “Met die wil ik later ooit een band!”.
We kwamen elkaar dikwijls tegen. Met Dick zat ik toevallig ook eens een week in de Jetstudio. Heel leuke tijd gehad. Goeie muziekgesprekken gehad in de pauzes. We hadden toen al plannen om ooit eens iets samen te doen. En heel toevallig heeft onze toenmalige drummer ons samen gekregen… heel straf dat we samenkwamen eigenlijk. Want niemand had echt tijd op dat moment om een nieuwe band te starten. Maar na de eerste repetitie bleek dat dit wel kon werken.
Luc: Inderdaad, Dick en ik zijn al een muzikantenleven lang samen. Wouter was een indrukwekkende verschijning tijdens een optreden in een obscuur café in Tielt. Drummer Tom kwam en ging … toen kwam Minco, een Brugse Hollander met stalen armen en een perfect getimede en afgelijnde stijl.

Vanwaar de naam IDIOTS? Hebben jullie echt een gemiddeld IQ van 77.3 of zit hier meer achter? Jullie zijn naar eigen zeggen ook “eindelijk van dat fucking uitroepteken af”, waarom heeft dat tot nu geduurd?
Luc: IDIOTS is onrechtstreeks met Gunter Lamoot verbonden die aan mij vroeg om de stem van Adolf Hitler op zich te nemen voor de bijdrage “Verrückte Idioten” (Superstaar op Q2). De dag dat hij dit vroeg hadden we nog geen naam en van Idioten kwam al snel ID!OTS. Zo simpel dus.
Wouter: Dat uitroepteken was ooit een idee van Dick. Leek ons super om dat te doen, want grafisch klopt dat wel. Al hebben we onszelf daar serieus mee in de zak gezet, aangezien het niet zo makkelijk is om die naam op te zoeken op internet: vergeet je het uitroepteken, dan kom je niet bij ons terecht. Zelfs met ons IQ van 77,3 hadden we dit snel door.
Nu we ook gestart zijn met een nieuwe drummer, leek ons dit wel het moment om voor eeuwig van dat uitroepteken verlost te zijn.

Hebben jullie inspiratie geput uit andere artiesten bij het schrijven van jullie nummers? Welke andere artiesten draag je hoog in het vaandel, onafhankelijk of diens muziek een inspiratiebron is?
Wouter: De basis van elk nummer wordt geschreven door Dick of ik. Dit nemen we dan mee naar een repetitie en daar maken we er samen een IDIOTS-nummer van. We hebben beide een andere manier van schrijven. Dicks nummers zijn iets meer punk, baslijn staat centraler. Die van mij zijn dansbaarder, meestal met een catchy gitaarlijn. Soms start ik gewoon met een gitaarlijntje en van daaruit maak ik het nummer verder. Ik ga niet echt op zoek naar inspiratiebronnen bij het schrijven. Gewoon wat bij me opkomt. 
Luc: Zoals Wouter zegt, muzikaal liggen hij en Dick aan de basis. Mijn eigen nummers zijn zo goed dat ik ze zelf niet durf aanbieden. Teksten komen meestal van mij, maar Dick nam er ook al een pak voor zijn rekening en soms gaan mijn teksten uit van de oerkreten die Wouter schreeuwt bij opnames van nieuw werk. Mooi hé?

Jullie hebben twee nieuwe ep’s op het programma staan dit jaar! Vanwaar de keuze om dit op te splitsen in twee kortere platen in plaats van één lp?
Wouter: Moeten we eigenlijk nog een album maken? Dat vroegen we ons vorig jaar af. Was ook de vraag van onze booker. Er wordt tegenwoordig minder en minder naar een album geluisterd. En albums kosten wel een pak geld. Daarom dat we het nu eens op deze manier willen proberen. Wat spreiden in tijd. Bedoeling is dat beide ep’s uiteindelijk op een exclusieve vinyl geraken eind dit jaar. En dan terug woekerwinsten inboeken hé. Dat heb je met muziek…

Nu we toch bezig zijn over de duoplaten, zijn jullie tevreden van het resultaat? Wat waren de grootste obstakels? 
Wouter: De tijd was onze grootste vijand, deze keer. En ook het vinden van de juiste persoon om alles af te mixen. Die hebben we uiteindelijk gevonden bij Jannes Van Rossom. Hij snapt echt wel welke kant we willen uitgaan met die nieuwe nummers. Zalige gast! Blij dat we elkaar hebben gevonden. We werken met Jannes zeker verder voor de tweede ep. Dat maakt het ook wel tof om die derde plaat op te splitsen in twee ep’s: even tijd om te evalueren en dan gewoon opnieuw beginnen aan het tweede deel. Zal nog meer knallen dan eerste ep.

Wat zou voor jullie het perfecte liveoptreden zijn? Welke sfeer wil je zeker creëren op je eigen concerten?
Luc: Persoonlijk zou ik alle grote festivals toch één keer willen doen en dan één groot stadionconcert waar we twee uur aan een stuk al ons werk spelen op de wijze van de chef.

Tijdens de videoclip van Lipstick Glamgirl zien we een hele hoop vrouwen die lippenstift aandoen voor de camera. Hoe ging dat in zijn werk? Hebben jullie gewoon in het rond gevraagd aan wat vriendinnen of ze dat zagen zitten? Of heb je “Girls putting on make-up” opgezocht op een stock video site?
Luc: Gewoon rondgevraagd op sociale media en meestermonteur Joost Laperre plakte die mooi aan elkaar. 
Wouter: We zijn ook trots dat Zoe Bizoe wou meewerken aan de clip. Verse wereldkampioene burlesque dansen. Eigenlijk wat het vijfde lid van de band…

Welke videoclip zou je willen maken mocht je het budget van Titanic hadden?
Luc : We zouden het geld aan studiotijd besteden. Music matters, beeld is zeer vergankelijk.

Jullie nummers hebben een onmiskenbaar punkgehalte. Bespreken jullie ook veel politieke thema’s?
Luc: Hahaha, de twee oudste van de band zouden wel eens over politiek durven spreken, maar de jongere ratten interesseert politiek niet zo veel.
Wouter: Laat politiek maar over aan U2. Wij gaan wel muziek maken.

Om het interview af te ronden: welk drankje zouden jullie aanraden om te drinken tijdens het luisteren van jullie plaat?
Luc: Ranke XX bitter, komt bitter binnen maar vanaf het derde glas ontstaat er geestelijk en fysische ‘glow’ waar je je heel goed gaat bij voelen.
Wouter: La Chouffe, heerlijk! Al zou de Delta IPA van Brussels Beer Project ook wel niet misstaan.
Dick: Ik zou het niet beter kunnen zeggen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More