Home Belgisch HET MUZIKALE CORONADOSSIER : FRANKY ROELS (STAGE-MANIA)

HET MUZIKALE CORONADOSSIER : FRANKY ROELS (STAGE-MANIA)

by Didier Becu

Het coronavirus baart ons niet alleen gezondheidszorgen, maar het zet ook de muziekwereld op zijn kop. We klopten aan bij booker Franky Roels van Stage-Mania dat in 2004 werd opgericht en sinds een paar jaar samenwerkt met Toutpartout.

Dag Franky. De cultuursector heeft het in 2020 twee keer hard te verduren gekregen. Eerst de cultuurknip en nu het coronavirus. Ik durf het bijna niet te vragen, maar ik veronderstel dat de schade enorm is?
En het jaar is nog maar net begonnen. Ik heb echt geen flauw idee hoe groot de schade is, ik hoop vooral dat het aantal slachtoffers beperkt blijft. Fingers crossed!

De afgelopen maanden is gebleken hoe zwak deze sector wel is. Zeker als we steunen op iets wat vroeger evident leek (overheidssteun). Wordt het niet stilaan tijd dat de culturele sector andere alternatieven opzoekt. Zijn die er momenteel, en geloof je daar zelf in?
Dit is in de eerste plaats een mooie sector! En creativiteit zal altijd leiden tot het vinden van alternatieven.

Zelf ben je betrokken bij ToutParTout. Een bookingskantoor met nationale en internationale artiesten. Vaak horen we dat alle aandacht naar Belgische bands moet. Ga je akkoord met die visie of heeft zoiets een negatief effect?
De personen die zouden beweren dat ALLE aandacht naar Belgische bands moet, heb ikzelf nog nooit ontmoet alleszins. 

Wordt er bij jullie gewerkt aan een plan om dit op te vangen. Zo ja, welk?
De coronacrisis opvangen? We proberen om zo veel mogelijk concerten voor de bands/artiesten te redden. Dat is iets wat vele betrokkenen reeds aan het uitvoeren zijn. Alvast één goed plan, toch?

Misschien moeten we ook wat meer verantwoordelijkheid leggen bij de muziekliefhebbers. Iedereen gaat er tegenwoordig vanuit dat muziek gratis is. Kan dat veranderd worden, denk je?
Echte muziekliefhebbers investeren maar al te graag in muziek. En ze zijn gelukkig niet met weinig. Blijven soigneren, die mensen!

Aan alles wat negatief is hangt ook iets positief zegt men. Wat is het positieve uit deze crisis, denk je?
Solidariteit en propere lucht. Yes we can!

De crisis is een internationaal gebeuren. Gaat men daar in de sector internationaal mee om? Ik bedoel overleggen jullie met buitenlandse organisaties naar een éénheidsoplossing?
Stel dat de muzieksector op internationaal niveau zomaar in een éénheidsoplossing zou slagen, dan doen we het alvast beter dan de politiek. Maar het spreekt simpelweg voor zich dat er éénheid is in begrip, hulp, samenwerking, etc. Een goede basis om tot oplossingen te komen alvast. En die oplossingen mogen best verschillend zijn. Wat deze crisis betreft zitten we allemaal op dezelfde boot.

Bookers zijn vaak promotoren, en ook de rechterhand van vele bands. Merk je dat bands dezer dagen een extra steuntje dienen te krijgen?
Iedereen kan een extra schouderklop gebruiken dezer dagen.

Jij als insider, Franky, hoe moeilijk het ook is om er een antwoord op te geven, maar wat denk je dat de impact van het coronavirus op dit festivalseizoen zal zijn?
Helaas is de impact er reeds. We kennen inmiddels hopelijk allemaal de regels die we moeten volgen om de schade voor iedereen en op àlles proberen te beperken. Doen!

Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown voorbij is?
Een bank overvallen?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More