Home Belgisch High Hi

High Hi

by Didier Becu

High Hi heeft net zijn debuut uit: Hindrance. Omdat we die tamelijk subliem vinden (andere woorden kunnen we niet meteen bedenken) hadden we een babbel met deze Belgen!

Hallo, kwestie van te beginnen met een clichévraag. Ik heb steeds High Hi een wat vreemde naam gevonden, hoe zijn jullie daar op gekomen?
Hier hadden wij graag één of ander mysterieus verhaal over bedacht, maar hij is echt gewoon zonder diepliggende betekenis ontstaan. inzendingen welkom op whatthefuckishighhi@highhi.be.

Jullie haalden in 2014 de finale van Rock Rally. Hoe belangrijk is zo’n wedstrijd, denk je?
De Rock Rally pusht je de wereld van de grote bands in. Als band wordt je echt voor de leeuwen gegooid (veel publiek, extreem kritische jury) en je moet vooral uw ding doen. Wanneer dat 3 keer lukt, heb je de vele opties en aandacht die je daarna krijgt zeker verdiend. (Managements, voorprogramma’s, bookers, persaandacht, …. )

Er zullen beslist mensen zijn die willen weten waarom je zo lang hebt gewacht op het uitbrengen van je debuut. Dus tja, waarom?
Omdat wij in 2014 onmogelijk een plaat als deze hadden kunnen maken. We hebben veel gespeeld, veel gerepeteerd, veel meer nieuwe muziek en mensen leren kennen. Dat heeft ons enorm beïnvloed.

Ik hoor duidelijke invloeden van 90s-bands zoals Hole of Babes In Toyland zonder dat je ze kopieert. Zit ik hiermee op het juiste spoor van jullie invloeden?
Dat zijn allemaal bands die we zeker niet slecht vinden, maar waarnaar wij eigenlijk nooit hebben geluisterd. Onze invloeden zitten vooral in de 70’s & 80’s, daar stonden songs en live reputatie als gelijken naast elkaar, zoals bij Fleetwood Mac of Talking Heads.

Ik ben tamelijk onder de indruk van Hindrance, maar ik hoor op deze plaat vooral een band die serieus wil genomen worden en niet per se op zoek is naar een hit. Is dat juist?
Serieus genomen worden klinkt nogal erg zwaar. Wij maken nummers in ons repetitiekot, de beste hebben we opgenomen in ICP en zo is onze plaat ontstaan. Voor ons is onze plaat iets heel waardevols en we zijn trots op elke song die er op staat. Als mensen dan vinden dat er hits op staan, des te beter!

De Belgische scène lijkt goed vertegenwoordigt te zijn door vrouwen met ballen (van Cocaine Piss tot Brutus). Je hebt er waarschijnlijk niks op tegen als ik je bij dit sjieke lijstje voeg, niet?
Neen, maar we proberen net als hen ook niet ‘het vrouwelijke’ uit te spelen. Het is vooral de pers die daar iets speciaals van maakt. Logisch dat vrouwen ook vollen bak kunnen gaan, op welk instrument maakt toch niet uit, toch? Brutus heeft een speciale plek in ons hart, het zijn naast geweldige mensen ook nog eens ongelofelijke muzikanten met het hart en ziel op de juiste plek, en dat hoor je.

Met de plaat werkten jullie samen met Reinhard Vanbergen en Niek Meul van Das Pop. Een welbewuste keuze of was het eerder een kwestie van toeval?
Alles is een beetje toeval, maar de klik die wij hadden met Reinhard en Niek bij eerdere opnames is nooit weggegaan. Dus opnieuw samen werken voor het echte werk leek ons meer dan logisch.

In hoeverre denk je dat Reinhard en Niek mee de sound van het album hebben bepaald?
Ten eerste hebben wij zeer weinig ervaring met allerhande soort versterkers en klanken. Onze setup is gegroeid naar hoe ze nu is. Vanuit die setup hebben Niek en Reinhard in ICP de juiste versterkers, snares en effecten gekozen die daarbij aansluiten. Onze sound naar een volgend niveau tillen heet dat zeker? Dus ja, ze hebben een heel groot aandeel gehad.

Iets over de teksten. Het zijn bijna flarden van zinnen die eerder lijken op een gedicht dat de luisteraar zelf moet vormen. Kun je iets kwijt over de manier waarop jullie de teksten schrijven?
Goh, er zijn wat verknipte teksten bij, dat klopt. Maar Dieter schrijft de meeste teksten en die gaan voor hem altijd over een zeker thema of een gebeurtenis. Maar de klank van een woord moet passen bij de melodie, dat is erg belangrijk voor ons (en voor velen).

Jullie waren ook de artists in residence in de Trix. Heb je daar als band veel aan gehad?
Ja natuurlijk, een goeie repeteerplek, goeie speelkansen, nieuwe mensen leren kennen. (uiteraard) een aanrader!

Er zitten tegenwoordig ontzettend veel parels in de Belgische scène. Wat vinden jullie zelf van de Belgische muziek anno 2017?
We merken dat met Hypochristmutreefuzz, Brutus, The Guru Guru, etc… (we vergeten er véél) er een hele nieuwe wave aan groepen is die écht hard durven zijn en geen of weinig compromissen maken naar nummers toe. En die hebben allemaal dit jaar hun debuutplaat uit.

We veronderstellen dat we High Hi op heel wat festivals zullen zien. Kun je daar wat over kwijt?
Binnenkort!

Wat kies je van de drie: sex, drugs of rock ’n roll?
Rock’n Roll

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Fleetwood Mac met Rumours. For obvious reasons. Melodie en kracht en harmoniën en sound en …

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en wat zou je dan doen?
Ricky Gervais heeft sowieso materiaal genoeg om ons 8 uur lang bezig te houden

Het laatste woord is aan jullie.
Koop of beluister onze plaat Hindrance!

DIDIER BECU

High Hi Facebook

High Hi Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More